Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
06-12-2008, 12:10:00

Czesc wszystkim ja mialam konsultacje neurochirurgiczna z lekarzem z Lublina. Powiedział, zeby sie nie martwic, ze to nie jest grozne. Zalecił zrobienie rezonansu za rok- aby to kontrolowac. Powiedzial rozwniez, ze glowa wcale nie musi mnie bolec od tej trorbieli. Jesli chodzi o moje samopoczucie, to czasem jest ok, a czasem odniechciewa mi sie zyc. Pozdrawiam wszystkich napiszcie co u Was
gość
13-12-2008, 15:42:00

Dowiedziałam się, że mam torbiel szyszynki. Wykryto mi to przy Rezonansie odcinka szyjnego kręgosłupa. Proszę dajcie znać co dalej robić. Jakiś rok temu przez ok. 4 dni miałam ogromne zawroty głowy, ale po lekach przeszło. Nie wiązałam tego z niczym...Natomiast drętwieje mi tylna część głowy, lub to drętwienie "chodzi" pod ucho do przodu twarzy aż do ust. Tylko prawa strona. Kiedyś neurolog powiedziała mi, że pewnie mnie zawiało...Ustąpiło po lekach i zabiegach / masaże/. Czy to było związane z tą torbielą?? Co robić. Pomóżcie proszę.
gość
13-12-2008, 16:42:00

Bez paniki. Jeżeli torbiel jest mała nic się z nią nie robi. A prawdopodobieństwo że będzie rosła jest niewielkie. Po prostu trzeba się z tym pogodzić i dalej żyć.
Początkująca
13-12-2008, 16:55:00

Już nie jestem gościem, zalogowałam się na forum. Witam wszystkich i pozdrawiam Pozwoliłam sobie przeczytać wszystkie wpisy i proszę o poradę. Przy RM kręgosłupa szyjnego, znaleziono mi torbiel 7-8mm. Czyli przypadkiem...tylko, że jak na ten rok to mam dość takich niespodzianek. Pomóżcie, proszę.[addsig]
inka62
gość
13-12-2008, 19:43:00

Witaj Inka!

Konsultowałaś torbiel z lekarzem? Piszesz, że wykryto ją przypadkiem...to tak jak większości z nas. i to jest chyba dobre w tym wszystkim. Skoro żyliśmy z takim czymś to żyć dalej będziemy bez żadnych niedogodności
Wiesz...myślę, że nie ma co porównywać i radzić sobie jeśli chodzi o zawroty, bóle głowy...Tak na prawdę każdy z nas ma różne objawy i to, że np. ktoś traci równowagę nie znaczy, że Ty też.
Twoja torbiel nie jest duża i myśl tylko o tym, że już nie urośnie, a najlepiej wcale o niej nie myśl. Ja, poza tym forum, nie szukałam niczego o torbielach, szyszynkach, operacjach. Wolę tego nie czytać i nie wmawiać sobie objawów. Przeczytaj co pisze Elutek.

Będzie dobrze, zobaczysz...
Ps. jak się robi MR odc.szyjnego to badają też mózgowie? Gdzie się zaczyna a gdzie kończy odcinek szyjny?

Pozdrawiam. Głowa do góry.
cocakarola
Początkująca
13-12-2008, 22:35:00

Hej cocakarola
Robiony miałam RM kręgów szyjnych, bo boli mnie w barku i drętwieje mi tylna, prawa część głowy. Te "mrowienia" chodzą mi pod ucho, usta, część twarzy. I nie jest to przyjemne. W opisie RM mam jeszcze jakieś uciski worka oponowego i korzeni. Wskazane też kontrolne badanie MR mózgowia. W środę idę do lekarza, porozmawiam i wypytam, ale nie chcę być nieświadoma dlatego tutaj szukałam. Dobrze, że są osoby które dzielą się własnym doświadczeniem, dziękuję. To pomaga. Zdenerwowałam się tylko , że coś znależli, bo juz w tym roku coś też znależli przypadkiem córce i okazało się to co najgorsze. Ale wiara i medycyna czyni cuda więc się nie dajemy.[addsig]
inka62
gość
15-12-2008, 20:22:00

Witam wszystkich Dwa miesiace temu pisalam wam ze moj maz przeszedl pomyslnie zabieg operacyjny duzej torbieli szyszynki i nie ma zadnych powiklan z czego bardzo sie cieszymy Patomorfolog potwierdzil na 100%ze to byla torbiel !!!Wczoraj bylismy na kontroli w szpitalu i wszystko jest w porzadku Neurochirurdzy ktorzy operowali meza z usmiechem na twarzy powiedzieli nam ze maz zapoczatkowal serie operacji torbieli szyszynki w tym szpitalu ktore wykonuje sie niestety sporadycznie w calej Polsce Po mezu zoperowali juz kobiete Operacja przebiegla bez zadnych powiklan a w kolejce do operacji czekaja 4 kolejne osoby Chcialam wam o tym napisac bo wiem jak bardzo balam sie przed Wiem rowniez ze kazdy organizm inaczej reaguje i o tym musi kazdy pamietac Nikt nie da wam gwarancji ze bedzie dobrze W naszym kraju sa naprawde wspaniali lekarze-specjalisci i jednoczesnie normalni ludzi ktorzy kochaja swoja prace -to pasjonaci!!! Jestesmy im bardzo wdzieczni za wszystko POZDRAWIAMY Ela z Pawlem z Lodzi
Początkująca
15-12-2008, 21:25:00

Witam Was wszystkich cieplutko Dawno tu nie zaglądałam i muszę nadrobić zaległości Miło poczytać takie pocieszające posty jak Twój Elu(z Pawłem oczywiście).Jak mam chwile zwątpienia to zastanawiam się nad operacją,ale boję się strasznie
Teraz mam właśnie te GORSZE DNI torbielek daje o sobie znać mam nadzieję,że do świąt będzie lepiej...Lekarzom tak łatwo się mówi:"z tym się żyje"ale nikomu nie życzę takiego życia...Rozklejam się
Dobrej nocki życzę.[addsig]
Ela GG: 28151355
gość
16-12-2008, 11:22:00

elka
Jaki smutny ten wpis....
Wiecie. Dziwię się samej sobie, że nie myślę o torbieli, o operacji i że wierzę że będzie dobrze,
Elu nie smutkaj się. Będzie dobrze i pamiętaj, że nie jesteś SAMA
Ściskam.
gość
17-12-2008, 16:16:00

Witam Jestem tu nowa dzisiaj odebralam wyniki z Tomografu i wiem ze mam torbiel szyszynki ,to tresc z opisu"uwidocznione zgrubienie śluzówki w zatoce czołowej i sitowiu.Zwapnienie w splotach naczyniowych.Torbiel szyszynki o wym.0.9x 0.8 cm ze zwapnieniami" jestem przerazona troche sie uspokoilam po tym co tu wyczytalam,ale nie na tyle by o tym nie myslec.Boje sie mam dwojke dzieci i sama je wychowuje i najbardziej boje sie o nie.Ale do wizyty u lekarza nie bede panikowac za bardzo,przynajmniej sie postaram Gosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: