Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-11-2012, 21:04:29

Nie mam pojecia, myslę, że na tym forum znajdziesz odpowiedź, jeśli poczytasz posty.
Tak, był to niewątpliwie duży rozmiar, przy czym wielu lekarzy odmówiło mi operacji, stwierdzając, że jeśli to rośnie po dwa milimetry z każdej strony co pół roku, to według nich prawie w ogóle nie rośnie, i nie ma się czym martwić, wiec czekałam i było coraz gorzej. Odmówiło mi miedzy innymi Centrum zdrowia dziecka w Warszawie i katowicach, Szpital w Zielonej Górze, Wałbrzychu, kazali mi tylko robic dalej rezonans co pół roku i czekać.
dopiero po skierowaniu mnie przez Szpital neurologii dziecięcej (jeszcze przed 18 urodzinami) w Wałbrzychu do dr. Adama Druszcza, który był ordynatorem w Legnicy (chyba wciąż jest) dowiedziałam się, że te 2 milimetry to sporo i że zaczynają mi sie blokować pomału przepływy w mózgu. Operacje miałam niemal natychmiast, a dr. Druszcz jest specjalista od szyszynki właśnie, także polecam kontakt z nim, jeśli zajdzie u Ciebie konieczność operacji .
Maleństwo
gość
07-11-2012, 13:37:16

Witam ! miesiac temu dowiedzialam sie ze mam torbiel szyszynki 8x7x6 mm mam pytanie czy ktos z was ma takie objawy brak czucia w twarzy nogach oslabienie ciezko sie oddycha i mgla przed oczami ja mam co jakis czas taki atak i sie zastanawiam czy to torbiela tak wplywa ? aha nic innego nie wykryli oprocz tej torbieli .
gość
07-11-2012, 13:39:07

Gość 2012-11-07 14:37:16 Witam ! miesiac temu dowiedzialam sie ze mam torbiel szyszynki 8x7x6 mm mam pytanie czy ktos z was ma takie objawy brak czucia w twarzy nogach oslabienie ciezko sie oddycha i mgla przed oczami ja mam co jakis czas taki atak i sie zastanawiam czy to torbiela tak wplywa ? aha nic innego nie wykryli oprocz tej torbieli .
jeszcze do tego piszczy i szumi w uszach .
gość
14-11-2012, 18:29:39

Gość 2010-06-21 13:24:27 Witam,
Proszę o wyjaśnienie wyniku rezonansu.
Badanie MR przysadki mózgowej wykonano dwufazowo w obrazach T1 w płaszczyznach strzałkowej oraz czołowej. Badanie uzupełniono badaniem mózgowia w płaszczyznach poprzecznych w obrazach T1, T2, PD.
Przysadka mózgowa prawidłowej wielkości o wymiarach 4x12x7 mm, bez zmian ogniskowych. Uwypuklony górny zarys przysadki. Lejek przysadki ustawiony w linii pośrodkowej. Po podaniu dożylnym środka kontrastowego stwierdza się jednorodne wzmocnienie gruczołu. Nie stwierdzono obecności zmian o typie mikrogluczolaka. Okolica nadsiodłowa, skrzyżowanie nerwów wzrokowych prawidłowe; w rzucie szyszynki widoczny zbiornik płynowy śr. 5mm o charakterze torbielki szyszynki.
Dodam, że badanie wykonane zostało w celu ustalenia źródła hiperprolaktynemii. Podejrzewano właśnie mikrogluczolaka. Skoro go nie ma, to czy możliwe jest, że to ta torbiel szyszynki powoduje wzrost prolaktyny oraz lekkie podwyższenie TSH, czy może trzeba szukać dalej? Pomóżcie, bo sama się w tym gubię. Niedługo mam wizyte u neurchirurga może coś wyjaśni, ale dobrze mieć wiadomości z różnych źródeł.
gość
29-11-2012, 10:26:13

elka115 2008-12-23 09:06:00 Witam Was Cieplutko Przedświątecznie a szczególnie naszą nową kleżankę Kingę Dziękuję Wam za słówka pocieszenia w moich ciężkich chwilkach na dzień dzisiejszy czuję się troszkę lepiej i myślę,że już tak zostanie.
KINGO wiem jakim szokiem jest diagnoza,ja jak dowiedziałam się o swoim torbielu miałam w domku 9 miesięcznego synka i świat mi się zawalił teraz oczywiście pogodziłam się ze swoim losem,raz jest lepiej raz gorzej,ale jakoś się trzymam Postaram się odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanka.
***Nie jest powiedziane,że tomograf nie wykrywa torbieli,ale znam kilka przypadków,że nie wykrył torbieli.Rezonans jest poprostu dokładniejszy i powinno się każde badanie powtarzać na tym samym sprzęcie.
***Nie zawracaj sobie teraz głowy rezonansem,bo jakby miała być różnica w wielkości to niewielka
***TORBIEL TO NIE WYROK TO NIE JEST ŻADEN GUZ ANI RAK!!!!TORBIEL TO TOREBKA Z PŁYNEM I i według lekarzy to nie CHOROBA!! neurochirurg powiedział mi ,że jak torbiel urośnie 2-3 cm to mi go wytnie,podobno ma w główce sporo miejsca i nie pęknie na pewno.
***Na pewno rezonans jest mniej szkodliwy od TK,ale w żadnym stopniu nie ma wpływu na torbiel,przecież tego badania nie robisz codziennie tylko raz na 1,5 roku (w moim przypadku)
***Jak z tym żyć? Poprostu zaprzyjaźnić się ze swoim NOWYM PRZYJACIELEM Wiem,że będzie ciężko,ale operacja jest ostatecznością.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szyszynka
tutaj zobaczysz gdzie znajduje się szyszynka Kingo głowa do góry i nie smuć się TORBIEL to nie koniec świata!!Poszukaj dobrego neurologa i idź na konsultację.
Pozdrawiam
Ps.
Życzę Wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt [addsig]
witam.u naszego dziecka pierwsze była tomografia i wyszło że ma naczyniaka w główce a na rezonansie który miała w sierpniu wyszło że to torbiel szyszynki,do tego miała podejrzenie choroby Dandy-Vakera cZyli wodogłowia naszczęscie tego wodogłowia nie stwierdził neuro hirurg i zalecił kontrole rezonsu za rok.ten torbiel szyszynki powinien zaniknąć obecnie jeździmy na rehabilitacje i ma zajęcia różnego rodzaju.o chorobie dowiedzieliśmy się w tym roku jak skończyła roczek:(. Wiem jak to jest i rozumię że pani sie martwi
gość
29-11-2012, 10:31:47

Gość 2012-11-07 14:39:07
Gość 2012-11-07 14:37:16 Witam ! miesiac temu dowiedzialam sie ze mam torbiel szyszynki 8x7x6 mm mam pytanie czy ktos z was ma takie objawy brak czucia w twarzy nogach oslabienie ciezko sie oddycha i mgla przed oczami ja mam co jakis czas taki atak i sie zastanawiam czy to torbiela tak wplywa ? aha nic innego nie wykryli oprocz tej torbieli .
jeszcze do tego piszczy i szumi w uszach .
witam moje dziecko też ma ten torbiel szyszynki w główce a zauważyliśmy z mężem że coś nie tak jak skończyła córeczka rok zaczeła mieć zachwiania równowagii okazało się że ten torbiel szyszynki naciska i ma nie dokońca rozwinięty mużdzek a on jest odpowiedziałny za równowage.chodzimy na rehabilitacje i różnego rodziaju zajęcia.rozwija się prawidłowo a ma niecała dwa latka
gość
30-11-2012, 11:08:15

W tej chwili mam wykryta nerwice wegetatywna i to ona tak wplywa na mnie niby mam leki na nia i moj lekarz neurolog stwierdza ze coraz to lepiej zemna ale jeszcze czekam na konsultacje z neurochirurgiem , i to ja jestem posiadaczka wlasnie tej torbieli 8x7x6 mm, ale wierze ze sie wchlonie jest wreszcie plynna .:) Pozdrawiam !!!
gość
30-11-2012, 11:12:25

aha ja mialam wykrta torbiel na rezonansie magnetycznym ,a rezonans mialam robony z owodu braku czucia i podejrzewali SM i o rezonansie wykryto tego torbiela .Niewiem co mam o tym dalej myslec moze i nerwica tak wplywa niz innego nie wykryto .zobaczy sie ::)
gość
06-12-2012, 15:05:49

Hej , mam torbiel 12mm na 8mm i są dni że jest masakra, mam mdłości, zawroty głowy uczucie otumanienia tak że boję się wyjśc z domu.
gość
06-12-2012, 19:20:27

Ja predzej juz pisalam ze mam torbiel szyszynki 8x7x6mm , a mam pytanie gdzie znajduje sie Twoja torbiel i jak ja wykryli z jakiego powodu sie dowiedzialas ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: