Reklama:

torbiel przegrody przeźroczystej (52)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-12-2011, 22:32:53

w 2006 roku pisałam o torbieli mojego syna, która w calości się wchłonęła.. Chlopiec ma już 5 i pół roku zaczynamy pisać itp. Zauważyłam, że mały pisze lustrzanym odbiciem czyta od prawej do lewej itd, czy wady lateralizacji mają podłoże w tej nieszczęsnej torbieli?? Tzn czy mogą miec
gość
30-12-2014, 20:47:02

Witam, mój roczny synek ma dosyć szeroko rozstawione oczy, neurolog mówi, że przyczyną tego może być torbiel przegrody przezroczystej. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
gość
25-04-2017, 07:39:39

Ja mam 2mm torbiela przegrody z rana mam nudnosci zawroty jestem senna bardzo glowa boli od czasu do czasu nie wiem co mam dalej robic gdzie szukac pomocy mam 24lata juz nie daje rady z tym.
Początkująca
25-04-2017, 09:20:38

Ja mam zaś Torbiel retencyjna w zatoce klinowej :(
Początkujący
26-05-2018, 09:53:59

Witam,
W 2015 r. na MR (całego ciała) zdiagnozowano u mnie torbiel jamy przezroczystej o wielkości 25 mm. W powtórzonym MR głowy w 2016 r. wg opisu sprawa wygląda tak: "...pomiędzy trzonami komór bocznych widoczna torbiel jamy przegrody przezroczystej i jamy Vergi szer. do 26 mm, powodująca rozsunięcie i zwężenie trzonów, bez poszerzenia rogów czołowych i potylicznych. W badaniu MR z 2015 r. (whole body) szerokość wynosiła 24 mm".
Przy badaniu w 2016 r. zostawiałem płytę z MR z 2015 r. i widocznie dokładniej określili rozmiar na 24 mm, a nie 25 mm, ale to mniej ważne.
Poza tym w opisie MR z 2016 r. jest napisane ponadto: "...Nieliczne nieco poszerzone przestrzenie okołonaczyniowe VR w istocie białej obu półkul mózgu".
W jednych z serwisów internetowych czytam:
"Wstęp: Jama przegrody przeźroczystej występuje u 15% osób dorosłych i uznawana jest za wariant normy. U niektórych pacjentów dochodzi do pojawienia się zespołu objawów, który związany jest z ewolucją jamy w postać torbieli. Częstość występowania torbieli jest znacznie niższa. Patomechanizm oraz czynniki ryzyka takiej przemiany nie są dokładnie poznane."
Czyli jama to jedno, a torbiel jamy to krok dalej....
Czytam na forach opisy osób z tą przypadłością i...widzę zbieżność, mianowicie: problemy ze spaniem,koncentracją,
zawroty głowy. DO tego problemy z ciśnieniem (niedociśnienie) i szumy w uchu - być może od niedościśnienia.
Byłem u jednego neurologa - lekarze jak lekarze - nie przejmować się, obserwować, do kontroli za jakiś czas (opłacić wizytę) i tyle...
Rozmiar torbieli nie jest mały, chyba postawię na wizytę i dobrego neurochirurga. Czy ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami???
gość
30-04-2019, 06:11:14

Witam serdecznie
Dwa lata temu wykryto przypadkiem Torbiel przegrody przezroczystej miała 11 mm mam bóle głowy polowa czaszki ,pogorszyl mi się wzrok problemy z pamięcią z koncentracją miałam teraz robimy rezonans glowy okazało się że torbiel urosła ma 13mm miałam konsultacje z neurochirurgiem powiedział mi że torbiel nie może rosnąć i stwierdził że muszę powtórzyć badanie głowy bo w poprzednim badaniu został źle pobrany pomiar.
Proszę o pomoc ,czy torbiel przegrody przezroczystej rosnie? Co mam robić?
gość
16-08-2022, 16:38:17

Od jakiegoś pół roku mam bóle i zawroty głowy z pogorszeniem pamięci. Na tomografii pokazał się torbiel wielkości 14x16 mam jama vergi szer do 10mm.czy może to być przyczyną moich dolegliwości?
gość
18-01-2023, 10:17:17

Badanie MR mózgowia, sekwencje TSE, SE, obrazy TI-, T2-zal, T2-tirm dark fluid fsat, DWI i ADC oraz TI GAD w trzech płaszczyznach
wykazało: - półkule mózgu i móżdżku bez restrykcji dyfuzji, bez widocznych zmian ogniskowych i cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego;
- układ komorowy nie poszerzony, zaakcentowany róg skroniowy prawej komory bocznej; - torbiel przegrody przezroczystej o szer. ok. 11mi jama Vergi o szer. ok. 12mm modelują i przemieszczają na boki rogi czołowe i trzony komór bocznych;
-pień mózgu prawidłowy,
- torbiel szyszynki o śr. ok. 2mm, bez modelacji wzgórków górnych blaszki pokrywy; - struktury środkowe nie przemieszczone;
- przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowo zachowane;
- pomiędzy cz. nerwową i gruczołową przysadki mózgowej widoczne ognisko płynowe o śr. ok. 1mm, nie ulegające wzmocnieniu kontrastowemu, torbiel płata pośredniego? poza tym przysadka mózgowa i okolica nadsiodłowa bez widocznych zmian; - kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w przewodach słuchowych wewnętrznych;
Badanie angio-MR TOF 3D (bez kontrastu)
W badaniu angio-MR naczynia koła tętniczego mózgu zachowane w granicy normy.
Obecności tętniaka ani malformacji naczyniowej uchwytnych wykonanym badaniem nie wykazano.
02 Opis wizyty u neurochirurga
Opis
Bóle głowy nieco częstsze i o większym nasileniu, są nudności. W zakresie nn czaszkowych bz, w badaniu MR głowy poszerzona 3 komora podobnie jak w badaniu poprzednim. Opisywana torbiel szyszynki ok. 6x6 mm bez znaczenia.
Początkujący
09-06-2024, 09:22:31

Dzień dobry.
W 2023 roku u mojego 12 letniego syna wykryto torbiel jamy vergi. Poszliśmy do neurologa, bo syn uskarżał.się na silne bóle głowy w okolicy czoła. I tak głowa boli go codziennie, teraz doszło osłabienie i ma nudności. Jest to dla mnie jako dla rodzica ciężkie, bo nie potrafię pomóc synkowi. Nie wspomnę już o nim, bo.codziennie uskarża się na ból głowy. Byłem u najlepszego neurochirurga w Warszawie i we Wrocławiu, kazali się nie przejmować tą torbielą. Ale ja widzę że coś jest nie tak. Za parę dni jadę do Szczecina, tamtejszy neurochirurg ponoć najlepszy do tego typu spraw. Proszę o informację czy Pańnstwo, bądź wasze pociechy mieliście podobne objawy. Czy ktoś miał operację usunięcia tej torbieli, czy objawy ustały, jak długo dochodzi się do siebie, czy operacja pozostawiła jakieś powikłania. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam, Piotr
gość
20-03-2025, 12:54:57

Witam.
Jakiś czas temu w badaniu RM wykryto u mnie "niewielka jamę przegrody przezroczystej".Byłabym wdzięczna jeśli ktoś wytłumaczyłby mi co to dokładnie oznacza i czy ta jama to jest to samo co torbiel przegrody przezroczystej czy to jest jakiś stan przedtorbielowy...bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂🙂

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: