Reklama:

torbiel przegrody przeźroczystej (52)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-08-2009, 14:13:00

witam wykryto u mnie torbiel przegrody przezroczystj i jamy Vergi o szer 7,7mm co to oznacza?
gość
05-09-2009, 20:27:00

istnieje lek nazywa się divascan może go przepisać lekarz ja również mam torbiel wykryli go podczas rezonansu objawia się silnym bólem głowy któremu towarzyszą drgawki i omdlenia. Czy jest sposób aby to minęło?
gość
07-09-2009, 13:41:00

divascan jest lekim na bole migrenowe i bole migrenopodobne ale nie jest to lek na torbiel
gość
24-09-2009, 13:28:57

Jak to ujęlo juz wielu neurologów i neurochirurgów z ktorymi rozmawiałem na temat torbieli przegrody - jest to przypadkowe (archeologiczne) znalezisko. Zaleca się jedynie badani raz na rok, dwa, pięc lat aby sprawdzić czy torbiel nie powiększa się.
gość
24-09-2009, 17:00:34

Moja Pani neurolog rowniez mi powiedziala ze nalezy robic raz do roku kontrolny rezonans ale w zadnym wypadku nie nalezy tego lekcewazyc
gość
15-11-2010, 18:23:36

także mam torbiel przegrody przeźroczystej 1,7 cm na 0,8 cm wykryto na badaniu TK. Jakie mam objawy:zaczeło się, że lekarz wykrył u mnie nerwicę i przepisywał leki na nerwicę, która się nie potwierdziła, stany depresyjne, lęki ,lekarz przepisywał leki psychotropowe. Teraz ,kiedy od 3 miesięcy nie biorę psychotropów mam nowe objawy: lekkie drętwienie i lekkie zaniki czucia(od 3 miesięcy) w palcach nóg i rąk, trochę trudne stany psychiczne, tak jakby bolało,przeszkadzało ale chyba otępienie lepiej wyraża te stany.I chyba największa dolegliwość - bezsenność- dzisiaj zasnąłem nad ranem- 3 godz- i to z 3 przerwami. Na początku miałem wymioty i bardzo złe samopoczucie 6 miesięcy temu- ale spałem rewelacyjnie - wtedy gdy niby wykryto u mnie nerwicę albo stany depresyjne. Pewne elementy tych chorób w mnie były ale wg mnie miały swoje podłoże w oddziaływaniu torbiela. Teraz nie wiem czy bezsenność i lekkie drętwienia to skutek brania leków psychotropowych czy torbiela ? Czy takie dolegliwości nie są już powodem do zmartwień ?
gość
26-11-2010, 19:20:23

Od dłuższego czasu mam kłopoty ze spaniem, bólem głowy i lekkimi zawrotami. Kojarzyłem to ze stresem związanym z pracą i przemęczeniem o charakterze bardziej psychicznym. We w sierpniu br. po średnim wysiłku związanym z remontem objawy się nasiliły i dostałem lekkiego niedowładu lewej ręki i barku. Po dosłownie dwóch dniach rozpoczęły się bóle począwszy od środka kręgosłupa pomiędzy łopatkami. Ból był nie do zniesienia i po wizycie u lekarza domowego dostałem skierowanie do neurologa. Diagnoza związana była z wyskoczeniem kręgu szyjnego. Przepisane zastrzyki i leki przeciwbólowe nie wiele pomogły i po tygodniu takiego leczenia trafiłem do szpitala. Badania tomograficzne wykazały torbiel przegrody wielkości około 13x16mm, dodatkowo wieloudarowość mózgu. PO intensywnym farmakologicznym leczeniu niedowład się cofnął lecz brak mi takiego czucia jakie miałem w opuszkach palców lewej ręki i ogólnie ręka jest o wiele słabsza. Neurolodzy mówią żeby torbielą się nie przejmować bo to wada wrodzona. Objawy które opisuje pan(i) zgadzają się co do joty z moimi. Tak miałem przynajmniej z 3 lata przed szpitalem, a teraz objawy(zawroty głowy, bóle, stany lękowe, sprawy ciśnienia, trudności ze spaniem) jeszcze się nasiliły. Raz jest lepiej raz gorzej. W nocy sypiam z 2 ,3 przerwami najdłużej 4 do 5 godzin. Są dni gdzie zasypiam nawet na 12 godzin ale to max 3 razy na miesiąc. Nie wiem co sądzić o tej torbieli przegrody przezroczystej bo moja intuicja podpowiada, że przegroda jest wadą wrodzoną a torbiel to raczej jest potologią i przyczyną tych objawów przed jak ui po szpitalu.
gość
27-01-2011, 18:31:08

Witam mam 27 lat i mam migrenę.Ostatnio podczas badania TK wykryto u mnie torbiel przegrody przezroczystej 8x4mm,bóle występują dość rzadko ale są za to bardzo dokuczliwe,występuje światłowstręt,w lewym oku pojawia się ,,mgła,,i zawsze boli mnie lewa strona głowy.Co to może oznaczać?Pozdrawiam
Neurolog powiedział mi żebym się tym nie przejmowała,że nic mi nie będzie.
gość
20-02-2011, 21:58:21

Jestem pięć lat po operacji torbieli przegrody przeżroczystej.wykryto ją u mnie podczas tomografii mózgu.pierwsze objawy pojawiły się 8 lat przed operacją ale dopiero kilka tygodni przed zabiegiem wykryto co jest przyczyną wielu różnych objawów.Bardzo mocno bolała mnie lewa część twarzy i wszystki zęby z tej strony.Bolało mnie również z tej strony oko które często wydawało się wysychać!Bóle były czasami nie do zniesienia gdyż miałam objawy porażenia nerwu twarzowego i trójdzielnego.Po wykryciu torbieli zrezygnowałam z leczenia u miejscowych neurologów gdyż kazano mi czekać i obserwować tę przypadłość i przepisano mi leki przeciwpadaczkowe(uwaga: nie mam padaczki i nigdy nie miałam!).Postanowiłam zarejestrować się na wizytę do neurochirurga w Szczecinie i dalej wszystko poszło biegiem!!!!Natychmiast zostałam skierowana na operecję ! Torbiel była bardzo duża i to ona była przyczyną wszystkich moich bolączek od kilku lat! zrobiono mi trepanopunkcję torbieli ! Wszystkie objawy ustąpiły ! Po operacji miałam zabużenia pamięci które z czasem ustąpiły może nie do końca ale moje życie zmieniło się nie do poznania
gość
08-07-2011, 23:28:21

Gość 2010-11-26 20:20:23 Od dłuższego czasu mam kłopoty ze spaniem, bólem głowy i lekkimi zawrotami. Kojarzyłem to ze stresem związanym z pracą i przemęczeniem o charakterze bardziej psychicznym. We w sierpniu br. po średnim wysiłku związanym z remontem objawy się nasiliły i dostałem lekkiego niedowładu lewej ręki i barku. Po dosłownie dwóch dniach rozpoczęły się bóle począwszy od środka kręgosłupa pomiędzy łopatkami. Ból był nie do zniesienia i po wizycie u lekarza domowego dostałem skierowanie do neurologa. Diagnoza związana była z wyskoczeniem kręgu szyjnego. Przepisane zastrzyki i leki przeciwbólowe nie wiele pomogły i po tygodniu takiego leczenia trafiłem do szpitala. Badania tomograficzne wykazały torbiel przegrody wielkości około 13x16mm, dodatkowo wieloudarowość mózgu. PO intensywnym farmakologicznym leczeniu niedowład się cofnął lecz brak mi takiego czucia jakie miałem w opuszkach palców lewej ręki i ogólnie ręka jest o wiele słabsza. Neurolodzy mówią żeby torbielą się nie przejmować bo to wada wrodzona. Objawy które opisuje pan(i) zgadzają się co do joty z moimi. Tak miałem przynajmniej z 3 lata przed szpitalem, a teraz objawy(zawroty głowy, bóle, stany lękowe, sprawy ciśnienia, trudności ze spaniem) jeszcze się nasiliły. Raz jest lepiej raz gorzej. W nocy sypiam z 2 ,3 przerwami najdłużej 4 do 5 godzin. Są dni gdzie zasypiam nawet na 12 godzin ale to max 3 razy na miesiąc. Nie wiem co sądzić o tej torbieli przegrody przezroczystej bo moja intuicja podpowiada, że przegroda jest wadą wrodzoną a torbiel to raczej jest potologią i przyczyną tych objawów przed jak ui po szpitalu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: