Reklama:

torbiel przegrody przeźroczystej (52)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-03-2007, 09:04:00

Treść zablokowana przez moderatora

gość
05-04-2007, 07:48:00

o qrcze.... ja 8 lat temu mielem 3,5/4... ale matka mowila zebym zignorowal, ze sie wchlonie... czy to moze byc przyczyna nerwic?
Początkujący
07-04-2007, 22:52:00

Torbiel przegrody przezroczystej zdarza się dość często i w zdecydownej wiekszości przypadków jej obecność nie ma zadnego znaczenia, ale jeżeli torbiel jest duża, to może powodować pewne problemy związane z uciskiem lub zaburzeniem krążenia płynu mózgowo-rdzeniowego - najczęściej bóle głowy, ale nie tylko - np nagłe zawroty, omdlenia, zaburzenia widzenia, pamięci, zaobserwowano także częstsze występowanie takiej torbieli u osób ze schizofrenią. W takim przypadku nalezy rozwazyć operację neurochirurgiczną, najczęściej endoskopową, chociaż jak zaznaczyłem na wstępie jest to potrzebne bardzo rzadko. [addsig]
mbirski@poczta.fm
gość
22-04-2007, 11:15:00

Ostatnio dowiedzialem sie o tym ze rowneiz mam torbiel w przegrodzie przezroczystej o wielkosci 14mm. Zostala wykryta przez przypadek bo pojechalem do pani neurolog z podejzeniem migreny. Bole nie sa regularne i towarzyszy im cos jak aura przedmigrenowa. Rozni sie to od tej aury tym ze jest zdecydowanie krotsze. Czy sa jakies lekarstwa ktore moga powstrzymac ten bol bo zwykle tabletki przeciwbolowe nie pomagaja? :/ Czy lekarz moze przepisac jakies lekarstwa na wysuszenie tej torbieli?
gość
23-04-2007, 13:10:00

Mój syn ma też torbiel przegrody przezroczystej dowiedziałam się o tym kilka miesięcy temu , najpierw miał bole głowy i okazalo się po tomografii komputerowej że to torbiel, ale zaraz zaczął brać leki które przepisał mu neurolog i bole ustąpiły to znaczy że od 9 miesięcy nie boli go głowa i na nic nie narzeka ma apetyt.Syn ma 12 lat
gość
29-05-2007, 18:21:00

torbielca mozna usunac po przez operacje.
takie zabiegi wykonujac najlepiej idzmy do jednego z najlepszych szpitali.
gość
05-06-2007, 21:47:00

od roku wiem ze mam szczelinowata torbiel przegrody przeźroczystej! czy szczelinowata torbiel to taka sama jak torbiel o ktorej piszecie? od 6 lat cierpie na codzienne bole glowy, zawroty a przy bardzo silnych atakach bolu dovchodzi do omdleń badz wymiotow, neurolog nic mi nie wyjasnił!!!!
gość
09-06-2007, 19:55:00

czy moge jeszcze do pani zadzwonić.mam27 lat i torbiel i robie badania tomografii co 2 lata na własny koszt. moje pytanie również brzmi czy jakieś leki pani bierze? odpowiadam panu,który chce się dowiedzieć czy to może być przyczyną nerwic. otóż tak proszę pana. torbiel mam od 11 roku życia a zaczeła rosnąć gdy zaczełam w wiek nastolatki wchodzić. miałam potężne bóle głowy, omdleniai... nerwice. brałam leki uspokajające i nasenne( bezsenność). w tej chwili bóle zdarzają się ale nie tak często. nerwica została choć już tabletek nie biore. jestem po 3 operacjach torbiel jest 2 lata temu miała ona wymiary46x22 itd.. życze zdrowia wszystkim...
gość
29-06-2007, 18:06:00

Mam 16 lat i badanie TK wykazało u mnie obecność torbieli w przegrodzie przeźroczystej- odmiana rozwojowa układu komorowego. Oraz dużą wewnątrzczaszkową część zbiornika wielkiego. Rozmiarów torbieli nie podano. Mam częste bóle głowy, zawroty i pojawiają się małe czarne plamki przed oczami. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź =)
gość
30-06-2007, 21:46:00

Z taka torbielą można żyć i niczemu ona nie służy póty, póki ona nie rośnie i nie zmienia swojej postaci. To najczęstsza wada rozwojowa OUN i się wchłania lub sobie po prostu jest. Życzę znalezienia dobrego neurologa, polecam Tomasza Kmiecia z W-wy. Ceniony.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: