Reklama:

torbiel przegrody przeźroczystej (52)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-11-2007, 10:48:00

moja mama ma torbiel w głowie.. martwie sie strsznie.. czy to cos powaznego?? czy to jest moze dokuczliwe??
gość
30-01-2008, 19:21:00

w wieku 1,5 (1989) roku miałem sepsę, cudem mnie odratowano.
od kilku lat odczuwałem bóle głowy, i dostałem skierowanie do neurologa, skierowano mnie KT głowy i wyszło, że mam torbiel podpajęczynówkowy.
nie był on a szczęście powodem moich bóli. po 2 latach powtórzyłem badanie i lekarz upewnił się, że torbiel sie nie rozrasta.
zazwyczaj torbiel szkodzi tylko wtedy gdy się rozrasta, co można sprawdzić poprzez robienie kontrolnych badań KT głowy.
nie ma sensu martwic się na zapas
gość
08-03-2008, 19:11:00

11-10-2006 o 14:12, gość :
ja mam torbiel pajeczynkowa ktora ma 10 na 9 mm i to ona powoduje u mnie bole. mam dziwne zarietu szumy w uszach , dzisiaj ide di neurochirurga i mam nadzieje ze mi cos poradzi. niesety torbiele z reglu rosna.
gość
08-03-2008, 19:51:00

u mnie wykryto torbiel w lewej czesci głowy 6na8na12mm mam 31 lat miałem 2 ataki epilepsi z tego co lekarz mówi że jest to przez torbiel mam czeste bule lewej cześci głowy robiłem też eeg tak samo wyszło żle gdzieś od 5 lat zaczeły mi się kłopoty z pamięcią nie wiem co dalej robić
gość
06-05-2008, 19:57:00

U mojej obecnie pięciomiesięcznej bratanicy w drugim tygodniu życia po tk stwierdzono torbiel przegrody przeźroczystej.Cały czas wycieka płyn,lekarze twierdzą że to nic groźnego i tylko trzeba obserwować małą.Czy ktoś miał podobny przypadek, żeby wyciekał płyn z torbieli.Oszaleć można, nie wiemy gdzie sie udać, z kim skontaktować.Bardzo proszę o pomoc.
gość
31-05-2008, 14:02:00

Moja mama ma torbielke wielkosci 8mm w lewej połkoli mozgowej , dokladnie na skrzyzowaniu wzrokowym, czy jest to cos powaznego bardzo sie o nia martwie. Czy mozna tego torbiela wysuszyc lekami , czy trzeba usuwac. Prosze kogos o pomoc
Początkująca
30-09-2008, 16:18:00

czy torbiel przegrody moze spowodowac iz dziecko bedzie sie zle rozwijalo ma 5 lat nie mowi i zachowuje sie troche jakl z autyzmem.
gość
04-11-2008, 09:06:00

Też mam to cudo, tylko trochę większe niż zazwyczaj (ok3cm). Wykryto je jakies 10 lat temu czyli przed 20. Nie jest to nic niezwykłego i wychodzi najczęściej podczas badań TK lub MR. Jeżeli się nie powieksza to jest ok. Trzeba raz na jakiś czas zrobić badanie, najlepiej MR (jest ona refundowane - jeżeli neurolog da nam skierowanie). Bóle glowy czasami występują (nie u wszystkich) i są spowodowane zaburzeniami w krązeniu płynu mózgowego (co czesto zdarza się tez bez torbieli). Neurolog może przepisać leki na poprawawienie ciśnienia. Da się z tym żyć a bóle glowy nie są aż tak bardzo dokuczliwe.
gość
09-02-2009, 14:29:00

Mam w domu trzylatka, który też ma torbiel. Jest już po zabiegu wykonanym CZ w Katowicach. Był to zabieg zapobiegający rośnięciu mówiąc nie fachowo przekłucie wykonane endoskopowo. Ale taki zabieg to tylko gdy torbiel rośnie zbyt szybko. Więc głowa do góry
gość
30-07-2009, 00:47:00

Witam
Mam 31 lat i po badaniu tomograficznym glowy dowiedzialam sie ze mam :jamke przegrody przezroczystej.Tomograf wykonalam poniewaz mam czeste omdlenia,wirowania otoczenia.Serce w jak najlepszym stanie wiec lekarz zalecil badanie glowy.Prosze o informacje jesli ktos wie co to wogole jest?Lekarz nie kazal sie zbytnio przejmowac ale zalecil zapisanie sie do poradni neurologicznej i co rok robienie tomografi.Bardzo prosze o jakies informacje.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: