Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-08-2009, 17:09:00

25-07-2008 o 11:55, gość :

19-07-2008 o 21:49, gość :

08-07-2008 o 20:15, gość :
Witaj. Piszę do Ciebie , ponieważ domyślam się co w tej chwili przeżywasz. Sama niedawno stałam przed konieczności podjęcia takiej decyzji (torbiel pajęczynówki miałam ogromną 10x9x5 cm). Oczywiście prof przedstawił mi wszystkie ryzyka i zagrożenia, ale w porównaniu do konsekwencji jakie mogły wyniknąć z nieoperowania były niewspółmierne (na korzyść zabiegu). Jestem w tej chwili 2 tygodnie po operacji i wszystko jest ok. Byłam operowana w Bydgoszczy i tylko ten szpital polecam. Zabieg przeprowadzany był endposkopowo, tak więc ryzko było minimalizowane jak tylko możliwe, a w dodatku kwestia obciania i golenia skóry głowy była naprawdę minimalna (w tym szpitalu ku mojemy zdziwieniu lekarze również myśleli o takich sprawach i dbali o psychikę pacjenta - w szczególności jeśli chodzi o kobiety). Oczwyiście nie każdy przypadek jest taki sam, ale polecam z całego serca konsultacje u prof. Harata. Jeśli stwierdzi, że Twój przypadek nie jest operacyjny, to możesz spać spokojnie, a jeśli skieruje Cię na zabieg - jest to wiarygodne. Na włane oczy widziałam w klinice jakimi przypadkami się zajmują i jakimi fantastycznymi sepcjalistami są Ci lekarze. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

Cześć! Jak długo utrzymywały się u Ciebie bóle głowy po operacji? I czy były one bardzo silne?

Bóle były przez kilka dni, teraz (ok miesiąc po operacji) również się zdrzają, ale może to trwać do ok 3-6 miesięcy. Oczywiście trzeba wszystko dokładnie obserwować, jakie są to rodzaje bólu, jaka jest częstotliwość itd. pozdrawiam

Cześć,

Proszę napisz jak się czujesz teraz po operacji, czy masz bóle, napady, czy torbiel się odnawia (rośnie) etc. Jeśli możesz, podaj telefon, chętnie porozmawiam. Z góry dziękuję
Mój mail: j-budek@o2.pl
gość
01-08-2009, 17:20:00

08-07-2008 o 20:15, gość :
Witaj. Piszę do Ciebie , ponieważ domyślam się co w tej chwili przeżywasz. Sama niedawno stałam przed konieczności podjęcia takiej decyzji (torbiel pajęczynówki miałam ogromną 10x9x5 cm). Oczywiście prof przedstawił mi wszystkie ryzyka i zagrożenia, ale w porównaniu do konsekwencji jakie mogły wyniknąć z nieoperowania były niewspółmierne (na korzyść zabiegu). Jestem w tej chwili 2 tygodnie po operacji i wszystko jest ok. Byłam operowana w Bydgoszczy i tylko ten szpital polecam. Zabieg przeprowadzany był endposkopowo, tak więc ryzko było minimalizowane jak tylko możliwe, a w dodatku kwestia obciania i golenia skóry głowy była naprawdę minimalna (w tym szpitalu ku mojemy zdziwieniu lekarze również myśleli o takich sprawach i dbali o psychikę pacjenta - w szczególności jeśli chodzi o kobiety). Oczwyiście nie każdy przypadek jest taki sam, ale polecam z całego serca konsultacje u prof. Harata. Jeśli stwierdzi, że Twój przypadek nie jest operacyjny, to możesz spać spokojnie, a jeśli skieruje Cię na zabieg - jest to wiarygodne. Na włane oczy widziałam w klinice jakimi przypadkami się zajmują i jakimi fantastycznymi sepcjalistami są Ci lekarze. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

Cześć! Jak długo utrzymywały się u Ciebie bóle głowy po operacji? I czy były one bardzo silne?

Cześć,

Proszę napiszcie jak się czujecie po operacji, czy macie bóle głowy, czy torbiel Wam odrasta etc. Bedę wdzięczny za kontakt, mail: tornado17@o2.pl
gość
16-08-2009, 21:07:00

Wykryto w maju u mnie na TK torbiel pajęczynówki 43x20 mm nie wiedziałem
co to jest potem mialem EEG i RM. EEG zostało wykonane ponieważ miałem
migrenowe bóle głowy mroczki (błyski w oczach) lekarz neurochirurg
chciał sprawdzić czy nie mam padaczki ku jego zdziwieniu jak stwierdził
wyszło to bardzo dobrze znaczy nic niepokojącego. Więc czekało mnie
jeszcze badanie RM.

Wyszło w nim : W przednim biegunie płata skroniowego po stronie lewej
torbiel pajęczynówki o wymiarach 45mm x22mm (pomiar w płaszczyźnie
poprzecznej)
Cechy hipoplazji w obrębie płąta skroniowego po stronie prawej.
Mózg i móżdzek bez zmian ogniskowych.
W sekwencji DWI bez cech obecności świeżych zmian niedokrwiennych.
Układ komorowy nieposzerzony nieprzemieszczony względem linii pośrodkowej,
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Hyperstosis frontalis.

Proszę o jakąś opinie na ten temat ponieważ musze czekać jeszcze ponad
miesiąc na wizyte a nie wiem co jest ze mną a bardzo sie denerwuje i
ciagle myśle o tych wynikach.

Z góry dziękuję
gość
16-08-2009, 21:07:00

Wykryto w maju u mnie na TK torbiel pajęczynówki 43x20 mm nie wiedziałem
co to jest potem mialem EEG i RM. EEG zostało wykonane ponieważ miałem
migrenowe bóle głowy mroczki (błyski w oczach) lekarz neurochirurg
chciał sprawdzić czy nie mam padaczki ku jego zdziwieniu jak stwierdził
wyszło to bardzo dobrze znaczy nic niepokojącego. Więc czekało mnie
jeszcze badanie RM.

Wyszło w nim : W przednim biegunie płata skroniowego po stronie lewej
torbiel pajęczynówki o wymiarach 45mm x22mm (pomiar w płaszczyźnie
poprzecznej)
Cechy hipoplazji w obrębie płąta skroniowego po stronie prawej.
Mózg i móżdzek bez zmian ogniskowych.
W sekwencji DWI bez cech obecności świeżych zmian niedokrwiennych.
Układ komorowy nieposzerzony nieprzemieszczony względem linii pośrodkowej,
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Hyperstosis frontalis.

Proszę o jakąś opinie na ten temat ponieważ musze czekać jeszcze ponad
miesiąc na wizyte a nie wiem co jest ze mną a bardzo sie denerwuje i
ciagle myśle o tych wynikach.

Z góry dziękuję
Początkująca
27-08-2009, 18:47:00

Witajcie,
Mam 22 lata. Około 14 miesięcy temu pojawiły się u mnie pojedyncze bóle głowy. Nie dokuczały mi, ale jestem przeczulona i udałam się zaraz do neurologa. Niestety Pani Doktor faszerowała mnie różnymi specyfikami i twierdziła, że jest ok. Dopiero niedawno dostałam skierowanie na TK.
Mam torbiel pajęczynówki w lewym płacie skroniowym 22x11 mm.
Mieszkam w Warszawie.
Poszukuję informacji o DOBRYM NEUROCHIRURGU w WARSZAWIE, do którego można się dostać na prywatną konsultację DOść SZYBKO. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką informację. Udało mi co najwyżej zapisać na prywatne konsultacje do prof. Ząbka, ale na początku grudnia (!!).
W poniedziałek będę miała badanie EEG. Z tego, co czytałam konieczne jest również badanie rezonansem magnetycznym.
Prosiłabym o kontakt osób z WARSZAWY i OKOLICY, w celu WYMIANY spostrzeżeń na temat LEKARZY.
Z góry bardzo dziękuję!!
gość
30-08-2009, 18:08:00

To tylko się cieszyć że przez torbiel nie wyszła padaczka jak u mnie przy 1 centymetrowej a naprawdę bardzo dobry neurochirurg to jest prof Harat ale z Gydgoszczy
gość
30-08-2009, 18:09:00

Bydgoszczy
gość
31-08-2009, 10:40:00

Witam
Również mam torbiel pajęczynówki w lewej półkuli dowiedziałem się o niej całkiem przypadkiem pół roku temu, dziś byłem na kontrolnym tomografie osoba wykonujaca tomografie zasugerowała że może to być jednak bardzo duży krwiak z niecierpliwością czekam na wyniki. miał ktoś taki przypadek że wielka torbirel okazałą się krwiakiem? Prosze o odpowiedź gg 819228
gość
13-09-2009, 13:48:00

Witam.
Mój synek ma 10 lat.
NMR głowy:
torbiel pajęczynówki 7x4,5x5,5 cm w środkowym dole czaszki po stronie lewej.Torbiel o średnicy 1,5 cm również wzdłuż grzebienia potylicznego wewnętrznego po stronie lewej.Torbiel zastoinowa o średnicy 1,5 cm. w lokalizacji prawej zatoki klinowej.
EEG: wykazało epilepsje.
Byłam z synkiem w W-wie C.Z.Dziecka i w Krakowie u neurochirurga dzieciecego.Stwierdzili jednoznacznie ,ze jesli miewa bóle głowy średnio 1czy 2 razy w tyg. to lepiej aby tak zostało do czasu wykonania kolejnego badania w celu stwierdzenia w jakim tempie rosną i czy nie ma innych zmian..
Jednak jeśli pojawia sie częste bóle głowy,ataki padaczki
< np. co 2 dni lub codziennie>czy pojawi się jakikolwiek inny problem typu wzrok,słuch,mowa to będzie konieczność usunięcia torbieli w szybkim czasie.
Musi uwazać aby niedoznać urazu .
Cierpliwie i odpukać bez pogorszenia się ogólnego stanu zdrowia czekamy na następne badanie NMR aby dowiedziec sie jak urosły torbiele.
Moim zdaniem lepiej poczekać niz połozyć dziecko na stół a wiadomo ,że skutki uboczne mogą być cięższe niz dodtychczasowe dolegliwosci.
Pozdrawiam Was i zyczę zdrówka.
gg3232369
gość
13-09-2009, 13:50:00

gg 3232379 Ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: