Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-02-2022, 12:41:19

Gość 2022-02-18 14:59:25
Witam, u osoby starszej (60lat) został zdiagnozowany niewielki tętniak 3mm. Czy jesteście w stanie polecić dobrego neurochirurga do konsultacji ? Najlepiej w Bielsku ?. Ponoć dobrymi specjalistami są dr.Pruś, i dr.Nytra. Czy miał ktoś z nimi styczność ?[/CYTAT
Polecam Kraków dr. Borys Kwinta - polecam z czystym sumieniem i głową 12 lat po zabiegu klipsowania tętniaka tętnicy przedniej łączącej wykonanej przez Pana doktora brak powikłań i podejście Pana doktora na zasadzie człowiek - człowiek.
gość
24-02-2022, 21:07:01

Moja żona ponad 5 miesiecy temu miała pekniety tetniak w głowie. Do dziś nie mówi, czasem reaguje, czasem jej niema. Proszę o kontakt osoby które były lub są w takiej sytuacji. Potrzebuję rozmowy ,doradzenia niepotrafie poradzic sobie z tą sytuacjia.
Mój meil
haken.michael75@gmail.com
Możemy też porozmawiać telefonicznie. Albo na whatsapp
004915122326623
Dziekuje wam i życzę zdrowia
gość
25-02-2022, 22:02:24

Dzisiaj mija miesiąc od zaklipsowania tętniaka. Operował mnie prof. Czepko w Krakowie. Zawdzięczam mu bardzo dużo! Jest wspaniałym, empatycznym i kompetentnym lekarzem. Wciągu miesiąca od wizyty miałam operację. Czuję się bardzo dobrze. Chce już wrócić do pracy. Tętniak miał 7 mam. Do końca życia będę wdzięczna temu człowiekowi! Nie powinno się zwlekać z decyzją o operacji. Tak jak powiedział prof porównajmy skutki po pęknięciu i ewentualne po operacji. Mam poczucie darowanego życia. Mam wizytę u prof. 9 marca i dowiem się czy muszę jakoś radykalnie zmieniać swój tryb życia. Pozdrawiam wszystkich.
gość
26-02-2022, 03:49:01

Witam, w sierpniu dowiedziałam się że mam 2 tętniaki, z czego jeden do operacji, drugi do obserwacji. To był dla mnie szok... Podczas badań okazało się że tętniak ma wrzecionowaty kształt, więc najpierw stent a po kilku miesiącach dopiero embolizacja. Do tego jeszcze pętla naczyniowa pod kątem 90 stopni do pokonania po drodze... Zalamalam się. Profesor twierdzi że damy radę a ja strasznie się boję... Przede wszystkim ewentualnych powikłań pooperacyjnych. Wiem że skutki pękniętego tetniaka są znacznie gorsze i tak sobie tłumaczę ale strach jest ogromny a to już za 11 dni.... Im bliżej tym gorzej się czuję, głowa boli już codziennie. Jak Wy radziliście sobie ze strachem przed zabiegiem?Czy dostaje się jakieś leki na uspokojenie, wyciszenie ? Najpierw czeka mnie arteriografia , a dopiero po tym zabieg embolizacji w znieczuleniu ogólnym. Pozdrawiam
gość
03-03-2022, 14:42:17

Witam , napiszcie czy mieliście jakieś objawy tetniakow że poszliście do lekarza ? Czy przez przypadek były wykryte?
gość
04-03-2022, 17:17:57

Gość 2022-03-03 15:42:17
Witam , napiszcie czy mieliście jakieś objawy tetniakow że poszliście do lekarza ? Czy przez przypadek były wykryte?[/CYTAT
Witam,
Tętniaki generalnie nie dają żadnych objawów. Głowa bolała mnie zawsze, odkąd pamiętam. Zauważyłam też że pogorszył mi się wzrok, a nigdy nie nosiłam okularów. Myślałam że to od pracy przy komputerze, ale kiedy stwierdzono u mnie tetniaka powiedziano że jest umiejscowiony za gałka oczna i może powodować ucisk na wzrok. Tak naprawdę tętniaki wykrywa się przez przypadek. Warto robić nie tylko rezonans ale i angiografie co kilka lat. U mnie 4 lata wczesniej nic nie wyszło a w zeszłym roku już były dwa.... Pozdrawiam
gość
05-03-2022, 13:39:55

Witam , napiszcie czy mieliście jakieś objawy tetniakow że poszliście do lekarza ? Czy przez przypadek były wykryte?
Witam,
Żadnych objawów bólu, zawrotów głowy. Nic mi nie dolegało, ciśnienie w normie. I nagle ból głowy chwilowy 3-4 sekundy ból ciężki do wytrzymania a później ból zmniejszył się. I później diagnoza pęknięty tętniak tętnicy przedniej łączącej. I w tym jest to najgorsze że ta tykającą bomba nie daje żadnych oznak. Pozdrawiam
gość
06-03-2022, 22:42:58

Gość 2022-03-05 14:39:55
Witam,
Żadnych objawów bólu, zawrotów głowy. Nic mi nie dolegało, ciśnienie w normie. I nagle ból głowy chwilowy 3-4 sekundy ból ciężki do wytrzymania a później ból zmniejszył się. I później diagnoza pęknięty tętniak tętnicy przedniej łączącej. I w tym jest to najgorsze że ta tykającą bomba nie daje żadnych oznak. Pozdrawiam
A ten nagły bol glowy to jest bol w jednym miejscu czy w całej głowie? W której części glowy , punktowy czy rozlany?
gość
21-03-2022, 20:13:56

Rezonans dał podejrzenie małego tętniaka, natomiast tomograf z kontrastem wykluczył. Teraz się zastanawiam czy jest sens truć się ponownie kontrastem i robić za jakiś czas(np. za rok) badanie kontrolne? Możecie wyrazić swoje zdanie w tym temacie? Neurolog mówi, że głowa na bank jest czysta.
gość
24-03-2022, 10:21:50

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: