Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-03-2015, 17:56:10

popytaj lekarzy, wiesz co my tu .... laicy...... ale na zdrowy rozum - jesli tetniak zostal zaklipsowany dobrze to dlaczego mialby nastapic krwotok dopiero w 6-8 dobie? jestem po operacji klipsowania tego cuda (tylko ze peknal w trakcie operacji) i juz w 8 dobe od operacji wracalem pociagiem do domu!!!! badz dobrej mysli a na temat ewentualnych komplikacji porozmawiaj z lekarzem prowadzacym, podpytaj na co uwazac, wiadomo ze lekarz nie przedstawi ci komplikacji od A do Z .... bo to nie jest do przewidzenia, TRZYMAJ SIE MOCNO, ciesz sie ze Mama zyje, ze ma kontakt, ze moze rozmawiac z Toba, ze jest sprawna, to cudowne!
gość
16-03-2015, 18:58:07

Witam moze mi pan cos wiecej napisaco samym zabiegu kiedy pan wstal i czy mial pan problem z mowa ww
gość
17-03-2015, 07:28:44

(do ww) dzien dobry Panu, nie mialem zadnych problemow z mowa poruszaniem itd.... operacja trwala ponoc jakies 3 godziny, i po okolo 3-4 godzinach mnie obudzili, zostalem odlaczony od intensywnego nadzoru na OIOM po niecalej dobie, na drugi dzien i w zasadzie od razu spionizowany - tzn kazano usiasc, potem wstac i sie przejsc a potem juz przyjmowalem pozycje siedzaca na lozku szpitalnym
ale jesli tetniak peka przed operacja - vide operacja nieplanowana - to tu pewnie sa wieksze ryzyka niz gdy ktos sie udaje na operacje planowana, prosze sie nie martwic na zapas z gory, niestety przy takich operacjach nikt nie odpowie ze 100% pewnoscia, ze wystapia albo nie wystapia komplikacje
gość
17-03-2015, 07:31:23

Gość 2015-03-17 08:28:44
(do ww) dzien dobry Panu, nie mialem zadnych problemow z mowa poruszaniem itd.... operacja trwala ponoc jakies 3 godziny, i po okolo 3-4 godzinach mnie obudzili, zostalem odlaczony od intensywnego nadzoru na OIOM po niecalej dobie, na drugi dzien i w zasadzie od razu spionizowany - tzn kazano usiasc, potem wstac i sie przejsc a potem juz przyjmowalem pozycje siedzaca na lozku szpitalnym (namawiali, zeby duzo chodzic i nie siedziec tylko)
ale jesli tetniak peka przed operacja - vide operacja nieplanowana - to tu pewnie sa wieksze ryzyka niz gdy ktos sie udaje na operacje planowana, prosze sie nie martwic na zapas z gory, niestety przy takich operacjach nikt nie odpowie ze 100% pewnoscia, ze wystapia albo nie wystapia komplikacje
gość
17-03-2015, 10:07:48

Dziekuje bardzo za odp ja mam jutro planowany zabieg i mam nadzieje ze terz bedzie bez zadnych kaplikacji. Ale strachu sie pozbede dopiero jak wyjde ze szpitala. Swietnie ze panu sie udalo tak szybko dojsc do siebie a w jakim szpitalu pan byl ja mam miec zabieg na parkitci czestochowa jestem troszke zaniepokojona bo ten szpital nie ma aztak dobrej opini ww
gość
17-03-2015, 21:13:19

do ww - zycze Pani powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia, prosze sie koniecznie odezwac po operacji jak sie Pani juz pozbiera. Prosze zaufac lekarzom, bardzo dobrze ze wziela Pani sprawy w swoje rece i nie zostawila tego na pastwe losu .... to dobrze, ze tetniak nie pekl, ze decydowac sie Pani moze swiadomie, nie wiem co to jest parkitci czestochowa ale jesli lekarze sie chca podjac to znaczy ze potrafia. serdecznie pozdrawiam
gość
18-03-2015, 12:38:13

witam jestem 2 lata po embolizacji tetniaka mózgu mam 36 lat i zaszłam w ciążę czy ciąża ma jakiś wpływ na tętniaka ?
gość
18-03-2015, 21:46:55

proszę się skontaktować z radiologiem zabiegowym który robił Pani embolizację, na pewno będzie bardziej kompetentny żeby odpowiedzieć na takie pytanie....
gość
20-03-2015, 17:16:20

Witam,
na razie wybiorczo czytam ten temat chociaz przestudiuje go od deski do deski.
Na poczatku chcialbym wyrazic swoj podziw dla was wszystkich za umiejetnosc radzenia sobie w takich sytuacjach.
Mi opadly rece, mam 23 lata zdiagnozowano tetniaka wewnetrznej tetnicy szyjnej o wymiarach 7x7mm szypula 3mm. Jedyny plus jaki dostrzegam w tym wszystkim jest to że człowiek ogarnął prawie wszystkie rzeczy osobiste (na niektóe dalej brak odwagi).
Czytając wasze wpisy nachodzą mnie wątpliwości czy poddawać się zabiegowi wewnątrznaczyniowemu, czy żyć z tym dalej i po prostu czekać ? (jak urosło to może się wchłonie ?) Okropnie zacząłem obawiać się powikłań, mam również kilka pytań związanych z samym zabiegiem i proszę was o udzielenie odpowiedzi (pewnie część rzeczy była poruszana już na forum jednak samopoczucie na razie nie pozwala mi wszystkiego cztać od początku ):
1. Ile dni leży się w szpitalu, ile trwa zabieg ?
2. Co po embolizacji, czy dalej wszystko wolno ?
3. Zabieg wykonywany jest w znieczulniu ogólnym czy miejscowym?
4. Powikłania czy często występują ?
5. Ile lat można żyć w spokoju że nic się nie wydarzy po takim zabiegu ?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje. Życzę wam dużo zdrowia i wytrwałości! Pozdrawiam
gość
21-03-2015, 07:37:00

do postu wyżej - masz bardzo trudne pytania, nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi (zwłaszcza 2,3,4,5) - każdy odpowiadając na Twoje pytania odpowie inaczej i będzie mieć rację....
najlepiej wybierz się na wizytę u radiologa zabiegowego/interwencyjnego który pomoże Ci podjąć decyzję,
są przypadki kiedy radiolog wcale nie wskaże embolizacji jako rozwiązania, tylko np skieruje na neurochirurgiczna operacje.... rozmawiaj tylko z lekarzem!!!! znajdz dobrego radiologa - internet - jeśli sprawnie sie poruszasz po nim, da Ci b.dobre wskazowki
zabieg jest w znieczuleniu ogólnym, zaletą embolizacji jest to, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, jesteś szybko pionizowany i szybko wracasz do domu po zabiegu (niecały tydzień)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: