Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-08-2012, 15:11:47

Witaj, mam dla Ciebie krotki artykul o embolizacji tetniaka ta metoda srodnaczyniowe wypelnienie tetniaka , wyglad przed embolizacja i angiografia po embolizacji, pokazujaca wyglad tetniaka wypelnionego platynowymi sprezynkami.Powiklan nie ma zadnych u osob w mlodym wieku , tak mniej wiecej do 35 lat, gdyz mlode osoby maja zdrowe , nieoblozone zlogami cholesterolu zyly i tetnice, latwo wprowadzic cewnik przez naciecie w pachwinie do mozgu., z materialem embolizujacym ( sprezynkami). Ja mam dokladnie takie same wymiary 5 X 6 mm, lecz w tetnicy szyjnej lewej , ale nie beda embolizowac.
Twoj pobyt w szpitalu 3 dni , embolizacja trwa godzine , nieraz 1.5 po podaniu srodka dozylnego.
Bede trzymac kciuki , moj nick -duszek , podaj swoj nick , bo czasem pisze kilka osob naraz- pozdrawiam
Poczytaj koniecznie http/www.neurochirurgia.amp.edu.pl/03owew.htm
Początkująca
09-08-2012, 19:39:22

Ja zawsze pisze z zalogowanego ;) Dostałam skierowanie do szpitala na ul. Długiej w Poznaniu, a doktor Juszkat przyjmuje w prywatnej klinice na Kutrzeby, chciałabym żeby on mnie operował ale nie wiem jak to zrobić. Musiałabym iść tam prywatnie czy jak? Orientujesz się może? Dziękuję za wszelkie informacje, bardzo mnie podniosły na duchu :D Już czuje się lepiej, od wczoraj biore betaserc i po szumach w uchu ani śladu, wreszcie moge spać spokojnie! A dlaczego Twojego nie będą embolizować? Ja jeszcze nie byłam w szpitalu ustalić terminu, mogą mi odmówić?
Początkująca
09-08-2012, 19:40:49

adelleda 2012-08-09 21:39:22 Dostałam skierowanie do szpitala na ul. Długiej w Poznaniu, a doktor Juszkat przyjmuje w prywatnej klinice na Kutrzeby, chciałabym żeby on mnie operował ale nie wiem jak to zrobić. Musiałabym iść tam prywatnie czy jak? Orientujesz się może? Dziękuję za wszelkie informacje, bardzo mnie podniosły na duchu :D Już czuje się lepiej, od wczoraj biore betaserc i po szumach w uchu ani śladu, wreszcie moge spać spokojnie! A dlaczego Twojego nie będą embolizować? Ja jeszcze nie byłam w szpitalu ustalić terminu, mogą mi odmówić?
gość
09-08-2012, 22:44:29

Adelleda , wiesz , ze mozesz sama wybrac szpital , nie koniecznie tam musisz zglosic sie dokad masz skierowanie , przeciez nie ma rejonizacji. Poradze Tobie tak , idz tam gdzie przyjmuje prof Juszkat i popros o jedna wizyte ( prywatnie ) , porozmawiasz z nim i popros , zeby Ciebie embolizowal , mimo , ze masz gdzie indziej skierowanie , ale niech on o nim wie , wtedy zdecyduje i pokieruje Toba jak masz zrobic.
Nawet w prywatnej klinice embolizacja bedzie na NFZ. Najwyzej poczekasz miesiac dluzej. Napisz jak zalatwilas
Wiem , ze jestes zalogowana , ja odpowiedzialam gosciowi , ze mamy takiej samej wielkosci tetniaki , a on pisal jako gosc dwa razy 9-8 godz 4:56, i 9-8 15:52
Pozdrawiam Was oboje - duszek
gość
10-08-2012, 08:05:15

A dlaczego Tobie nie beda embolizowac? Napisalam do doktora Juszkata, czekam na odpowiedz. Adelleda
gość
10-08-2012, 14:26:47

Adelko, ja mam tetniak , powstaly jeszcze w zyciu plodowym , to taka czesta anomalia , wiele osob tak ma , z tym , ze nie daja takie tetniaki zadnych objawow neurologicznych. Mialam w 2010 roku napady klujacych silnych bolow z prawej strony , ale tak silne , ze gdyby trwaly sekunde dluzej , to stracilabym przytomnosc , pozatym mialam zaburzenia widzenia , ale akurat te wiazano z degeneracja kregoslupa szyjnego, poniewaz te sekundowe klucia powtarzaly sie dostalam skierowanie na rezonans i ukazal sie tetniak , lecz w opisie przez radiologa stwierdzono , ze prawdopodobnie anomalia z okresu plodowego.Kilku neurochirurgow odradzilo embolizacje , z tego powodu , ze lezy w syfonie , bardzo trudno dostac sie , pokretna tetnica , moze byc wylew w czasie zabiegu, a skoro zyje z nim od urodzenia , tylko wolalabym nie wiedziec , a tak jestem stale spieta, martwie sie , co bedzie jesli peknie, wole nie myslec. Daj znac jak juz bedziesz pewna kiedy embolizacja - duszek
Początkująca
10-08-2012, 19:59:54

Mam całkiem podobne objawy, sama jestem ciekawa ile już z tym żyje bo pierwsze objawy pojawiły się w połowie maja. We wrześniu zeszłego roku zostałam pobita i uderzyłam głową o chodnik, ale nie wiem czy to może być przyczyną. Teraz czekam tylko na poniedziałkową wizyte w szpitalu bo w sumie to nadal nie wiem na czym stoje, licze że zrobią mi tą embolizacje i będę miała spokój. Chociaż nie wiem kiedy się na nią zdecydować bo 11 września lece do Portugalii, a wracam dopiero 16 października i mam obawy czy nic mi się tam nie stanie.
gość
10-08-2012, 23:27:34

Adelko , lec do Portugalii, przez miesiac nic Tobie nie bedzie , a zapewne poprosisz lekarza o przeciwbolowy srodek , w razie bolu glowy, warto , bo w samolocie na innej wysokosci , mozesz odczuwac bol , ze wzgledu na roznice cisnienia , lecz nic nie stanie sie.Ja latalam samolotem co roku , i zawsze mialam swidrujacy bol glowy , ale wtedy nie wiedzialam o tetniaku.Tak , bywa , ale to niewielki problem , czesto zdrowych ludzi boli glowa , i nie koniecznie w samolocie.
Ja uwazam , zreszta Twoj lekarz powie Tobie to samo , ze wtedy kiedy uderzylas silnie glowa o twarde podloze mogl powstac krwiak , ktory sie juz wchlonal, tetniak raczej nie.Zapisz sie do szpitala , a po powrocie z wakacji poddasz sie embolizacji, nic nie martw sie , bedzie dobrze.-duszek
gość
11-08-2012, 19:54:29

Gość 2012-07-29 21:07:43
Gość 2012-04-12 23:20:42
Gość 2012-04-10 22:47:06
Gość 2012-04-09 23:55:39
ala1968 2012-04-02 12:42:56 Witajcie,chcę sie podzielić dobrą wiadomoscią .W tym tygodniu po roku nieobecnosci [spowodowanej pęknieciem tętniaka i krwotokiem podpajęczynówkowym] wracam do pracy zawodowej.Tak więc,warto wierzyc,że się uda.....Pozdrawiam i trzymam kciuki za innych walczących i ich najbliższych...Ala
Witam i życzę powodzenia. W podobnym okresie po operacji zaklipsowania tętniaka wróciłem do pracy i powiem, że poczułem się dużo lepiej psychicznie. Jak się wpadnie w wir pracy i obowiązków to się zapomina o przebytym zabiegu, operacji i wszystkich rzeczy z tym związanych.Trzymam kciuki
A ile jestes po embolizacji ?
Jestem po zaklipsowaniu już dwa lata i trzy miesiące.
Witam,
mój brat jest jest dwa miesiące po zaklipsowania tętniaka, ma niedowład prawej strony, afazję czy ktoś z Was mial tez takie powikłania?? jak tak to jak szybko udało się z nich wyjść? w jaki stanie byliście 2 miesiące po zaklipsowaniu? interesuje mnie wszystko, chętnie porozmawiałabym na GG z kimś kto to przeszedł...dziękuję...
Witam ja po dwóch miesiącach po zaklipsowaniu tętniaka uskarżałem się na lekką utratę powonienia - węchu,oraz pogorszenie wzroku oraz na trudności z otwarciem, rozwarciem szczęki po prawej stronie miejsce przecięcia mięsnia. Więc z tego co powiedział mi lekarz jestem szczęsciarzem.
gość
12-08-2012, 17:22:41

Gość 2009-09-18 15:46:32 Każdy inaczej reaguje na wylew (pekniecie tetniaka) - u jednych np powstaja niebezpieczne skurcze naczyn , ktore moga utrzymywac sie do 3 tyg.
Klasycznie w momencie kiedy stwierdza sie krwawienie, a zazwyczaj stwierdza sie to w CT (Tomografia), nalezy zlokalizowac szybko przyczyne - w przypadku pierwszej doby krwawienia niezbedna jest Angiografia DSA (prawie bezbolesne badanie naczyn mózgowych - jest jedno wklucie pod znieczuleniem) - jesli w DSA wyjdzie tetniak albo malformacja tetniczo-zylna (zwana tez naczyniakiem) to podejmuje sie odpowiednie dzialania (tetniak - jak najszybsza operacja/embolizacja, bo po krwawieniu szansa drugiego krwawienia przez pierwsze kilka dni jest duza; naczyniak - spokojne planowe wyeliminowanie, bo naczyniaki nie krwawia tak czesto a sa czasami trudne do usuniecia - moga wymagac kilku embolizacji rozciagnietych w ciagu paru lat)
Opcje to operacja - wiadomo jak to wyglada - w przypadku tetniaka zaklada sie na niego klips i zamyka, albo embolizacja - wklucie do tetnicy w nodze pod znieczuleniem ogolnym i droga naczyn tetniczych dojscie do mozgu , wejscie do worka tetniaka i zostawienie w srodku platynowych spiral az przestanie do niego naplywac krew. Czesc tetniakow znajduje sie w miejscach niedostepnych dla neurochirurga - wtedy jedyna opcja jest embolizacja. Embolizacja ma ta zalete ze przy dobrym dostepie naczyniowym do samego tetniaka i odpowiednich jego cechach, zamyka sie go w ciagu ok 1h (srednio) i pacjent nie ma otwieranej glowy ani nie dochodzi do siebie miesiacami - nastepnego dnia czuje sie normalnie , nastepnei po krotkiej obserwacji moze isc do domu.
Kazdy przypadek jest inny i nie zawsze to ze lekarz nie robi tego co wydaje sie wszystkim konieczne, oznacza ze robi zle. To sa wbrew pozorom bardzo skomplikowane procesy. Krazenie w obrebie mozgu jest bardziej skomplikowane niz krazenie obwodowe i rozni sie pod wieloma wzgledami. Nie mozna rowniez wykluczac bledow lekarskich bo prawda jest taka ze to tez sie dzieje.
Nie da sie ukryc ze osoby z tetniakami mozgu nie maja lekko - ale z dostepem do sieci kazdy jest w stanie dobrze sie w temacie zorientowac (a jeszcze znajac angielski mozna dowiedziec sie mnostwo rzeczy)
Osobiscie polecam zainteresowanie sie tematem embolizacji bo choc nie zawsze neurochirurdzy lubia ten temat , to na swiecie jest to bardzo wazna metoda a w polsce mozna znalezc swietnych specjalistow z tej dziedziny.
Nie polecam tez szukania odpowiedzi na forach, bo widze ze naprawde duzo glupot ludzie wypisuja i niekoniecznie zlosliwie - raczej nie majac pojecia o czym mowia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: