Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (439)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-04-2017, 20:16:20

Hejka Kochani . Ja dostałam dzisiaj wynik badan bo podejrzewano u mnie rekanalizacje w świetle tetniakaa.
Badanie MR głowy z kontrastem i angioMR
Stan po embolizacji tętniaka podziału lewej tętnicy szyjnej wewnętrznej - artefakty od sprężyn
embolizacyjnych. Nie stwierdza się napływu do worka tętniaka. Lewa tętnica środkowa mózgu
wąska, widoczna fragmentarycznie w odcinku początkowym. Pozostałe tętnice
wewnątrzczaszkowe prawidłowe. Nie stwierdza się innych tętniaków i malformacji naczyniowych.
Blizna naczyniopochodna wielkości 10x6mm w lewym jądrze soczewkowatym. Drobne ognisko
naczyniopochodne wielkości 4mm podkorowo w lewym płacie ciemieniowym.
Nie stwierdza się zmian ogniskowych w móżdżku i w pniu mózgu ani ognisk ograniczenia dyfuzji.
Nerwy VII i VIII oraz okolice kątów mostowo-móżdżkowych niezmienione.
Gałki oczne i przestrzenie pozagałkowe prawidłowe.
Przysadka mózgowa prawidłowej wielkości.
Układ komorowy prawidłowej szerokości, nieprzemieszczony, lewa komora boczna szersza od
prawej.
Pozostałe przestrzenie płynowe wewnątrzczaszkowe prawidłowej szerokości.
Nie stwierdza się ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego w obrębie struktur
wewnątrzczaszkowych.
Torbiel retencyjna w zatoce klinowej
Tylko teraz się tym torbielem zmartwilam. Czy to może być niebezpieczne? Pozdrawiam
gość
25-04-2017, 14:26:43

Ważne że tętniak zabezpieczony kochana, a jeśli chodzi o torbiel zapytaj swojego lekarza, będzie dobrze
Początkująca
25-04-2017, 15:46:38

Gość 2017-04-25 16:26:43
Ważne że tętniak zabezpieczony kochana, a jeśli chodzi o torbiel zapytaj swojego lekarza, będzie dobrze
Dziękuję :) A o tych torbielach to wiesz bardzo mało pisze ale z tego co się doczytalam to wiesz bez operacji się nie obedzie. Ale nie ma co cieszę się bardzo ze nie widać rekanalizacji tego Dziada
: )
gość
25-04-2017, 17:14:49

Czesc czarnulko, widzisz , pisalam ze dobrze /dokladnie zabezpieczony tetniak nie rekanalizuje sie , czyli ze nie dociera do niego krew tetnicza. Jest spoko.
Co do torbielki /rodzaj zenski/, to nie jest grozna sprawa choc uciazliwa.
Torbiel tworzy sie w zatoce klinowej i w innych tez, z powodu nieleczonego stanu zapalnego zatok, jesli trwa miesiacami nawet przy braniu antybiotykow na ktore nie kazdy organizm reaguje pozytywnie , to powstaja torbiele.
Oprocz antybiotykow sa inne leki jak sterydy ale tych nie wolno zapisywac lekarzom zbyt duzo i czesto bo maja skutki uboczne chociaz bardzo pomagaja.
Ja tak jade na sterydach juz wiele lat, ale musze ublagac i na wlasne ryzyko biore.
Powstaly u mnie polipy w zatokach , ze wzgledu na nacieki sluzu i potworzyly sie winogronka , ktore mialam usuwane w listopadzie pol roku temu/LAPAROSKOPIA/. Nie bylam jeszcze na kontrolnej wizycie z braku czasu , a nie jest dobrze bo czesto nos podkrwawia, wiec zmobilizuje sie i zapisze sie na wizyte.
Polipy sa skutkiem nie doleczonych torbieli , juz mnie to wnerwia , mecze sie wiec idz do laryngologa/otolaryngologa i zadbaj o pozbycie/wyleczenie torbielki w zatoce klinowej.
Masz nadmiar sluzu. Pozdrawiam JJ
Początkująca
25-04-2017, 17:31:30

Dziękuję bardzo za podtrzymanie mnie na duchu JJ. :) To czyli ten torbiel to nie jest groźnego póki co ??
gość
25-04-2017, 17:42:29

Zaraz dam Tobie Czarnulko odpowiedz lekarza w sprawie torbieli ,zaraz znajde , nie martw sie ,kiedys na tym forum odpowiadal lekarz a obecnie nie ma fachowcow, co prawda to bylo w 2012 roku ale fachowa odpowiedz lekarska Ciebie uspokoi.
A ja dalej chodze z niezabezpieczonym tetniakiem wiec mamy temat bardzo wspolny. .JJ
gość
25-04-2017, 18:08:07

Czarnulko powtarzam za dr. Agnieszka B z dnia 13 lipca 2012 rok
-" Torbiel retencyjna tzn.taka w ktorej gromadzi sie sluz ,to okreslenie nie wiaze sie z czyms co mogloby niepokoic
Torbiele tworza sie w wyniku stanu zapalnego zatok."
Sprawdz sama ona udzielala porad/odpowiedzi na forum , sa tylko 2 strony wiec zapoznasz sie z tematem i problemami innych forumowiczek w zwiazku z torbielami retencyjnymi w zatoce klinowej a zwlaszcza z jedna forumowiczka o nicku " irlandka".
https//forum abczdrowie/302144,torbiel-na zatoce-klinowej-i przewlekle-zapalenie-zatok -nosowych
Pozdrawiam JJ
Początkująca
25-04-2017, 18:49:43

Dziękuję JJ. :*** Wiesz ja Ci powiem ze jak czytałam tak widzisz ze niby operacyjnie będzie trzeba te torbiele usunac. A już na samą myśl ze maja mi tam grzebać albo coś to powiem Ci ze paraliżuje mnie. I jak to chodzisz JJ dalej z niezabezpieczonym tetniakiem ?? :( u mnie musieli mi go embolizowac bo niestety ale pękł mi ...
gość
26-04-2017, 09:37:24

Czy jest ktoś , kto dostał świadczenie rehabilitacyjne po embolizacji niepeknietego tętniaka ?
gość
26-04-2017, 15:59:40

Gość 2017-04-26 11:37:24
Czy jest ktoś , kto dostał świadczenie rehabilitacyjne po embolizacji niepeknietego tętniaka ?
Witam.Bylam na zasiłku rehabilitacyjnym po embolizacji niepeknietego tętniaka przez rok.Najpierw miałam pół roku L-4 .MB

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: