Reklama:

Stwardnienie boczne zanikowe SLA - prosze o pomoc (136)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-12-2008, 21:49:00

Prosze o jakiekolwiek informacje na temat tej niepełnosprawności.
I jeszcze jedno: czy istnieje fundacja, ośrodek terapeutyczny w którym leczona jest ta choroba????

Dużo się dowiesz na temat tej strasznej choroby na www.medisystem.pl. Są to różne ośrodki, m.in. dla osób chorych na stwardnienie boczne zanikowe, osób z niewydolnością oddechową, osób, które po pewnym czasie muszą oddychać za pomocą respiratora. Do takich osób należy mój ojciec, zdjagnozowany po ponad półrocznym jeżdźeniu po klinikach. Było to w 2005 r. W tej chwili jest między OIOMem a ośrodkiem Zol. Rehabilitował się przez okres 6 tygodni w Konstancinie, dobra rehabilitacja, ale tymczasowa (ref. przez NFZ); tj. właśnie medisystem. Inny ośrodek to np. w dolnośląskim - Będkowo, dobry, ale trzeba dopłacać. Takich ośrodków z respiratorem jest jak na lekarstwo. Łatwiej jak ktoś ma warunki w domu, dochodzi pielęgniarka czy opiekunka, wszystko można załatwić przez caritas lub wejść na wentylacja domowa, pomogą. To jest najgorsza choroba z jaką przyszło mi się spotkać, wszystkim współczuję i życzę odwagi. Mój ojciec był wysoki, przystojny, dobrze zbudowany, był albo Go już prawie nie ma. Jak patrzę na Niego przy każdej wizycie...to nie wiem czy jeż waży 50 kg czy 40, gubię się ale humor Mu jeszcze dopisuje, ma dużą wolę walki. To pomaga!
gość
26-12-2008, 11:44:00

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę
www.mnd.pl
pierwszy w Polsce serwis internetowy poświęcony SLA oraz Stowarzyszeniu Dignitas Dolentium działającemu na rzecz chorych na SLA.
gość
29-01-2009, 18:41:00

Jeju wlasnie sie dowiedzialam ze moj tato prawdopodobnie jest na to chory niewiem co mam robic, juz od dawna bardzo zle sie czul, a teraz juz prawie nie moze chodzic, rekami tez nie moze ruszac, sam nie moze sie najesc, bardzo sie boje i nie wiem o mam robic,. leki sa bardzo drogie a nas na nie za bardzo niestac ;( mama stara sie caly czas o jakies zasilki ale niewiem co z tym bedzie ;(
gość
16-02-2009, 11:09:00
gość
18-02-2009, 14:26:00

W Krakowie przy Botanicznej znajduje się Poradnia dla osób z SLA. Mnie udało się dostac na wizytę do doktor Tomik w przeciagu tygodnia. Z tego co wiem jest jednym z najlepszych diagnostów w kraju. Jeśli ktos potrzebuje pomocy polecam strone www.mnd.pl, stronę stowarzyszenia Dignitas Dolentium (ktoś juz to pisał) ale jeszzce:
www.caritas.pl
www.hospicja.pl
www.niepelnosprawni.pl
www.fizjoterapia.pl
www.turnusy.rehabilitacyjne.pl
gość
26-02-2009, 20:42:00

Mój wujek też prawdopodobnie jest chory, mam nadzieję że nie, ojciec bardzo się martwi i będę wdzięczny za każdą informację tel. 667691572 lub e-mail kpawel0012@wp.pl. Z góry dziękuję
gość
26-02-2009, 20:43:00

Mój wujek też prawdopodobnie jest chory, mam nadzieję że nie, ojciec bardzo się martwi i będę wdzięczny za każdą informację tel. 667691572 lub e-mail kpawel0012@wp.pl. Z góry dziękuję
gość
20-03-2009, 15:55:00

Mój tata jest chory na SLA. Zażywał rilutek przez 5 m-cy, ale choroba pomimo to dość szybko postępowała. Teraz jest pod opieką Ośrodka Wentylacji Domowej Help. Naprawę bardzo współczuje wszystkim dotkniętym bezpośrednio i pośrednio tą chorobą. TATA JEST JUŻ BARDZO ZMĘCZONY TĄ WALKĄ I MARZY O ŚMIERCI.
gość
24-03-2009, 20:00:00

moja mamusia odeszła w wynikutej choroby

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: