Reklama:

Stwardnienie boczne zanikowe SLA - prosze o pomoc (136)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-09-2007, 15:06:00

Moja zona ma 36 lat, a lekarz stwierdził u niej stwardnienie boczne zanikowe SLA. Byliśmy z tym u dobrego neurologa z Wrocławia. Niestety, on nie chce nam pomóc.
Powiedział, że ,,moja żona to beznadziejny przypadek chorobowy, w którym nic nie pomaga'' :-o .
Ale ja prosze Was o pomoc: jak szybko postępuje SLA, jakie leczenia sa skuteczna, czy jest to choroba uwarunkowana genetycznie????
Prosze o jakiekolwiek informacje na temat tej niepełnosprawności.
I jeszcze jedno: czy istnieje fundacja, ośrodek terapeutyczny w którym leczona jest ta choroba????
Z góry dziękuje.

....................................
Adolf
gość
21-09-2007, 16:27:00

Niestety Sla w ciagu 2-4 lat prowadzi do calkowitej niewydolnosci miesni i w konsekwencji do smierci na ogol przez niewydolnosc oddechowa
gość
04-10-2007, 12:12:00

Witam,
Moja Teściowa miała SLA; PRZEŻYŁA OD ROZPOZNANIA CHOROBY DO ŚMIERCI 2,5 ROKU. NIE CHCĘ NIKOGO STRASZYĆ ALE TA CHOROBA TO NAJWIĘKSZY KOSZMAR JAKI MOŻNA SOBIE WYOBRAZIĆ.CZŁOWIEK GAŚNIE BEZ KONTAKTU, SAM SZKIELET..WSPÓŁCZUJĘ SZCZERZE KAŻDEMU KOGO W JAKIMŚ STOPNIU DOTKNĘŁA TA CHOROBA BO JEST TO DRAMAT DLA CHOREGO I JEGO RODZINY
gość
05-10-2007, 16:26:00

ja mam wiele objawów SLA czyli stwardnienia zanikowo bocznego ale zaden lekarz tego nie potwierdził jestem diagnozowana 3 miesiąca niepewnosc mnie dobija ....taka samo jak i to ze mozliwe ze jestem chora na sla . wiem ze diagnoza w tym schorzeniu jest bardzo trudna bardzo prosze o informacje w jaki sposob zostala zdignozowana twojw zona .. bardzo wspolczuje twojej zonie ..
gość
30-10-2007, 20:28:00

witam,dla wszystkich zainteresowanych sla.jest lek rilutek b.drogi mój ojciec go brał i nastąpiło zatrzymanie choroby.Lek nie jest refundowany,ok.5 lat temu kosztował 2.000 zł.
Początkująca
21-11-2007, 18:01:00

nie wiem czy pomoge temu panu, u którego zony podejrzewają sla, ponieważ pisał on w październiku.
prosze pana moja mama na to choruje, ja sama szukałam fachowców w tej dziedzinie - jestem spod Wrocławia- i znalazłam to: p. B. Tomik szpital akademicki w krakowie( kazali mi 5 miesięcy czekać na wizytę) i prof. Hubert Kwieciński w klinice AM na Banacha 1 w warszawie, sama tam zadzwoniłam -pani na oddziale neurologii podała mi telefon kliniki -innej - prywatnej też w warszawie, w której prof. przyjmuje prywatnie , podczas tej wizyty prof. wziął dane mojej mamy( a nie wziął pieniedzy, bo stwierdził że mamy nawet nie może tu zbadać dobrze) nastepnie zadzwoniono z Kliniki na Banacha, że mama ma sie na konkretny termin wstawic robiono jej badania specjalistyczne przez 2 tygodnie- opieka medyczna bardzo kompetentna, przeprowadzaja tez rozmowę z członkiem rodziny uświadamiając wiele spraw o których niestety - jesli sie ta choroba potwierdzi- musi pan o wiele rzeczy zadbać
u mojej may niestey stwierdzono te chorobę!!! nie wolno się załamywać Pan musi być silny , zanim to stwierdza ostatecznie od razu musi pan załatwić nieforsującą rehabilitację pływanie ćwiczenia w basenie itp dobry rehabilitant wie co robić
pierwsze objawy moja mama miała w postaci odretwienia języka i nie wymawiała r i tak było ok. 5 miesięcy potem zaczeła chrypic i tracic mowe to chrakterystyczny objaw, większość ludzi zachorowuje w 3 -4 dekadzie zycia , pana zona jest młoda więc może to nie to schorzeń neurologicznych jest bardzo wiele..
rilutek kosztuje na receptę ok. 300 zł opakowanie
pozdawiam sgalka
gość
20-02-2008, 07:28:00

moj tato choruje na to zdiagnozowali po 4 mśc robił szczegółowe badania w Olsztynie tam postawiono diagnozę. Lek Rilutek jest refundowany za op 56 tabletek płaciłam 300 zł. Co do fizykoterapii nie każdy może mój tato nie lekarz zabronił u niektórych chorych wysiłek powoduje przyspieszenie choroby. Oprócz rilutka przyjmuje Padme op ok 100 zł
gość
27-02-2008, 21:07:00

Mój mąż po zdjagnozowaniu SLA żył 4 lata. Bardzo Wspólczuję Panu i Pana żonie, czekaja Was niewyobrażalnie trudne chwile .
gość
08-03-2008, 17:16:00

Jestem pielęgniarką, opiekuję się chorym na SLA w domu.
Pacjent jest pod profesjonalną opieką lekarza, rehabilitanta.

OŚRODEK WENTYLACJI DOMOWEJ

NZOZ "Medycyna Specjalistyczna"

85-395 Bydgoszcz, ul.Łochowska 69
tel. 0-52-379-91-66 (Koordynator - p.Aleksandra Ziamek)

Telefony kontaktowe lekarzy Ośrodka:

dr med. Zbigniew Szkulmowski – 0501 46 30 48

lek.med. Waldemar Cyrankiewicz – 0603 64 13 60
Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Szpital Uniwersytecki w Bydgoszczy tel.0-52-5854750

Konto e-mail: wentylacjadomowa@wp.pl

Terapia respiratorem w domu jest finansowana z funduszy NFZ, pacjent nie ponosi kosztów leczenia.
Do pobrania:
Formularz zgłoszenia pacjenta do domowej terapii respiratorem
Ulotka Ośrodka Wentylacji Domowej
gość
10-03-2008, 18:11:00

a

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: