Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-08-2010, 10:42:57

Mysle ze dobrze byloby spisac taka umowa. Szczegolnie jak masz znajomego prawnika.
Nigdy do konca nie wiadomo jak sie zachowa rodzina w razie w...
gość
02-08-2010, 10:56:33

Tak słyszałam o tym ośrodku w Złotowie podobno mają niezłe wyniki, pewnie jak by moja podopieczna tam pojechała to by było widać większe efekty pracy rehabilitantów i mojej. Mmmm.... 10.000 co za suma prawie moje roczne dochody, jak bym miała taką sumę to bym na pewno wysłała podopieczną na 2 turnusy, a da się tam załatwić turnus z NFZ czy z Pefrony?? Dziękuje za odpowiedz w środę podpisujemy umowę o opiekę!!!! Tak wg radcy ośrodka będzie najlepiej, co prawda znają mnie ponad 2 lata ale muszą siebie, mnie i przede wszystkim Ulke zabezpieczyć przed machlojkami i nieprawnymi oskarżeniami ze strony rodziny
gość
03-08-2010, 06:22:50

W sprawie 10000: to co bym kupiła to zależy od tego w jakim stanie jest chory i co mu jest potrzebne. Myślę, że przyda się jakiś pionizator (stół lub parapodium). Pamiętajcie 3000 daje NFZ resztę trzeba dopłacić.
Do tego może wypasiony wózek elektryczny (cześć daje PRFON w ramach swojego programu). Do tego wanna z hydromasażem. No i pomoc drugiej osoby, by chorego można było przenosić na wózek lub do wanny. (inaczej nie ma sensu zakup)
Na pewno 2 rehabilitantów (co każdy robi co innego), neurolokopeda, masażysta. Jak jest miejsce to można wstawić UGLA i kozetkę do ćwiczeń, piłka rehabilitacyjna, wałki, materac do ćwiczeń na podłodze drabinka przy ścianie, tor do ćwiczenia chodzenia. Odlewane buty rehabilitacyjne (też cześć refunduje NFZ). No i podstawa łóżko rehabilitacyjne 100% elektryczne, materac, ssak.
gość
03-08-2010, 18:11:02

No widzę że podobnie jak ja masz duże plany tylko 10 000 to w sumie mała suma, niestety ale na pewno coś się da kupić bynajmniej najpotrzebniejsze w danym momęcie rzrczy
gość
03-08-2010, 20:17:15

Hej czy może ktoś słyszał o takim przypadku. Uszkodzony pomost w mózgu czego następstwem jest śpiączka ile taki stan może trwać?
Forumowicz
04-08-2010, 09:27:07

Gość 2010-08-03 22:17:15 Hej czy może ktoś słyszał o takim przypadku. Uszkodzony pomost w mózgu czego następstwem jest śpiączka ile taki stan może trwać?

Hej. Ja miałem uszkodzony most , trudno wyczuć ile śpiączka moze trwać. Slyszałem od kilku dni wzwyż. U mnie około miesiąca. Skutki uszkodzenia mostu są opłakane paraliż wiotki całego ciała Pozdr
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
04-08-2010, 16:37:08

Mojej sąsiadki syn jest takiej śpiączce po uszkodzeniu mostu 2 miesiąc, jest wiotki sam nie oddycha. Może ktoś jakiś bliższych informacji udzieli. Jest wiotki jak dziecko z dziecięcym porażeniem mózgowym wiotkim chciała bym wiedzieć czy z takiej śpiączki można się wybudzić i czy w przyszłości ten stan przechodzi w spastykę
gość
04-08-2010, 17:12:26

Gość 2010-08-03 20:11:02 No widzę że podobnie jak ja masz duże plany tylko 10 000 to w sumie mała suma, niestety ale na pewno coś się da kupić bynajmniej najpotrzebniejsze w danym momęcie rzrczy

koszt UGUL-a a raczej PUR-u(przyłóżkowe urządzenie rehabilitacyjne) z osprzętem to ok 4-4.5 tyś, wypasiony wózek -wcale nie elektryczny to koszt ok 7 tys+ wiadomo poduszka na wózek najlepeij ROHO -1 tys zł,,dobre łóżko rehabilitacyjne to ok 3 tyś,wanna z hydromasażem z dezynfekcją bo innej nie opłaca się kupować to kolejne minimum 4-5 tyś zł....raczej za 10000 to nie poszalejesz...niestety taką mamy rzeczywistość...pozdrawiam Magda Medyczka
gość
05-08-2010, 09:03:22

sluchajcie ceny czasem sa wysokie ale trzeba tez troszeczke kombinowac. podam wam kilka przykladow. my zaoszczedzilismy sporo pieniedzy.
1.
stol do pionizacji. z nfz dostaje sie 3000 pln. mozna kupic stol za ta kwote i nic nie doplacac. my taki kupilismy na specjalne zamowienie. sami projektowalismy gdzie chcemy dodatkowe otwory na mocowanie kolan dlugosc stolu itp. stol zmiescil sie w 3000 poniewaz nie jest elektryczny a na korbke. nie mamy z tym zadnych problemow a zaoszczedzilismy ponad 1500 pln za pilota :))
2.
wozek. nfz daje 1800 pln. za te pieniadze mozna kupic wozek, oczywiscie najprostszy. my mamy wozek za 4500 pln, z trzymaniem glowy specjalnym materialem przeciwodlezynowym na siedzenie i plecy.
zrezygnowalismy z 1800 pln, ktore daje nfz i szukalismy na wlasna reke w sklepach medycznych i komisach sprzetu medycznego i tak kupiliśmy nowy wozek ktory jest wart 4500 za 900 pln. Jesli dobrze sie popytacie w sklepie medycznym to sprzedawcy wam moga cos doradzic (oczywiscie jesli chca pomoc), kto kupowal tego typu wozek, czasami niestety kogos spotyka nieszczescie i juz nie potrzebuje lub komisy sprowadzaja wozki z niemiec w bardzo dobrym stanie.
3.
lozko elektryczne. nie warto kupowac nowe (tylko materac nowy). na allegro mozna kupic od 1500 - 2000 elektryczne lozko. Trzeba zlozyc wniosek do PCPR (powiatowe centrum pomocy rodzinie), mozna dostac 80% dofinansowania z PFRON-u. wtedy takie lozko kosztuje ok 400 pln.

Niestety za wszystkim trzeba troche pochodzic i poszukac ale warto.

Jesli potrzebujecie jakies kostki walki lub inne materace i przyrzady do cwiczen to ponizej link. Jest to producent ttakiego sprzetu. mozna wybrac cos z ich oferty lub podac swoje wzory, wymiary a nawet kolory i zrobia na zamowienie.
http://www.materace-sportowe.pl/cennik.php

pozdrawiam
m.
Początkujący
07-08-2010, 12:26:09

mój śpioch przegryza często dolną wargę jest tam ranka na tej wardze jak to leczyć i jak temu zaradzić - porady , opinie proszę
marand

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: