Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowicz
12-02-2009, 12:32:00

Hej. Halajna i Niebieskooka dzięks za życzenia.
Niebieskooka jak tą dłonią mam coś miłego głaskać, no to to taka rehabilitacja mi sie podoba

Co do zgrzytania zębów to strasznie zgrzytam jal ćwiczę i nie mam siły czegoś zrobić, tak kompensuję energię. Słyszałem że dobre na to są takie ochraniacze na zęby jak mają bokserzy cz hokeiści, na allegro są po 20zł http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=ochraniacz+na+z%C4%99by Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
12-02-2009, 14:33:00

witam. Serdeczne dzięki Niebieskooka i Rehs oraz Justyno.
Pozwoliłem sobie zebrać te posty w jedną całość aby było łatwiej zrozumieć.

W sprawie wkładania jakichkolwiek przedmiotów w ręce pacjentów, pamiętajcie proszę - że jest to tylko dodatkowe stymulowanie mięśni czyli w rezultacie daje przeciwny efekt do zamierzonego tzn wiadomo jest że mięśnie zginające są silniejsze od prostowników, przywodziciele od odwodzicieli jeżeli będziemy stymulować mięśnie silniejsze to jeszcze bardziej będą one się zaciskać np w przypadku zginaczy nadgarstka i palców. Więc jeżeli dłoń jest ćwiczona systematycznie i nie ma w niej przykurczów no nie ma potrzeby martwić się tym ze ręka się zaciska. Pozdrawiam. (rehs)

Rehs ma racje nie wkładajmy nic na siłę w dłonie naszych śpiochów-zginacze są zawsze silniejsze od prostowników !!!dłonie to zawsze "koronkowa robota"- trzeba po prostu godzinami "dopieszczać" paluszki ,każdy staw, każdą kosteczkę -pomyślcie mieśnie długości kilku milimetrow działają na każdą z nich i ciągna w swoją stronę -jak maja impuls do ciągłego przykurczu-to my musimy dostarczyć im impulsu do rozkurczania-po prostu głaskanie dłoni, rozcieranie każdego paluszka osobno, zginanie w każdym stawie międzypaliczkowym, przeciwstawianie kciuka, zabawy paluszek nosek. paluszek ucho, paluszek nosek..-jak braknie Wam koncepcji-popatrzcie co wasze ręce potrafią -są zdrowe-poruszajcie palcami, sprawdźcie jaki maja zakres ruchu...zakładanie łuski na pełen zakres ruchu-nie ma sensu, łuski, otrezy służą do zabezpieczenia rozćwiczonych stawów i "dania czasu" na zapamiętanie ustawienia ( niebieskooka)

Jesli chodzi o ortezy- to wg mnie przy pełnych zakresach, prawidłowym ukrwieniu-nie ma sensu ich zakładać...po rozćwiczeniu, dla utrwalenia tak. Pozdrawiam Niebieskooka

Jeżeli chodzi o orteza zgadzam się z niebieskooka , nie ma sensu ich stosować przy systematycznej rehabilitacji . W sprawie masowania mięśni przed ćwiczeniami oczywiście tak , jak najbardziej może to tylko pomóc i naturalnie stanowi dodatkowe źródło stymulacji i jest przecież miłe i przyjemne, nie jest to jednak reguła bo i bez takiego wstępu można rozpocząć ćwiczenia. Pamiętać należy jednak o stalowej zasadzie nic na siłę, zwłaszcza przy mm spastycznych, tym należy dać czas na rozluźnienie (rehs)

co do masażu przed rozpoczęciem ćwiczeń-nie jest to konieczne ,choć tak jak napisał (napisała?) rehs sa miłe i rozluźniające, nie są jednak bezwzględnie konieczne przed ćwiczeniami-ja po prostu głaszcze lekko dana część ciała którą zaczynam ćwiczyć, rozcieram lekko poszczególne stawy, oswajam z moim dotykiem....nic na siłe oczywiście- i uwaga ze stawem łokciowym-tutaj przebiegają 3 nerwy -rozciąganie łokcia na sile może doprowadzić do uszkodzenia któregoś z nich !!! pozdrawiam Niebieskooka

Na zwijajce sie dlonie dobre sa regularne kapiele wirowe (nawet domowymi spsosobami np. z mata do hydromasazu) - my tak cwiczylismy sciegno achillesa, staw skokowy, wiele miesiecy i pomagalo, tzn. powstrzymywalo przed poglebianiem sie,a potem cofalo sie (w polaczeniu z rehabilitacja oczywiscie). ja bym polecila masaz Talara (czyli trakcja i wibracja) rozluznia i stymuluje. (Justyna)

Jeszce raz serdeczne dzięki. Pozdrawiam. dyziaczek2000
gość
12-02-2009, 15:00:00

Justyna wspominała o korzystnym wpływie hydromasażu na spastykę. Wiadomo,że nie każdego chorego da się łatwo wsadzić do wanny z hydromasażem. Myślałem , czy nie dałoby się do tego wykorzystać małej wanienki lub miski a za jacckuzi mogła by robić pompka akwarystyczna z odpowiednią końcówką produkujaca bąbelki powietrza. Takim ustrojstwem można by masować ręce i nogi. Koszt tego nie powinien przekroczyć 100 zł. Wiem,że to znowu pomysł dziwny jak z tą wagą łazienkową do ważenia chorego, ale jestem ciekaw waszych opinii. Pozdrawiam. dyziaczek2000
gość
12-02-2009, 16:13:00

Witam. Mam następne pytanie do naszych specjalistów od rehabilitacji. Jakie jest wasze zdanie na temat elektrostymulatorów? Jeżeli można prosić o omówienie ich zalet i wad. Chodzi mi o modele dostępne na allegro w cenach od 200 zł do kilku tysięcy. Sprzęt o który mi chodzi można zobaczyć wpisując na allegro hasło elektrostymulatory. Serdeczne dzięki. Dyziaczek2000.
gość
12-02-2009, 18:51:00

Niebieskooka dziekuję ze wspomnialas o tych kombinezonach, i jakbyś mogła to poprosiłabym cie o kontakt do tego pana ,bo faktycznie myslę że sie przyda
Dyziaczku-masz rację jeśli chodzi o pega ,bedziemy sie przyzwyczajać do podawania lekarstw doustnie, bo do tej pory faktycznie były podawane bezposrednio do pega , i domyslam sie ze chyba bedzie z tym problem-mało smaczne,- bo napoje -z tym nie ma problemu( ale zapomnieliśmy o lekach jak je Karol zaakceptuje )
gość
12-02-2009, 18:54:00

nie podpisałam się
to ja Małgorzata
gość
12-02-2009, 19:13:00

witam. Małgosiu, pamiętajcie ,że po usunięciu Pega gazy z żołądka muszą uchodzić przez przełyk. Wiąże się to z podniesieniem chorego podczas karmienia i trawienia pokarmów. Dotychczas ten nadmiar wychodził sobie Pegiem. Pozdrawiam. dyziaczek2000.
gość
12-02-2009, 19:34:00

Karol jest karmiony w pozycji półsiedzacej a ponadto sadzany jest też na wózek,- mysle że nie powinno być z tym problemu ,ale kto wie...dziekuję będziemy mieć to na uwadze
Małgorzata
gość
12-02-2009, 20:15:00

mMAŁGORZATA ..http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=544388456
taka ma pianke Jacek.a pamietaj o kapoku do basenu(latwiej utrzymac i cwiczyc w nim spiocha
co do babelkow-jest taka pompka BABYLIS ,ktora wytwarza wspaniale babelki-ma zmienna koncowke albo dysza strumieniowa albo babelkowa koszt ok 90-135 zl mozna umocowac do brzegu zwyklej wanny duzej miski...
co do stymulatorow Jacek ma Panasonica i swietnie sie sprawdza koszt ok 350-500zl w zaleznosci od sklepu-wazne jest aby generowal prady trojkatne i prostokatne,i mial wbudowany program masazu...pozdrawiam Niebieskooka
gość
12-02-2009, 20:17:00

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=551257764
link do pompy babyliss Niebieskooka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: