Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-10-2008, 17:56:00

Zapadł już wyrok ,połowa sukcesu tak się cieszę,że jednak jest sprawiedliwośćhttp://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,5809943,Sprawa_Terki__Sad_utrzymal_wyrok_na_ordynatora.html mama Edyty
Początkująca
14-10-2008, 19:20:00

grzesiu , mam pytanie moja mama jest bardzo ruchliwa , rzuca się wręcz po łóżku , boję się że coś ją boli , napisz jak możesz czy Ty czułeś ból , i jeszcze jedno czy przebywałeś w szpitalu w Bydgoszczy i co o nim myślisz
dzięki śliczne
edyta[addsig]
edyta12
gość
14-10-2008, 19:27:00

Czy ktoś słyszał o podawaniu Botuliny(botox)- ostrzykiwanie mięśni w spastyce.Co to za lek, czy sa skutki uboczne podawania tego leku? a przede wszystkim czy jest refundowany przez NFZ Dziękuje za kazdą wiadomość
Forumowicz
14-10-2008, 19:57:00

Mamo Edyty git

Edyto12 jak spałem to i zapalenie płuc miałem i intubacje i zamontowali tracheotomie i nic nie czułem. Mariola tu z forum z kolei czuła ból jak spała. Ja skakałem po łóżku już wybudzony jak mnie odsysali, bolało. W Bydgoszczy są 2 dobre szpitale, ale mowa pewnie o Juraszu, generalnie jest świetnie jak i warunki i opieka OK - byłem już wybudzony tam ale wogóle nie ruszający.

Gościu Botulina działa nie u każdego, nie jest chyba refundowana - trzeba mieć chody w NFZ tzn b. mało miejsc które robią to na refundacje i są mega kolejki , jest dość droga ok 6000/działka, a 1 działka to mało. Kolega sobie wstrzyknął bez powodzenia. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
14-10-2008, 20:12:00

13-10-2008 o 18:53, gość :
Madziu, Grzegorzu na czym polegały masaże twarzy wdłg prof Talara??proszę opiszcie w paru słowach.....
z góry dziękuję
Jagoda

Bardzo trudno mi opisać te masaże bez pokazywania. Były dziwne i było ich bardzo dużo.
Jeden jest w miarę prosty: trzeba szczypać opuszkami (pamiętaj, że to masaż, więc nie za delikatnie, ale i nie za mocno) żuchwę od brody do uszu i odwrotnie. Drugi to masowanie okrężne dwoma palcami (opuszkami) "dołki za uszami" ) Pozostałe są trudne do opisania. Poza tym, myślę, że nie powinnam opisywać tych rzeczy bez zgody prof. Talara - przepraszam...
Jagoda, powinnaś pomyśleć o takiej wizycie. Talar pokazał świetny masaż stóp, który działa uspokajająco - niestety też nie potrafię go opisać.
Co mówią o Talarze to mówią, ale On zajmuje się wybudzeniami od 30 lat, więc myślę, że może choć troszkę więcej ma wiedzy... niż te moje lekarki z kardiologi...
Oto telefon do prof. Talara 604 44 95 99.
Moja mama już pięknie połyka 2 ml płynu - zaczynałam od 1 ml soku z cytryny (pamiętajcie, że na początku prób podawania, nasz śpioszek powinien być w pozycji leżącej). Dziś na widok mój i mojego taty uśmiechnęła się!!!!!!!!!!! Zaczyna coraz częściej wodzić oczami za głosem. N apoczątku bardzo gwałtownie ruszała całym ciałem i głową - teraz już mniej (podobno jest to padaczka w wyniku niedotlenienia - dostaje leki przeciw padaczce)
Moja mama miała robioną TK, ale dopiero , gdy zaczęłam być bardzo "upirdliwa" - wynik: mózg i móżdżek nie uszkodzony, co w efekcie wywnioskowano (na podstawie wizualnej oceny stanu mojej mamy), że ma uszkodzenie pnia mózgu. Dowiedziałam się, że ocenę uszkodzenia pnia mózgu można uzyskać przez zrobienie MRI (rezonans magnetyczny). Trwa on ok. 40 min i nie wszystkim pacjętom można go zrobić - mojej mamie podobno nie można (nie wiem dla dlaczego, ale się dowiem i jeśli będzie trzeba bądę znów "***" )
W czwartek będzie przewieziona na konsultacje do szpitala na Sobieskiego (w warszawie jest to najlepszy szpital neurologiczny). Bardzo mi zależy, aby ją przyjęli (choć wg pani kardiolog nie ma szans). Proszę trzymajcie w czwartek o godz. 13.00 kciuki - będę wdzięczna, bardzo wdzięczna. Magda
gość
14-10-2008, 20:13:00

Toksyna botulinowa występuje w typie A ( BOTOX) oraz typie
B( NEUROBLOC). ogólnie działa porażająco na mięśnie do których się ją wstrzyknie. Działa na powierzchni kilku centymetrów kwadratowych, dlatego przy umiejętnej iniekcji działanie ogranicza się do wybranego mięśnia. Nie migruje po organiźmie. Stosuje się ją także w kosmetyce do porażania mięśni mimicznych , co likwiduje zmarszczki. Czas działania botuliny wynosi od 3- 9 miesięcy ( w zależności od organizmu) , po tym czasie porażone polączenia nerwowe regenerują się i trzeba powtórzyć zabieg.
Osobiście znam dziecko z dziurowatością mózgu, które dzięki iniekcjom co 6 miesięcy potrafi w miarę poprawnie chodzić ( przedtem spatyka to uniemożliwiała). Więcej o BOTOXie: http://www.botox.pl/spastycznosc/mpd.php a o NEUROBLOC http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/neurobloc/H-301-PI-pl.pdf . Pozdrawiam.
gość
14-10-2008, 20:29:00

Botulina występuje także pod nazwą DYSPORT. Ceny są różne, zaczynają się od 950 zł za ampułkę ( można zapytać w aptece). Na ile to starcza to nie wiem. Dziecko o którym pisałem ma iniekcję w 6 mięśni i koszt takiego zabiegu wynosi 1500 zł. Iniekcji z botuliny dokonuje się także w szpitalach neuropsychiatrycznych po stwierdzeniu takiej konieczności przez lekarza, wtedy prawdopodobnie refunduje to NFZ. Ale nie jestem pewien do końca jak z tym jest.Pozdrawiam.
gość
14-10-2008, 20:30:00

Botulina występuje także pod nazwą DYSPORT. Ceny są różne, zaczynają się od 950 zł za ampułkę ( można zapytać w aptece). Na ile to starcza to nie wiem. Dziecko o którym pisałem ma iniekcję w 6 mięśni i koszt takiego zabiegu wynosi 1500 zł. Iniekcji z botuliny dokonuje się także w szpitalach neuropsychiatrycznych po stwierdzeniu takiej konieczności przez lekarza, wtedy prawdopodobnie refunduje to NFZ. Ale nie jestem pewien do końca jak z tym jest.Pozdrawiam.
Wtajemniczona
15-10-2008, 05:06:00

miałam rurkę fonetyczną i tak nie mówiłam
wpisać w google Botulina i poczytać
(ja bym tego nie podała)
http://maclisc.phorum.pl/
gość
15-10-2008, 06:48:00

14-10-2008 o 19:56, gość :
Zapadł już wyrok ,połowa sukcesu tak się cieszę,że jednak jest sprawiedliwośćhttp://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,5809943,Sprawa_Terki__Sad_utrzymal_wyrok_na_ordynatora.html mama Edyty

Przeczytałam i jestem w szoku.... Mamo Edyty jesteś cudowną mamą....Walcz dalej, trzymam kciuki....
magda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: