Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2007, 13:32:00

mój mąż stracil przytomnosc w szpitaliu po operacii na serdce nadal jest w spiączce juz 6 dzien reanimacja trwala 20 min na razie jest nieprzytomny lekarze ne mają dobrych rokowan ale tomografia nie byla jeszcze zrobiona mowa ze za wczesnej
Forumowiczka
16-04-2007, 20:39:00

Proszę być dobrej nadziei, mój maż nadal jest w śpiączce, dziś 26 dzień, i dziś odłączyli mu respirator - oddycha sam, choć lekarze na początku mówili że nie będzie oddychać bo ma uszkodzony pień mózgu. W jakim szpitalu leży Pani mąż?
Aniaiania
gość
18-04-2007, 16:58:00

Moj mąz jest w AM w Gdańsku. dzisiaj w kolejnyj raz usłyszałam, że raczej w takim stanie pozostanie.Co robic?
gość
18-04-2007, 20:02:00

dopiero co dowiedzalam sie, że jest obrzek mózgu i nie ma zróznicowania miedzy szarą a białą istotą. Czy to jest niedwracalne?
gość
18-04-2007, 22:04:00

Moj brat ma 11 lat... Urodzil sie z powazna wada serca. Gdy mial 3 miesiace przeszedl pierwsza, bardzo powazna operacje. Wszystko jakos ise poukladalo i zyl w miare normalnie. 2 miesiace temu mial kolejna operacje, ktora miala pozwolic mu dozyc sedziwego wieku. Wszystko sie udalo, jednak mial problemy z samodzielnym oddychaniem. Odlaczano go czasami od respiratora, by sprawdzic, czy podejmie samodzilny oddech. Podczas jednej z takich prob pielegniarka wyszla najprawdopodoniej na kawe (byl na bloku pp.) i moj brat doznal niedotlenienia mozgu. Od tamtej pory (bylo to 2 miesiace temu) jest calkowicie sparalizowany. Nie wiadomo, czy jest swiadomy. Posiada podstawowe odruchy, oddycha samodzielnie (ma za soba zabieg tracheotomii). Lekarze mowia, ze jest duza szansa na to, ze zdrowe komorki mozgu tak mlodej osoby przejma funkcje tych obumarlych. Tygodnie jednak mijaja, a jedyna poprawa jest to, ze dosc czesto placze. Po prostu zaciska zeby i leca mu lzy. Czy ktokolwiek zna podobny przypadek ?
gość
19-04-2007, 19:26:00

jestem nowym forumowiczem. Mój tata zmarł 4 miesiące temu wcześniej przed śmiercią przebywał w śpiączce spowodowanej atakiem serca i w póżniejszym stanie wegetatywnym przez 7 miesięcy. =>Śpiączka trwa ok 3- 4 tygodni, czlowiek znajduje sie pod respiratorem, nie otwiera oczu i nie reaguje na bodzce zewnętrzne, następnie przechodzi w inne stadium akurat w przypadku mojego taty był to stan wegetatywny i w tym własnie stanie człowiek może otwierać oczy, w stanie wegetatywnym człowiek moze podlegać fazom snu i czuwania nawet przy otwarych oczach, zgrzytać zębami, poruszać palcami, czasmi wydawać z siebie nie artykularne dzwięki, wodzić oczami. W tym stanie człowiek nie musi byc pod respiratorem jego organizm jest na tyle wytrzymały ze może oddychać samodzielnie. Ludzie w takim stanie często mają jak gdyby punkty w które mogą zapatrywać się godzinami. Z psychologicznego punktu widzenia ludzie w tej chorobie nie utorzsamiają się z własnym ciałem . Ale nikt tak do końca nie wie co Ci ludzie czują, trzeba być zawsze dobrej myśli. Ja byłam do samego końca.
Początkująca
19-04-2007, 19:36:00

tekst powyzej opisany został przeze mnie
Forumowiczka
19-04-2007, 20:16:00

Mój mąż według lekarzy pozostaje w głębokiej śpiączce ale porusz ustami jakby chciał coś powiedzieć, zacika dłoń, puszcza dłoń, mruga oczami, uchyla jedno oko, ziewa, przechula głowę w kierunku dżwięku, dziś nawet próbował się uśmiechnąć. Napiszcie czy wasi bliscy też sie tak zachowują lub zachowywali w śpiącze?
Aniaiania
Początkująca
20-04-2007, 04:54:00

z tego co wiem to osoba w śpiączce nie reaguje na bodzce zewnętrzne, brak reakcji na bodźce słowne i bólowe ze stopniowym zanikaniem odruchów. Głęboka śpiączka (coma), chory reaguje jedynie na bardzo silne bodźce bólowe, wykonując nieskoordynowane ruchy, miny twarzy. Odruchy rogówkowe są osłabione lub zniesione. Odruch reakcji źrenic na światło jest osłabiony. W tym okresie pojawiają się zaburzenia w napięciu mięśni. Może wystąpić sztywność odmóżdżeniowa . Pojawiają się zaburzenia oddechowe, naczynioruchowe, termiczne i ze strony przewodu pokarmowego.
Moim zdaniem faza śpiączki u twojego męża przechodzi w stan po śpiączkowy.
Początkująca
20-04-2007, 04:57:00

ale to że przechyla głowę w stronę dzwięku jest interesujące. Mój tata tego akurat nie robił, ale tak samo jak twój mąż ziewał ,zaciskał dłoń itp.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: