Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-11-2013, 13:14:11

Aniu ile ja bym dała by mój tatko choć w połowie był w tak dobrym stanie jak twój mąż Dziś rozmawiałam z mamą, twierdzi że tata jest w dużo lepszym stanie, lepiej się rusza, stara się komunikować z otoczeniem. Przypadkowo zdarza mu się wydać pojedyńczy dźwięk, ale i w domu też tak było. Rato po całym dniu rehabilitacji 6-7 godzin jest tak zmęczony że śpi całą noc bez problemu, trochę przeziębienia się pojawiło, ale zaraz ciocia kupiła co trzeba 2 dni w łóżku i tatko znowu zdrowy i szczęśliwy. Mama mówiła że wsadzają tatę w jakiś,,chodzik'' i on tam sobie siedzi, potrafi się nogami podpierać i przypadkowo nawet odepchnąć, trochę głowa mu leciała ale założyli kołnierz ortopedyczny i nawet trzyma się prosto, bo górę ciała to tato potrafi trzymać dość pionowo tylko ta głowa jakoś takoś na boki ucieka.
Moja mała ma w piątek operację, jak wszystko dobrze pójdzie to w przyszły piątek wypiszą ją do domu, dobrze że teściowa już nie pracuje to się nią w domu zajmie a ja no cóż muszę pracować i mąż też. Już niewiele urlopu mi zostało, wiec nie mam wyjścia, bo potrzebuję pieniędzy jak wszyscy z nas. Może potem trochę z ubezpieczenia córka dostanie to przeznaczymy to na rehabilitację dla niej. Lekarze mówią że dzieci lepiej i szybciej rehabilitują się niż dorośli, mniej się boją, dobrze że mamy już w tej kwesti doświadczenie, to rehabilitant pokarze nam jak ćwiczyć to damy w domu radę. Pozdrawiam cieplutko i wracam do pracy Bożenka
gość
08-11-2013, 09:54:29

Czytam forum od lipca - w kwietniu tata miał nzk i to na sali pooperacyjnej, stan wegetatywny do dziś. Byliśmy u Talara, ćwiczymy, ale bez większych rezultatów - chociaż tydzień temu w sobotę po ćwiczeniach zaczął ruszać gałkami ocznymi. Sami byliśmy w szoku, ale od tamtego czasu to się już nie powtórzyło... Czasem ruszy ręką, nogą, głową w kierunku wydawanego dźwięku, ale co to do cholery jest?! Pewnie wszyscy nad tym samym nie raz i nie dwa się zastanawialiście... Nadziei jednak nie tracimy! Mam pytanie do Was - tata miał duże podkurcze, prężenia. Zaczął dostawać Relanium i z jednej strony mięśnie są teraz lepsze, z drugiej jest o wiele bardziej mniej ruchliwy. Wiadomo, że to lek w skrócie otumaniający. Znacie może jakieś inne leki na te przykurcze niż Relanium???? Oczywiście w zolu (najpierw tata był w szpitalach na OIOMie, od lipca w zolu) mówią, że to najlepszy i jedyny lek, ale nie chce nam się wierzyć. Pozdrawiam Fighter
gość
08-11-2013, 10:05:50

Jeżeli ktoś nie oglądał to polecam
http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/cud-czy-medycyna,368821.html#forum
Da się? Da się! Tylko trzeba mieć albo kupę kasy, albo mega znajomości. Na pewno jednak jak lekarz mówi, że "nie ma szans, tak będzie do końca..." to po prostu zatrzymał się w średniowieczu. Pozdrawiam Fighter
gość
08-11-2013, 14:00:34

Fighter pewnie że jest nadzieja, niestety nie mamy się co porównywać bo taki człowiek ma inne możliwości rehabilitacyjne , dla niego zawsze znajdzie sie miejsce bez problemu bo jest znany. A 1% jego koledzy tyle zarabiają że z tego procenta to dostaje sporo pieniążków, do tego renty też nie ma 700zł tylko kilka tysięcy, bo zarabiał w dziesiątkach tysięcy. Jak masz pieniądze na rehabilitację, masz asa w rękawie wiem to po mojej mamie puki ojciec pracował na budowie za granicą to też mieliśmy bez problemu bo 4tysiące co miesiąc na rehabilitację, ćwiczyliśmy w domu lub woziliśmy na rehabilitację mama dużo osiągnęła. Kiedy pieniądze się skończyły to i postępy też się skończyły, a państwowa rehabilitacja nie jest tak zaangarzowana jak prywatnie, byle szybko i swoje odklepać.
gość
09-11-2013, 14:09:25

Hej dziewczyny! Weszłam po paru dniach i wiadomość Bożenki bardzo mnie ucieszyła. Daje to nadzieję, że może Michał przynajmniej się kiedyś do nas uśmiechnie. Dziś obchodzimy 30 urodziny Michała. Mieliśmy inne plany co do jego trzydziestki, no ale cóż...wniosek na przyszłośc to niczego nie planować. U nas bez zmian. Od trzech tygodni Michał jest na oddziale rehabilitacji, no ale wiecie jak to wygląda. Godzina rehabilitacji, a reszta dnia w łóżku. Jesteśmy w szpitalu z mamą codziennie, także sadzamy Michała na wózek i ćwiczymy same. Postępów nie ma, albo są, ale niewidoczne dla nas. Planujemy pozbycia się rurki tracheo, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam wszystkich Belfera
gość
09-11-2013, 14:48:46

Jeszcze mam pytanie? Czy ktoś z Was robił może badanie przepływów mózgowych tzw funkcjonalny rezonans magnetyczny? Czytam o tym ostatnio i mnie to zaciekawiło.Belfera
gość
09-11-2013, 18:13:53

Witacie! Opowiem wam moją historie: Jakieś 3 miesiące temu poznałem super dziewczynę. Angelika ma na imię, ma 21 lat. Ja 35. jakiś miesiąc temu Jej brat mnie poinformował że miała wypadek samochodowy i leży w śpiączkę. i miała 20% że obudzi się. ja jak to usłyszałem to poryczałem się i prosiłem boga aby uratował ją. I po 2 godzinach nastąpił CUD!! Obudziła się. miała rękę złamaną w 3 miejscach i 4 żebra. Jak to usłyszałem to tak się ucieszyłem że szok bo zakochałem się w niej, ale jej to wtedy nie powiedziałem. Miesiąc później tak sobie piszemy i ona nagle do mnie tak: Michał chciałbyś być z mną z związku? Ja tak! I powiedziałem że ją Kocham. Mieliśmy się spotkać i pogadać o tym, ale było święto w.Świętych i nie wypada. w ten poniedziałek stała się Tragedia Chciała popełnić samobójstwo i nożem szwy na brzuchu przecięła. wylądowała w szpitalu, wszystko było Ok. Poszła spać i zapadła w śpiączkę znów Już 4 dni jest w takim stanie!! Gdy to piszę płaczę Bo ją kocham. Mówią że miłość potrafi zdziałać cuda, mam nadzieje że obudzi się w miare szybko. Pozdrawiam Michał
gość
09-11-2013, 18:18:55

Dodam też że leży w szpitalu w Rzeszowie. Tam jej wujo pracuje i ma najlepszą opiekę. a ona i ja jesteśmy z Śląska. Michał
Początkująca
11-11-2013, 10:48:35

michal zycze powodzenia i wytrwalosci wszystko będzie dobrze..zato pojawil się problem u mojej mamy od dwóch dni ma wydzielinę z krwia i krew tez w buzi się pojawia strasznie mnie to martwi...przy wyksztuszaniu sama krew .....co może być przyczyna???????????powiedzieli ze mama ma krwiaczka albo odlezynke w gardle i to peklo ....cale szczęście dostaje już leki na to.....ale i tak ogromnie się martwię bo wczoraj była taka slaba......
gość
11-11-2013, 12:35:51

Goju martwię się razem z tobą ja myślę że te krwawienia to z powodu suchego powietrza u mamy w pokoju, odleżyna owszem też może być ale ja stawiam na przesuszoną błonę śluzową gardła i dróg oddechowych. Mój tato też tak zimą w okresie grzewczym czasami ma wtedy 24 h chodzi w jego pokoju nawilżacz powietrza, a do rurki tracheo psikam mu wodę morską ale kupujemy tą dla dzieci bo ma mniejsze dawki podawani np marimer Dodatkowo zawsze daję 3x dziennie po 2 tabletki przez tydzień cyklonaminę antykrworocznie, rutinoskorbin w takiej samej dawce. A jak podejrzewam że to może być odleżyna to dzwonię do naszej laryngolog i ona po prostu tacie wymienia rurkę na numer mniejszą i nieco krótszą na 2-4 tygodni. Krwawi bo błona śluzowa jest wyschnięta, a odsysanie dodatkowo ją podrażnia i uszkadza. Dodatkowo ostatni za radą pielęgniarki żeby szybko nawilżyć drogi oddechowe tacie to robiłam inhalacje z soli fizjologicznej 4 razy dziennie super sprawa, pomaga też na zalegającą gęstą wydzielinę w drogach oddechowych. A w buzi to porządna toaleta kilka razy dziennie to podstawa - tatko akurat dobrze otwiera buzię najpierw spryskuję płynem do higieny jamy ustnej w proporcji 1:1 z oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym lub lnianym - mam do tego taki mały spryskiwacz po kwiatów, czekam kilka minut i potem gazikiem z samym płynem i szczoteczka mieciutką o zębów pucuję, na koniec smaruję buzię oliwką w środku potem jeszcze gardło spryskać sztuczną śliną i jest ok. Mam nadzieję że choć trochę pomogłam. A u mojego tatusia jest dobrze, rehabilitacja trwa nie przerwanie mama i ciocia pilnują interesu Moja córcia też już po operacji w piątek, lekarz obiecał nam wypis pod koniec tego tygodnia liczymy że będzie dobrze i rączka zgoi się jak trzeba. Pozdrawiam cieplutko Bożenka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: