Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-10-2011, 20:11:05

Nie bij tłumacz kochana,nie wolno oj nie wolno wytrzymaj cierpliwosc kochaniutka wiem ze mnie narazie łatwo jak ten moj zacznie gadac to chyba przyjade do ciebie po uspokajacza:):)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
Forumowiczka
10-10-2011, 20:39:24

No będe sie starała pomóc , a moze tę babę na moscie u nas będziesz po d...e całować /ha,ha,ha/ to taki zwyczaj u nas.Ale nie da się też tłumaczyć bo też jest krzyk i to coraz głośniejszy.A bić nie będę, przecież on jest chory, ale wierz mi naprawdę już czasami mam dość.Dobrze,że chociaż na rehabilitację chce chodzić, a pania mówią ,że czasami też nie wiedzą czy coś powiedzieć czy nie. A naprawdę bardzo je lubi ,też się do nich przyzwyczaił. Ale wiesz jak u niego działają emocje? był chłopak na praktyce ,bardzo miły i uczynny ,to jak powiedział,że już ostatni dzień pracuje to mój osiołek zaczął płakać i pokazywać, że jutro już go nie będzie, a dlaczego. Widzisz więc ile atrakcji Cię czeka ,ale mam nadzieję ,że nie bedzie tak żle.Gosia
gość
10-10-2011, 21:27:00

Dobry wieczór wszystkim!!!
Jak miło się czyta że wracają nasi kochani ludzie do formy. Moja mała Oliwka ma się coraz lepiej, tak płakała wczoraj jak się rozstawałyśmy to emocje chyba, a jak się cieszyła na mój widok. Próbuje mówić pierwsze słowa one chyba nic nie znaczą bo to takie zlepki bte, mrn, put i inne ale dla małej maja znaczenie, bre to picie, mru siku lub kupa no bynajmniej na nocnik tak woła, put to jest tulenie lub na kolana, lub coś co sprawia przyjemność. Na razie Oliwka siedzi w wózku zapięta w pasach i wychyla się do przodu oglądając i badając świat. Wszystko co wpadnie jej w rączki ląduje w buzi, i nie tylko zabawki ale i strzykawki, butelki z płynem do odkażania skóry czy oliwka do ciała. Kupiłam małej zestaw gryzaków aby miała czym się bawić oraz kilka smoczków bo je po prostu uwielbia. Potrafi mieć 2 w buzi. Z chodzeniem to jeszcze trochę bo dopiero raczkowanie ćwiczy, wychodzi jej to mało zgrabnie, przewraca się i płacze. Ortezy to do pionizacji potrzebne, pewnie dalej do nauki stania i chodzenia. A najlepsza pozycja na świecie to Oliwka przerzucona przez ramie głowa zwisa i klepana po pupie, noszona w tej pozycji. Śmieje się obłędnie i ślini całymi potokami nie połyka śliny, nie wiem z czym to związane, mówią że to jest neurologiczne i minie. Ale lizaki liże i połyka to ciekawa sprawa, naśladuje też plucie po myciu zębów, tak że całe łóżko oplute, ale ząbki da sobie umyć a pastę tylko trochę połyka. Rurki na razie jej nie usuną tylko zatykają na dzień i do nauki mowy z logopedą od tego tygodnia. Sprawa w sądzie stoi bo matka się nie stawiła, rozprawa w przyszłym tygodniu jak nie uda się jej doprowadzić - jest za granicą, to sąd wyda wyrok zaocznie, no i dobrze. No i na tyle pozdrawiam i do przyszłego wyjazdu w sobotę i niedziele jadę i będą nowe wieści.
gość
11-10-2011, 08:08:45

Sprostowanie: zwolnienie na chorego członka rodziny należy się przez 14 dni kalendarzowych - płatne w 80%.
Należy zaznaczyć że te czternaście dni należy się na wszystkich członków razem a nie na jednego.(np. jak wykorzystasz na babcię to już na męża się nie należy). No i trzeba pracować na etacie bo inaczej jest niepłatne. Zwolnienie nie należy się kiedy chory przebywa w szpitalu.
gość
11-10-2011, 10:47:45

Witam Ciocie Oliwki

Kurcze jak to super jak sie słyszy takie dobre wiesci,ciesze sie bardzo ze malenstwo wraca do zdrowka.Zobaczysz nim sie obejrzysz a mała bedzie mowiła,bedzie chodziła i wroci do normalnego zycia razem z toba ciociu.Dzieci szybko wracaja do zdrowka i całe szczescie.Szok z ta sprawa kochana mamusia,szkoda dziecka bo juz by moglo miec rodzica na ktorego zasluguje,ciplo kochajacy dom bez alkoholu.ale najwazniejsze jest ze Oliweczka juz wrociła do nas wszystkich:)

Całuje Karolina
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
Forumowiczka
11-10-2011, 17:18:53

Witam wszystkich ! Miło słuchać dobrych wieści , Oliwka idzie do przodu w dużym tempie i to cieszy.Ale przecież z wpisów wszyscy wiemy dzięki komu, oczywiście kochającej cioci Oliwki ,nie umniejszając ciężką pracę samej Oliwki.Co znaczy miłośc troska i walka aby było lepiej! Czekamy na następne wiadomości. A co do L4 na członka rodziny ,to ja w marcu 2010 r. miałam płatne 100%, a Karolince pisałam o L4 na męża po powrocie z rehabilitacji, a to L4 nie ma nic wspólnego z opieką nad chorym dzieckiem na ,którym była ostatnio. Pozdrawiam.
Wtajemniczony
11-10-2011, 18:03:07

Witam wszystkich.
Pisałem już, iż we wrześniu protestowaliśmy przed kancelarią premiera, rozmawialiśmy z Tuskiem , na naszą sugestię są planowane od nowego roku zmiany systemowe. Póki co przeczytajcie tę informację;
Ważna informacja dla opiekunów ON pobierających świadczenie pielęgnacyjne!!!

W dniu 4 października 2011r., Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu wspierania osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne. Zgodnie z przepisami rozporządzenia w listopadzie i grudniu 2011r. osobom pobierającym świadczenie pielęgnacyjne zostanie wypłacona pomoc w wysokości po 100 zł. miesięcznie. Pomoc będzie wypłacana w przyjętym w danej gminie terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego. Będzie ją przyznawał i wypłacał organ realizujący w danej gminie świadczenia rodzinne (tj. wójt, burmistrz lub prezydent miasta lub upoważniony kierownik/pracownik ośrodka pomocy społecznej lub innej jednostki organizacyjnej gminy).
Ważne!!!
Aby pomoc otrzymac osoba mająca ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego musi złożyć do organu realizującego świadczenia rodzinne w nieprzekraczalnym terminie do 31 października 2011r wniosek o przyznanie pomocy. Nie został określony wzór takiego wniosku co oznacza, że jego forma jest dowolna. Osoby, którym prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za miesiąc listopad lub grudzień 2011r. będzie przyznane po 31 października 2011r., wniosek o przyznanie pomocy powinny złożyć w terminie 7 dni od daty, w której decyzja o przyznaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego stała się ostateczna.
Wnioski złożone po upływie ww. terminów zostaną pozostawione bez rozpoznania.

Rozporządzenie weszło juz w życie! - Dziennik Ustaw z 7 października 2011 Nr 212 poz. 1262. Wszystkich zainteresowanych po szczegółowe informacje odsyłamy do jednostek obsługujących świadczenia rodzinne. Prosimy również o przekazanie informacji innym opiekunom ON do których byc może informacja o dodatkowej pomocy jeszcze nie dotarła.
Pozdrawiam
pozdrawiam TataPaulinki www.paulinka.org.pl www.rodzinyon.pl
gość
11-10-2011, 18:03:15

Gosiu prawda ze takie wiesci ciesza,tesciowa takze byla z wynikami Michała u lekarza nic sie groznego nie dzieje powiedzial ze jak na lezacego człowieka od ponad roku ma dobre wyniki nie ma tragedi,dostał tylko lek na bakterie w moczy lek ten otrzyma dwa razy jutro i po jutrze i ma pomoc na 100 % wyplewic bakcylki,krzepliwosc miska jest w idealnym stanie jak u zdrowego chodzacego człowieka boze dzieki chociaz ze to :) A ty jak ja cały dzien głowa mnie boli znowu jestem jakas rozdrazniona nie wiem co sie dzieje ze mna,ta pogoda tak na mnie dziala okropienstwo,a za to misiek dzisiaj usmiech pelna geba usmiecha sie nawet zjadł zupe rybna co nigdy nie chcial jej zjesc a dzisiaj zjadl ma dobry dzien chyba:)

Pozdrawiam Karolina
gość
11-10-2011, 18:05:33

TataPaulinki 2011-10-11 20:03:07 Witam wszystkich.
Pisałem już, iż we wrześniu protestowaliśmy przed kancelarią premiera, rozmawialiśmy z Tuskiem , na naszą sugestię są planowane od nowego roku zmiany systemowe. Póki co przeczytajcie tę informację;
Ważna informacja dla opiekunów ON pobierających świadczenie pielęgnacyjne!!!

W dniu 4 października 2011r., Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu wspierania osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne. Zgodnie z przepisami rozporządzenia w listopadzie i grudniu 2011r. osobom pobierającym świadczenie pielęgnacyjne zostanie wypłacona pomoc w wysokości po 100 zł. miesięcznie. Pomoc będzie wypłacana w przyjętym w danej gminie terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego. Będzie ją przyznawał i wypłacał organ realizujący w danej gminie świadczenia rodzinne (tj. wójt, burmistrz lub prezydent miasta lub upoważniony kierownik/pracownik ośrodka pomocy społecznej lub innej jednostki organizacyjnej gminy).
Ważne!!!
Aby pomoc otrzymac osoba mająca ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego musi złożyć do organu realizującego świadczenia rodzinne w nieprzekraczalnym terminie do 31 października 2011r wniosek o przyznanie pomocy. Nie został określony wzór takiego wniosku co oznacza, że jego forma jest dowolna. Osoby, którym prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za miesiąc listopad lub grudzień 2011r. będzie przyznane po 31 października 2011r., wniosek o przyznanie pomocy powinny złożyć w terminie 7 dni od daty, w której decyzja o przyznaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego stała się ostateczna.
Wnioski złożone po upływie ww. terminów zostaną pozostawione bez rozpoznania.

Rozporządzenie weszło juz w życie! - Dziennik Ustaw z 7 października 2011 Nr 212 poz. 1262. Wszystkich zainteresowanych po szczegółowe informacje odsyłamy do jednostek obsługujących świadczenia rodzinne. Prosimy również o przekazanie informacji innym opiekunom ON do których byc może informacja o dodatkowej pomocy jeszcze nie dotarła.
Pozdrawiam

Witam

Bardzo dziekuje za te bardzo potrzebne nam informacje,prosze takze napisac jak sie czuje Paulinka co u niej slychac jakies postepy:)

Pozdrawiam

Karolina
Wtajemniczony
11-10-2011, 18:31:53

22-go września był program z p. M. Kożuchowską o Paulince w programie My Wy Oni, dostępny w internecie, można zobaczyć aktualna formę Paulinki.
Pierwsza część programu jest z Torunia, druga o Paulince.
Generalnie jest coraz fajniej, zaczyna mówić, czasami można zrozumieć pojedyncze słowa, pojawiło się sporo emocji z byle czego płacze.
Koleżanka napisała nawet artykuł na ten temat "Gdy łzy cieszą".
Ciągle mamy problemy z chodzeniem, bardzo się spina.
, za to coraz lepiej przełyka chociaż ciągle mamy rurkę, aczkolwiek całymi dniami zatkaną.
Udało nam się częściowo polikwidować przykurcze w rękach szczególnie mocno były przykurczone nadgarstki, teraz są ładne, proste.
pozdrawiam TataPaulinki www.paulinka.org.pl www.rodzinyon.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: