Reklama:

Rodzinna parapareza spastyczna (26)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-05-2019, 19:55:51

Mam pytanie czy badania genetyczne paraparezy spastycznej są na NFZ czy prywatne mąż ma stwierdzoną ta chorobę bo choruje ojciec i siostrzeniec i chciałbym się zorientować żeby porobić badania córce i siostrzenicy od drugiej sióstr męża bo ponoć mogą być nosicielami i przekazać chorobę swoim dzieciom będę wdzięczna za info
gość
24-04-2023, 13:15:36

Witam , proszę o pomoc i kontakt z osobami które maja do czyniena z ta choroba . Pozdrawiam
gość
24-04-2023, 13:19:36

Gość 2008-10-15 21:38:00
ja mam zdiagnozowaną parapareze spastyczną.mam problemy z chodzeniem nogi mi sztywnieją, jedna potyka sie o drugą, źle mi sie wchodzi i schodzi po schodach a do tego mam napady bólowe takjakby w kosciach.bardzo szybko się mecze a czynnosci które wykonywałam kiedyś bez problemu stwarzaja mi obecnie problem.Zdaza sie że sie przewracam gdyz palce nie podnosza sie przy chodzeniu.dziwnie chodze kiwam sie z boku na bok co odbija się na moim kręgosłupie.Ponoc jest to dziedziczne ale u mnie nikt nie był chory a mój tato ma podobne problemy tylko bez bólu.Badan genetycznych nie robili tylko wywiad rodzinny i tak zdiagnozowali mi chorobe.Rezonanse mam ok płyn rdzeniowo krzyzowy bez zmian a Emg nóg wykazało zaczynajacą sie polineuropatię aksonalna ruchową.Lekarstwa na to nie ma tylko tabletki przeciw bólowe i zwiodczajace miesnie.I rechabilitacja aby spowolnic chorobę.Pozdrawiam A.P.
prosE o kontakt jeśli jest to możliwe
gość
18-02-2024, 17:47:50

gość 24-04-2023, 15:15:36
Witam , proszę o pomoc i kontakt z osobami które maja do czyniena z ta choroba . Pozdrawiam

Witam. Jeśli wciąż potrzebujesz kontaktu z osobą która ma styczność z tą chorobą to mogę pomóc.
gość
27-07-2024, 06:13:57

Dzień dobry! Moja 4 letnia córka ma objawy tej choroby. Jednak wciąż jesteśmy w diagnostyce. Z dwóch rezonansów, które miała( lędźwiowy i głowy) nic nie wyszło, polineuropatie wykluczono. Mamy iść teraz do szpitala na badania genetyczne i rezonans piersiowy. Czy ktoś ma dziecko z podobnymi objawami, diagnozą? Pozdrawiam
gość
15-11-2024, 21:37:07

Witam . Mam syna zdiagnozowanego- paraplegia spastyczna dziedziczna .chodzenie na palcach , potykanie się, z każdym dniem jest coraz gorzej...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: