Reklama:

Rodzinna parapareza spastyczna (26)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-06-2008, 20:22:00

Czy ktoś z Was spotkał się z tym terminem np. przy różnicowaniu z SM? Objawy są bardzo podobne (o rozpoznaniu podobno decyduje wynik nakłucia lędźwiowego), ale w Internecie niewiele jest na ten temat, więc będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam
gość
14-06-2008, 20:12:00

Jakie są objawy paraparezy spastycznej, czy tylko niedowład nóg? Czy zmiany w MRI są tylko w rdzeniu? Błagam o jakiekolwiek informacje!
gość
15-10-2008, 19:38:00

ja mam zdiagnozowaną parapareze spastyczną.mam problemy z chodzeniem nogi mi sztywnieją, jedna potyka sie o drugą, źle mi sie wchodzi i schodzi po schodach a do tego mam napady bólowe takjakby w kosciach.bardzo szybko się mecze a czynnosci które wykonywałam kiedyś bez problemu stwarzaja mi obecnie problem.Zdaza sie że sie przewracam gdyz palce nie podnosza sie przy chodzeniu.dziwnie chodze kiwam sie z boku na bok co odbija się na moim kręgosłupie.Ponoc jest to dziedziczne ale u mnie nikt nie był chory a mój tato ma podobne problemy tylko bez bólu.Badan genetycznych nie robili tylko wywiad rodzinny i tak zdiagnozowali mi chorobe.Rezonanse mam ok płyn rdzeniowo krzyzowy bez zmian a Emg nóg wykazało zaczynajacą sie polineuropatię aksonalna ruchową.Lekarstwa na to nie ma tylko tabletki przeciw bólowe i zwiodczajace miesnie.I rechabilitacja aby spowolnic chorobę.Pozdrawiam A.P.
gość
15-10-2008, 19:39:00

ja mam zdiagnozowaną parapareze spastyczną.mam problemy z chodzeniem nogi mi sztywnieją, jedna potyka sie o drugą, źle mi sie wchodzi i schodzi po schodach a do tego mam napady bólowe takjakby w kosciach.bardzo szybko się mecze a czynnosci które wykonywałam kiedyś bez problemu stwarzaja mi obecnie problem.Zdaza sie że sie przewracam gdyz palce nie podnosza sie przy chodzeniu.dziwnie chodze kiwam sie z boku na bok co odbija się na moim kręgosłupie.Ponoc jest to dziedziczne ale u mnie nikt nie był chory a mój tato ma podobne problemy tylko bez bólu.Badan genetycznych nie robili tylko wywiad rodzinny i tak zdiagnozowali mi chorobe.Rezonanse mam ok płyn rdzeniowo krzyzowy bez zmian a Emg nóg wykazało zaczynajacą sie polineuropatię aksonalna ruchową.Lekarstwa na to nie ma tylko tabletki przeciw bólowe i zwiodczajace miesnie.I rechabilitacja aby spowolnic chorobę.Pozdrawiam A.P.
gość
30-10-2008, 17:53:00

witam, parapareza to nie tylko niedowlad obu konczyn dolnych. moze to byc rowniez niedowlad w zakresie obu konczyn gornych. w przypadku niedowladu konczyn gornych i dolnych mowi sie o tetraparezie. sam termin parapareza to nietyle jednostka chorobowa co objaw towarzyszacy schorzeniu. o paraparezie rodzinnej nie wiele slyszalem ale z pewnoscia tego typu schorzenia sa rowniez dziedziczne.
Jezeli chodzi o roznicowanie z SM to rzecz polega na tym ze parapareza moze wystepowac w SM, czesciej k dolnych. A naklucie ledzwiowe jest bardzo waznym ale nie jest kluczowym badaniem w stawianiu rozpoznania. Zapewne chodzi Tobie o badanie w kierunku wystapienia tkz prazkow oligoklonalnych. nie jestem pewny ale badanie to wykonuje obecnie jedynie osrodek w poznaniu wiec na wynik troche sie czeka. a i tak nie jest to 100% wyznacznik istnienia choroby bo SM moze byc i bez "prazkow".
gość
08-08-2015, 21:49:17

Witam. Mój syn w wieku 10 lat zatruł się tlenkiem węgla , nie długo po tym zaczęły się niewielkie problemy z chodzeniem. Podejrzewaliśmy , że przyczyną może być owe zatrucie. Niestety choroba z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się uwidoczniała . Do problemów z chodzeniem doszły problemy z nauką i "logicznym" myśleniem, a i czasami z utrzymaniem moczu. Teraz syn ma 16 lat i po wizycie w Warszawie w Instytucie Matki i Dziecka ,oraz po przeprowadzeniu badań genetycznych stwierdzono wadę jakiegoś genu i postawiono diagnozę . Dla 100% pewności lekarze czekają na jakieś "markery" .
W mojej rodzinie i żony rodzinie nigdy takich schorzeń nie było .
Lekarz neurolog który "leczył" mojego syna po zatruciu przez 1,5 roku twierdził ,że syn jest otyły i tu leży cały problem.
Badania ,rezonanse, tomografy ,badania metaboliczne , rehabilitacje i genetyka . Do tych ostatnich badań wszystko było w porządku, syn zdrowy w 100% ( na papierze) ciekawe co dalej ?
ŻEBY TAK DAŁO SIĘ SWOJE NOGI ODDAĆ !!!!!!!
gość
28-07-2016, 14:21:29

Witam, czy mogłabym prosić o kontakt, jakikolwiek...?
Przypadek pojawił się w mojej rodzinie, chciałabym jak najwięcej się dowiedzieć o tej przypadłości...Z góry dziękuję za zainteresowanie.
gość
26-11-2016, 13:04:21

Jest tu jeszcze ktoś? ?
gość
24-05-2017, 05:15:08

Witam u mojego 10 letniego syna jest podejrzenie paraparezy spastycznej od 3 lat zaczely sie problemy z chodzeniem teraz czekamy na poradnie genetyczna a co najgorsze niemamy rehabilitacji poniewaz ta choroba ponoc jest bardzo rzadka kieruja nas do Zakopanego oraz do Radziszowa na rehabilitacje.
gość
24-05-2017, 09:40:11

a czy występują lub występowały też objawy bólowe?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: