Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2017, 09:07:35

Informacja dla osób szukających specjalistycznej pomocy po udarze mózgu. Z mężem, który doznał udaru w marcu 2016, pojechaliśmy do ośrodka Norman w Koszalinie. Z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować dla Pana Normana i jego zespołu i polecić wszystkim, którzy szukają dobrej rehabilitacji po udarze mózgu.
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi" - Jan Paweł II
Dziękujemy, że zechcieliście Państwo podzielić się z nami swoją wiedzą, doświadczeniem, energią i uśmiechem. Znaleźliśmy tu wszystko, co ważne dla zdrowia i przyjemne dla ciała.
Oczymaliśmy ogromną motywację do daleszego działania. Czy można oczekiwać więcej?
Będziemy wspominać wasz profesjonalizm, otwartość i życzliwość. Życzymy wszystkiego naj...naj...najlepszego!
Gdyby ktoś chciał dopytać o terapię w Ośrodku Rehabilitacyjnym Norman to podaję swój numer telefonu: 668523589 oraz email: lidiatraczyk@wp.pl.
Lidia i Robert Traczykowie, Koszalin 02-15 kwietnia 2017
Wtajemniczony
15-04-2017, 10:30:31

Witam.
Ja jestem po dwóch turnusach rehabilitacyjnych w dwóch różnych szpitalach na oddziałach rehabilitacji neurologicznej i doskonale zdaję sobie sprawę co oznacza taki uśmiech na twarzy u człowieka po udarze mózgu -- gratuluję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia .
Taki uśmiech pokazuje co czujemy i jak nas traktują -- ja ze swojego doświadczenia wiem jak jest cenny .
Cieszę się jak widzę tak uśmiechnięte osoby po takich przejściach.
Ja przeszedłem udar krwotoczny, operowano mi ogromnego krwiaka ,trepanacja czaszki, dwie śpiączki , rekonstrukcja czaszki -- rehabilitacja --nauka chodzenia , jedzenia, czytania pisania i wszystkiego innego --teraz po 8 miesiącach --normalny człowiek --dopóki nie zdejmę czapki nikt nie zgadnie że przeżyłem własną śmierć i jestem po takim przejściu.
Teraz uśmiecham się i cieszę życiem, dzięki żonie , lekarzowi i ludziom którzy mi pomogli na rehabilitacji , rehabilitantom, psychologom i wielu innym osobom.
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego .
Pozdrawiam serdecznie ...Jacek.
Wtajemniczony
15-04-2017, 10:30:35

Witam.
Ja jestem po dwóch turnusach rehabilitacyjnych w dwóch różnych szpitalach na oddziałach rehabilitacji neurologicznej i doskonale zdaję sobie sprawę co oznacza taki uśmiech na twarzy u człowieka po udarze mózgu -- gratuluję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia .
Taki uśmiech pokazuje co czujemy i jak nas traktują -- ja ze swojego doświadczenia wiem jak jest cenny .
Cieszę się jak widzę tak uśmiechnięte osoby po takich przejściach.
Ja przeszedłem udar krwotoczny, operowano mi ogromnego krwiaka ,trepanacja czaszki, dwie śpiączki , rekonstrukcja czaszki -- rehabilitacja --nauka chodzenia , jedzenia, czytania pisania i wszystkiego innego --teraz po 8 miesiącach --normalny człowiek --dopóki nie zdejmę czapki nikt nie zgadnie że przeżyłem własną śmierć i jestem po takim przejściu.
Teraz uśmiecham się i cieszę życiem, dzięki żonie , lekarzowi i ludziom którzy mi pomogli na rehabilitacji , rehabilitantom, psychologom i wielu innym osobom.
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego .
Pozdrawiam serdecznie ...Jacek.
gość
19-04-2017, 11:40:36

Witam czy ktoś z Was zna może dobre ośrodki na Dolnym Śląsku (prywatne i na NFZ)? Bardzo proszę o informacje mój tata jest po udarze obustronnym niedokrwiennym. Nie mówi, nie rusza ani nogami ani rękami. Jest z nim kontakt, wszystko rozumie ale sam nie jest w stanie odpowiedzieć.
gość
03-05-2017, 05:27:24

Witam, moja mam 81 lat (była super sprawna, mieszkała sama) jest po udarze, ma sparaliżowaną prawą stronę, jest z nią kontakt, ale nie mówu, 7 dni już w szpitalu, ul.Borowska Wrocław. Skierowano mamę na oddział rehabilitacyjny na ul.Poświęcką, ale niestety nie została zakwalifikowana, będzie teraz próba na ul.Chipina. Wymaga stałej opieki. Nie wiem, co mam robić, myślałam, że zabiorę mamę do siebie, ale pracuję... i myślę, że sam płacz i litość tu nie pomogą. Też szukam ośrodków rehabilitacyjnych w pobliżu na własną rękę, mogą być prywatne.. Jak ktoś coś wie, proszę o pomoc.
gość
06-05-2017, 15:02:28

Niestety we Wrocławiu nie orientuję się wogóle. Ja mojej babci w Warszawie po udarze załatwiłam rehabilitację z dojazdem do domu - ma sparaliżowaną lewą stronę. Babcia jest pod stała opieką mojej mamy tak więc ośrodek nie był potrzebny. Jakby ktoś szukał takiego rozwiązania w Wawie polecam Medikar http://medikarhomecare.pl/ .
gość
06-05-2017, 17:10:02

Jak Twoja mama radzi sobie z babcią przy czynnościach pielęgnacyjnych? Najbardziej obawiam się, że nie zdołam sobie poradzić w codziennej higienie typu przewijanie, zmiana pieluch, kąpiel itp., że będę moją mamę i siebie przy tym bardzo męczyć. Czy Twojej mamie ktoś pomaga, czy może na tyle jest silna i sprawna, że radzi sobie sama?
gość
07-05-2017, 10:57:22

Na co dzień staramy się mamie pomagać w pielęgnacji babci albo ja przyjeżdżam albo mój brat -zamieniamy się. Ogólnie mama sobie sama świetnie radzi - babcia jest małą, chudziutką kobietką więc nie jest problemem delikatne odwrócenie jej czy podniesienie jej pupy. Oczywiście są też dni kiedy mamę trzeba zastąpić wtedy sami się zajmujemy babcią a gdy również nie możemy z przyczyn od nas niezależnych zamawiamy wyspecjalizowaną opiekunkę do domu również z medikar bo mają opcję tzw."opieki wytchnieniowej". Wiadomo na początku było ciężko bo każdy bał się w sumie żeby babci przypadkiem krzywdy nie zrobić ale z czasem to już samo jakoś się tak wszystko zakodowało. Dużo pytaliśmy rehabilitanta jak można babcię chwycić i obrócić- no dosłownie o wszystko.
gość
14-06-2017, 09:08:48

Może powinnaś mieć jakąś rehabilitację? Korzystałaś z czegoś?
gość
23-06-2017, 11:10:13

Byłam pacjentką Constance Care, też po udarze. Rehabilitacja tam jest dość intensywna, codziennie nawet 5 godzin różnych zabiegów i terapii. Są nawet neurologopeda i neuropsycholog. Mają na miejscu konsultacje lekarskie, można się na nie zapisać, tutaj jest kontakt: https://constancecare.pl/. A wy z jakiej rehabilitacji korzystacie? Chętnie porównam swoje ćwiczenia z waszymi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: