Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
14-12-2013, 19:22:32

A więc tak, patrząc na twój rezonans wydaje się że trafiłaś na dobrego i świadomego neurochirurga, bo ten wynik daje szanse...Wskazaniem do operacji krążka międzykręgowego są trwałe i postępujące ubytki neurologiczne, co to znaczy? Zaburzenia czucia (osłabienie lub wygórowane czucie) pieczenia, drętwienia, osłabienie siły mięśniowej na drodze neurologicznej, ubytek masy mięśniowej, a pędź do chirurga jak tylko poczujesz że twoje zwieracze odbytu lub cewki moczowej nie działają sprawnie bo to oznacza że masz już bardzo mało czasu, to samo tyczy się potencji i czucia w okolicy sromowej...Ale dość straszenia, przede wszystkim ważne czy objawy mijają choćby na chwilę w ciągu dnia, czy są momenty kiedy nie boli, lub ból jest mniejszy i napisz jakie to sytuacje, jeśli tak to krążek się ustawia prawidłowo i nie drażni nerwów i opony
gość
14-06-2014, 20:12:56

witam...
Mogę polecić Fachowca od kręgosłupa... Facet postawił mnie na nogi, mam 3 przepukliny, nie mogłam już chodzić , tabletki, zastrzyki, lampy, masaże.... Pan Piotr pomógł mi bardzo. Odebrałam wynik z rezonansu, wesoło nie jest , ale póki co operacja to ostateczność...
namiar na priv
mika.0410@hotmail.com
Ten Pan jest z Bydgoszczy
gość
17-06-2014, 08:07:42

Gość 2014-06-14 22:12:56 witam...
Mogę polecić Fachowca od kręgosłupa... Facet postawił mnie na nogi, mam 3 przepukliny, nie mogłam już chodzić , tabletki, zastrzyki, lampy, masaże.... Pan Piotr pomógł mi bardzo. Odebrałam wynik z rezonansu, wesoło nie jest , ale póki co operacja to ostateczność...
namiar na priv
mika.0410@hotmail.com
Ten Pan jest z Bydgoszczy
gość
06-07-2014, 21:11:44

Gość 2012-07-06 16:34:19
witam , mam to samo jestem po swych operacjach a czekają mnie jeszcz 3. Jest o wiele lepiej raz po raz przeciwbolowki i jest ok. Mogę w miarę funkcjonować,lepiej niż przed operacją polecam.
gość
09-07-2014, 21:39:46

Gość 2013-04-24 20:06:02
Dzień dobry,
Swoje pytanie kieruję do osób będących już po operacji (zabiegu) usunięcia przepukliny krążka międzykręgowego w kręgosłupie lędźwiowym.
Cierpię na to schorzenie właśnie od około 4 lat, a obecnie mam 23 lata. Rwanie, bóle i ciągnięcia kończyć dolnych odebrały mi radość życia...czasem podczas chodzenia uginają mi się zwyczajnie nogi. Dopiero teraz rezonans wykrył u mnie tę dolegliwość bo wcześniej bagatelizowałam problem.
Neurochirurg dał mi 5 miesięcy na "doleczenie się" fizykoterapią, basenem, ćwiczeniami, rehabilitacją; jeśli to nie pomoże - warunkowa operacja. We Wrocławiu u dr Tomasiewicza.
Byłaby to pierwsza w moim życiu operacja i jestem nią przerażona...śni mi się po nocach..:( w momentach kiedy w ogóle śpię, bo przez rwania moje noce są od kilku lat nieprzespane.
Z kolei mój fizjoterapeuta (naprawdę dobry) twierdzi, żeby nie robić zabiegu po potem okazuje się że trzeba operować po raz drugi...trzeci...a po operacji nie podejmie się już leczenia mnie bo to zbyt ryzykowne dla niego. Twierdzi, że "jest duża szansa" na to że przestanie mnie uciskać na nerwy. Ale kiedy to nastąpi? Nikt nie wie... A ja cierpię i cierpię, a przy tym moja rodzina przeze mnie.
Niestety nic nie pomaga na moje dolegliwości, a teraz jestem między młotem a kowadłem, nie wiem co robić. Czy słuchać neurochirurga czy fizjoterapeuty... Chciałabym z jednej strony normalnie żyć, w końcu się uśmiechnąć po tylu latach, a z drugiej strony boję się jeszcze większych dolegliwości po zabiegu :( Warunkowy zabieg mam wyznaczony na 28 września tego roku.
Bardzo proszę te osoby, które niedawno albo dawno miały taki zabieg, żeby opisały mi jak on wygląda, w jaki sposób zdecydowały się na niego i jak teraz wygląda wasze życie, po operacji?
witam,
w 2012 roku miałam operację na przepuklinę lędźwiową w Mielcu, na drugi dzień rehabilitanci stawiają do pionu,
ja czuję się dobrze, dolegliwości są niewielkie, czasami bolą mnie nogi, ale jest to efekt porażonych nerwów kulszowych, wtedy wystarczy się położyć i dać odpocząć kręgosłupowi.
dodam, że na operację zdecydowałam się bo ból był do niewytrzymania, żadna pozycja nie dawała ulgi, a leki działały coraz krócej.
życzę powodzenia
gość
17-07-2014, 09:41:03

Ja jestem miesiąc po operacji l4-l5. Bóle miałam 2.5 roku. Rwy kulszowe, leki... 3 tyg. w szpitalu, 2tygodnie prywatnie. Poprawa na parę dni. W zeszlym roku pństwowej rehabilitacji 8 tygodni w sumie. Ciągle ból, blokady, zwolnienia ... Nie dało się żyć. Poszlam na zabieg. Gdy sie obudzilam, spr. czy nie sparaliżowana. Ostry bol minał zupełnie, tylko dretwienie nogi zostało. Operował mnie profesor Tomasz Mandat, najnowocześniejszą metodą. Na drugi dzień uczą chodzić i sie chodzi. ( oczywiście z ograniczeniem). Najwięcej rehabilitanci na mnie zarobili. Mój syn mi powiedział---mama, rehabilitacja leczy objawy, a przyczyna zostaje nadal. Jadę teraz na rehabilitacje do Konstancina. Jestem szczęśliwa, że to już za mną. Operacji nie co się bać. Wybrać tylko zdolnego i znanego neurochirurga, który robi endoskopowe zabiegi., 21 wieku.
gość
17-07-2014, 15:36:52

mam 39 lat i czeka mnie trzecia operacja kręgosłupa , mam zanik czucia powierzchniowego lewa noga i problemy fizjologiczne . niestety od pierwszej operacji 2009 czucie nie powróciło jest mi coraz gorzej ból lewej nogi problemy ze stopa a najgorsze jest własnie oddawanie moczu , jak ktoś przez to przeszedł i miał podobne doswiadczenia proszę o radę
gość
21-07-2014, 08:59:23

15 lipca mialam operacje przepukliny kregoslupa ledzwiowego dzis jest 6 doba a czuje sie naprawde dobrze ,nie ma sie czego bac naprawde .Dwa dbi w szpitalu zabieg 1.5 godz zero bolu.Polecam naprawde warto
gość
24-07-2014, 11:40:22

Jeszcze rehabilitacja i można żyć. Gratuluję odwagi i życzę zdrowia.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
18-08-2014, 12:51:58

Gość 2013-04-24 20:06:02
Dzień dobry,
Swoje pytanie kieruję do osób będących już po operacji (zabiegu) usunięcia przepukliny krążka międzykręgowego w kręgosłupie lędźwiowym.
Cierpię na to schorzenie właśnie od około 4 lat, a obecnie mam 23 lata. Rwanie, bóle i ciągnięcia kończyć dolnych odebrały mi radość życia...czasem podczas chodzenia uginają mi się zwyczajnie nogi. Dopiero teraz rezonans wykrył u mnie tę dolegliwość bo wcześniej bagatelizowałam problem.
Neurochirurg dał mi 5 miesięcy na "doleczenie się" fizykoterapią, basenem, ćwiczeniami, rehabilitacją; jeśli to nie pomoże - warunkowa operacja. We Wrocławiu u dr Tomasiewicza.
Byłaby to pierwsza w moim życiu operacja i jestem nią przerażona...śni mi się po nocach..:( w momentach kiedy w ogóle śpię, bo przez rwania moje noce są od kilku lat nieprzespane.
Z kolei mój fizjoterapeuta (naprawdę dobry) twierdzi, żeby nie robić zabiegu po potem okazuje się że trzeba operować po raz drugi...trzeci...a po operacji nie podejmie się już leczenia mnie bo to zbyt ryzykowne dla niego. Twierdzi, że "jest duża szansa" na to że przestanie mnie uciskać na nerwy. Ale kiedy to nastąpi? Nikt nie wie... A ja cierpię i cierpię, a przy tym moja rodzina przeze mnie.
Niestety nic nie pomaga na moje dolegliwości, a teraz jestem między młotem a kowadłem, nie wiem co robić. Czy słuchać neurochirurga czy fizjoterapeuty... Chciałabym z jednej strony normalnie żyć, w końcu się uśmiechnąć po tylu latach, a z drugiej strony boję się jeszcze większych dolegliwości po zabiegu :( Warunkowy zabieg mam wyznaczony na 28 września tego roku.
Bardzo proszę te osoby, które niedawno albo dawno miały taki zabieg, żeby opisały mi jak on wygląda, w jaki sposób zdecydowały się na niego i jak teraz wygląda wasze życie, po operacji?
Witam prosze o kontakt na meil domonisia@wp.pl opowiem jak bylo w moim przypadku jestem po operacji:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: