Reklama:

Prosze o pomoc złe eeg i źle się czuję (77)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-04-2008, 19:16:00

20-07-2006 o 12:35, jaco85 :
Zwracam się z prośbą o pomoc w mojej nietypowej sprawie. A więc po krótce opiszę
mój problem:
Całe zajście rozegrało się 3 lata temu, teraz mam 21 lat. Do tego feralnego zajścia o którym zaraz napisze nie miałem nigdy kłopotów ze zdrowiem. Wręcz przeciwnie bardzo aktywnie uprawiałem sport. Nie paliłem papierosów nie piłem alkoholu, nie brałem narkotyków.... Jest to ważne bardzo ważne żeby rozwiać pana wątpliwości w tym co za chwile pan przeczyta... Po namowie kolegów niestety dałem się skusić na zapalenie marihuany. Dawka jaką przyjąłem była jak się okazało bardzo silna, lecz niedoświadczony konsekwencjami i siła działania, zapaliłem. Po kilku minutach słabłem, pojawiły się mroczki początkowo w jednym, a za chwilę drugim oku. Kompletnie nie miałem sił, butelka coli którą niosłem była zbyt ciężka, po prostu nie mogłem nawet iść. To co działo się w mojej głowie jest w tym momencie nie do opisania prze zemnie. Pojawiło się kołatanie serca ok. 160 , 170 /min, byłem kompletnie blady. Doszedłem, do szkoły po czym zadzwoniono po karetkę i zabrano mnie do szpitala. Tam opanowano po bardzo długim czasie akcję serca. To co przeżywałem wtedy leżąc w szpitalu także jest trudne do opisania, i wielu rzeczy po prostu nie pamiętam. Pamiętam że straciłem świadomość, piski w uszach, dziwne rzeczy. Po kilku godzinach... zadzwoniono po rodziców i odebrano mnie ze szpitala. Mimo wszystko źle się czułem, byłem bardzo osłabiony, serce biło szybko... wieczorem rodzice zawieźli mnie ponownie do szpitala.. na kardiologie gdzie zostałem 5 dni.... Porobiono mi wszystkie badaniakardiologiczne: echo, rtg klatki, holter, morfologia, wszystko jak to pani dr. powiedziała „jak u sportowca”. Kardiologicznie bez zarzutów. I od tamtego czasu zaczął się dramat mojego życia. Objawy wyżej opisane towarzyszą mi do dna dzisiejszego, często po tym incydencie miewałem kołatania serca, które poprzedzane było czymś co się dzieje w mojej głowie. Czuję że mój mózg źle funkcjonuje. Po wysiłku objawy te zaostrzają się. I paradoksem jest to że te kłopoty nie pojawiają się nagle i znikają tylko towarzyszą mi każdego dnia z różną siłą, i zależnie od tego w jakim tempie żyje. Po nie przespanej nocy jest żle, po wysiłku jest źle, wtedy mój mózg po prostu nie daje mi nic zrobić, jestem wyłączony z życia. W ciągu tych 3 lat wielokrotnie konsultowałem się z wieloma kardiologami i po wszystkich badaniach serce jest na 100% wporządku, ciśnienie również. Postanowiłem zrobić sobie badanie eeg które zapis był następujący:
Miałem wtedy 19 lat 2 miesiące.
"W zapisie spoczynkowym rejestruje sie srednionapieciowa dosc liczna
czynnosc 10-12Hz do 30-40uv. W czasie aktywacji hv okresowo w lewej
okolicy skroniowej a w miare aktywowania po stronie prawej rejestruja sie
napadowe serie fal wolnych theta Hz do 80uv. W czasie fotostymulacji
opisane zmiany nie rejestruje sie.Reakcja blokowania onecna.
ORZECZENIE:
Zapis nieprawidlowy z podejrzeniem zmian ogniskowych w okolicy skroniowej
obustronnie(pierwotnie tylko po lewej okolicy skroniowej). Czynnosc
podstawowa jest zachowana"

Po tym eeg pani neurolog wyslala mnie na tomografie glowy na ktorej nic
nie wyszlo. Padaczka wykluczona i anemia. I nic wiecej sie nie
dowiedzialem.
Objawy towarzyszą mi do dziś .
W wieku 20 lat 6 miesięcy wykonano mi drugie eeg.
OPIS BADANIA:
Badanie wykonano w stanie czuwania. Czynność podstawowa w postaci nieregularnej mieszaniny fal wolnych ze zredukowanymi alfa 4 – 13 hz do 30 uv. Hw nasila zmiany zlokalizowane w tylnej skroni w postaci salw alfa o ostrym kształcie 10-11 hz do 110 uV. Nie stwierdzono uogólnienia się.
ORZECZNIE:
ZAPIS NIEPRAWIDŁOWY Z CECHAMI NAPADOWOŚCI ZLOKALIZOWANEJ W LEWEJ TYLNEJ SKRONI.

Lekarz neurolog z mojego miasta wypisał mi skierowanie na rezonans magnetyczny do szpitala MSWIA w Lublinie. Studiuje w Lublinie, a więc pojechałem tam nie patrząc na termin badania wziąłem dokumenty i przyjęto mnie na oddział. Wykonano mi badania neurologiczne, również długo oczekiwany rezonans magnetyczny z podanie kontrastu. Badanie prawidłowe w 100%.
Proszę o pomoc , poradę, co mam zrobić w tej sprawie.... skoro dalej odczuwam uszczerbek na zdrowiu.
Dziękuję za przeczytanie i proszę o pomoc.

gość
21-05-2008, 14:48:00

Witam,żeby powiedzieć coś więcej muszę zobaczyć badanie eeg i przeprowadzić mini QEEG,zaocznie,nie widząc wykresów fal trudno coś konkretnego zdiagnozować Jeśli są zaburzenia i nieprawidłowości wykryte w badaniu eeg wskazana byłaby neuroterapia czyli eeg biofeedback(po kilku miesiącach należy powtórzyć badanie eeg,by sprawdzić skuteczność treningów.
Proponuję poczytać na stronce www.neurotrening.pl
Więcej informacji chętnie udzielę pod tel 662149473.

Neuroterapeuta
Początkująca
21-01-2009, 00:07:00

Moim zdaniem z eeg wynika ze mozliwa jest padaczka,a niekoniecznie musi sie to pokrywac z wynikiem rezonansu.
Ktosia
gość
22-01-2009, 20:10:00

czytam i zastanwiam sie , bo mam podobne objawy. kołatanie serca , szumy, uciskowe bole głowy, zawroty mnudnosci itd, pierwsze eeg ze zmianami w centralnej częsci mózgu----podejrzenie padaczka, drugi lekarz az krzykną co po 1 eeg padaczka!!!!!!!!!, niestety pierwszy wpakował mi tegretol ,nikt nie s łuchał ze sieźle czuję,miałam czekac na wchłonięcie leku i się doczekałam 2 eeg z pogorszeniem, ta lekarka co nakrzyczała na mnie i po 3mięsiącach musiałam odstawic leki , jestem na zwykłym uspakajającym leku narazie jest ok, i proszę boga aby pomału sie cofało, może wystarczyło dac mi uspakajający od początku , bo lekarka twierdzi że to silna nerwica z lękami i zacżątkiem depresji, więc poproś lekarza najpierw o jakiś wyciszjący lek zanim wpakuje ci jakies świństwo i w mówi padaczkę ANETA
gość
25-03-2009, 13:49:00

Ja mam indentyczny opis objawy codzinnie głowa boli itp. ale nie brałam nigdy żadnych narkotyków.. czyli to nerwica tak? z tym to bym sie zgodziła bo drażni mnie wszystko szybko sie denerwuje o byle co, czasami nawet mam lęki
gość
06-05-2009, 13:51:00

Witam! w odpowiedź na list Gościa. chociaż myślę że chłopak już tu nie zagląda bo minęły 3 lata od jego wypowiedzi. Jestem studentką medycyny i na kardiologii powiedzieli nam że jeszcze nie widzieli nikogo z prawidłowym eeg. Więc o te skroniowe fale nie martw się. A co do kołatania itd. to myślę że faktycznie to może być nerwica. Po pierwsze zastanów się nad tym jak zmieniła się sytuacja u ciebie w domu po tym zajściu- stosunek rodziców, znajomych itd. Bo skoro cały czas się boisz bo ciągle cię boli to pewnie się z deka wyalienowałeś a z życia pewnie też niewiele korzystasz.
A szczerze mówiąc mógłbyś strzelić taką akcję antyreklamową wszystkim dzieciakom które pociągają jointy. Bo z innej strony wiem z farmakologii jakie zmiany w mózgu wywołują narkotyki- doświadczenie na małpach- przestają im "świecić" neurony na badaniu izotopowym tzn, że przestają pracować po jednej dawce amfy. Szczena mi opadła jak to zobaczyłam.
Życzę duuuużo zdrowia!
gość
10-06-2009, 19:02:00

Mialem podobna przygodę po marihuanie, tyle, ze u mnie na wykryto niski poziom cukru i potasu, przeleżałem noc pod kroplówka i wszystko przeszło, ale obudziłem się wyczerpany jak po maratonie! Przeżycie było nie do opowiedzenia. w pewnym momencie myślałem już, ze to koniec... Towarzyszyły mi jeszcze przy tym spore "drgawki" i myślę, ze wiele tu zależało od stresu, kiedy się bardzo skupiałem na zachowaniu spokoju objawy delikatnie słabły... Długo potem nie dotykałem mj, ale jednak po jakimś czasie się skusiłem. Objawy wracają do dziś(po zapaleniu), tyle, ze nie w takim dużym stopniu. Głównie kiedy jest niskie ciśnienie atmosferyczne...? Zazwyczaj duży sok pomidorowy(potas), i TABLICZKA czekolady(cukier) rozwiązują problem.
Dodam, ze to nie bylo moje pierwsze ani drugie palenie. Mialem kontakt z trawka juz od paru lat i nagle taka zmiana..?
gość
28-06-2009, 18:07:00

CZy ktoś może mi coś napisać na temat tego EEG co ono jest warte , nadmieniam że w okolicy czołowo skroniowej wykryto u mnie torbiel około 1 cm stwierdzono że mam
EPI taki jest zapis EEG
W zapisie widoczna jest niezbyt liczna ,niezbyt regularna czynność 10-12 Hz o amplitudzie 30-50 uV ,najlepiej wyrażona w tylnych odprowadzeniach mózgu. Reakcja zatrzymana zaznaczona W doprowadzeniach przednich dominuje czynność beta .Na tle opisanej czynności podstawowej w lewej okolicy czołowo-skroniowej lub obustronnie lub w sposób uogólniony , zawsze z przewagą w lewej okolicy skroniowej i niekiedy w sposób napadowy , pojawiają się grupy i serie fal wolnych 3-5-7 Hz lub pojedyńczych zespołów fali ostrej 7-9 Hz z falą wolną 3 Hz o zróżnicowanej amplitudzie, od 50 do 100-120 uV .Aktywacje umiarkowane nasilają opisane zmiany.

Orzeczenie :
Zapis nieprawidłowy ze zmianami zlokalizowanymi w lewej okolicy czołowo skroniowej , uogólniającym się i z tendencią do napadowości w postaci opisanych fal wolnych delta-theta i pojedynczych zespołów fali ostrej theta-alfa z falą wolną delta.
Czynność podstawowa jest zachowana .
Jacek bardzo tragiczne .
gość
11-01-2010, 15:23:38

Idz do neurologa, moze uda Ci sie znalezc jakiegos lepszego. Ja wiele lat mialam problemy z eeg. Dostalam na to leki i objawy przeszly. Jakies 10 lat mialam spokoj a teraz na kontrolnym wyniku eeg wykazalo, ze znowu mam zmiany i pewnie znow mi jakies leki zapisza :/ pozdrawiam i nie poddawaj sie :)))
gość
11-01-2010, 15:29:25

Gość 2007-02-10 18:45:00 Badanie eeg nie jest takie złe - takie wyniki eeg mozna miec całe życie i byc zdrowym. Moje dziecko ma bardzo złe wyniki ale nie ma napadów padaczki i lekarze są w kropce bo nie mogą podac jej leków bo nie leczy się wyników tylko napady. Poczytaj trochę o padaczce nie zapomionając że są różne odmiany tej choroby.

Ja nie mialam padaczki, tylko zaburzenia snu, nie moglam spac, lub spalam za dlugo, czesto budzilam sie z krzykiem w nocy, bo sen wydal mi sie jawa, wynik byl nieprawidlowy po wykonaniu eeg.Zmiany w placie czolowym i skroni. Oczywiscie lekarze nie zapisuja lekow, kiedy chory nie ma rzadnych objawow. Mnie one przeszkadzaly, dali mi leki (a padaczki nie mialam).Wynik mam dobry, objawy ustapily.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: