Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-07-2007, 21:04:00

witam serdecznie pani Elzbieto! jest pani wspaniala dziekuje za pamiec z cala pewnoscia sie odezwe gdyby diagnoza sie potwierdzila. Slyszalam ze badanie EMG boli czy to prawda? i gdy moj syn nie bedzie wspolpracowal z lekarzem wynik moze byc niedokladny? jak wygladalo to w waszej sytuacji prosze powiedziec. maksi ma rehalibitacje ale nadal nie lapie rownowagi odchodze od zmyslow boje sie .pozdrawiam KAROLINA 26 )))
gość
16-07-2007, 19:55:00

Pani Karolinko!Proszę nie martwić się nazapas.Moi synowie mieli robione EMG i nie było problemu,młodszy syn miał wtedy 4 lata.nie należy to badanie do najprzyjemniejszych i trudno przewidzieć jak zniesie to dziecko.Proszę napisać gdzie Pani mieszka i gdzie leczy syna.Lekarze wykonujący to badanie mają doświadczenie w pracy z dziećmi więc jeszcze raz powtażam proszę nie martwić się na zapas.pozdrawiam serdecznie Elżbieta
gość
17-07-2007, 06:39:00

Witam serdecznie p Elzbieto! to prawda mam stress lecz wczoraj bylam u pediatry i zapytalam ja jak takie badanie przebiega i czy boli uspokoila mnie ze jest miejscowo znieczulona nozka i az tak nie boli UFF!! Mieszkalam pol roku temu i leczylam synka w GDANSKU w AKADEMII MEDYCZNEJ lekarz neurolog jest wspanialym specjalista to on dal skierowanie na przewodnictwo lecz nie wykaonalismy go bo przyjechalismy do wiednia gdzie obecnie meiszkamy. Maksi tu rowniez ma bardzo dobra opieke w kinder szpitalu jak i u innych neurologow wczesniej. Zaden z nich nie zalecil przewodnictwa ku mojemu zdziwieniu i zapomnialam o nim szczerze mowiac. natomiast ma termin na rezonans magnetyczny glowy w sierpniu, pani doktor powiedziala ze jej zdaniem to badanie teraz jest niezbedne wiec robimy...Ortopeda zas stwierdzil bardzo duzego platfusa u mojego dziecka zalecil buty ortopedyczne i szyny ale tylko na noc, poprawa jest owszem, ale to kropla w morzu nadal nie znamy diagnozy! moze po badaniu sie cos wyjasni. w kazdym razie dziekuje pani ELZBIETKO za pamiec o nas to dla nas naprawde duzo. badzmy w kontakcie prosze. pozdrawiam zdrowka zycze dla synow.KAROLINA 26 )))
gość
20-07-2007, 17:40:00

mamy hore dziecko na polineurpoatie czuciowo ruchowa miala 6 rzutow i wyhhodzila gdy byl 7 na razie tak zostalo szukamy osub kture moze cos wiecej cos wiedza ma lat 9a choruje od 1,5m,uj tel 692 157 084 lub skeyp jolanta lesniczek
gość
02-08-2007, 21:32:00

Mam 32 lata jestem chory na Polineuropatię od 8 miesięcy. Lekarze nie znają przyczyn mojej choroby, jestem mocno zdezorientowany szukam lekarzy neurologów z którymi mogę się skonsultować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Krzysztof z Łodzi
gość
03-08-2007, 18:02:00

Cześć Krzysiu,nie dziwię się że Jesteś zdezorientowany,każdy chyba z początku był.Dobrze by było żebyś na miejscu miał neurologa prowadzącego,a w Warszawie są specjaliści zajmujący s ię tylko chorobami mięśni m.in.polineuropatią.Podaję kontakt;
prof.Hausmanowa-tel.0226584501
prof.Fidziańska-Dolot.tel.0228240402
Napisz czym objawia się u Ciebie choroba.Pozdrawiam.Elżbieta
gość
07-08-2007, 17:42:00

witam jestem matka 15.5 miesiecznej dziewczynki ktora jeszcze samodzielnie nie siedzi jest strasznie wiotka przeszla szereg badan ktore rozwialy podejrzenia lekarzy o MPD miala tez rezonans magnetyczny ktory wyszedl bardzo dobrze w tej chwili czekam na dalsze badania. zwracam sie do rodzicow dzieci z podobnymi problemami o opisanie objawow ktore wystepowaly u panstwa dzieci
Początkujący
08-08-2007, 12:14:00

Dziękuję pani Elżbieto za namiary na lekarzy na pewno skorzystam.
Objawy wypisałem ze swojej karty informacyjnej:
-ograniczenia ruchów gałek ocznych do góry
-osłabienie odruchów podniebiennych
-uogólnione zaburzenia czucia powierzchniowego i głębokiego
-osłabienie odruchów ścięgnistych
-brak odruchów kolanowych
-brak odruchów podeszwowych
-nasilona ataksja bez niedowładów.
Takie wyniki badań otrzymałem po leczeniu ze szpitala i zostałem skierowany na oddział rehabilitacyjny gdzie przećwiczyłem trzy miesiące.
Teraz siedzę w domu.....
Krzysztof
gość
15-08-2007, 15:51:00

18-03-2007 o 22:17, edyta13 :
Witam serdecznie.
Jestem mamą 2,4 letniego Brajanka.Brajanek po urodzeniu dostał 10 punktów Apgar.I do 10 miesiąca życia na nic poważnego nie chorował.Dopuki nie zaczął sam wstawać w łóżeczku.Stawał na palce,mieliśmy wrażenie że coś jest nie tak.Udaliśmy się do pediatry po skierowanie do neurologa.Neurolog zaś skierował nas na kompleksowe badania neurologiczne do Katowic.W maju 2006 roku po badaniach stwierdzono-POLINEUROPATIA CZUCIOWO-RUCHOWA PRAWDOPODOBNIE GENETYCZNA I STOPY KOŃSKO-SZPOTAWE OBUSTRONNE.Zaczeliśmy zwracać uwage na to,że tata Brajanka ma problemy ze stopami,ma STOPY WYDRĄŻONE.Ale Mirek (tata Brajanka) nie ma większych problemów z chodzeniem,jeśli już są to jedynie zmęczenie po długim spacerze.W rodzinie nie było takich przypadków.W grudniu 2006 roku Brajanek miał operacyjne wydłużenie lewego ścięgna Achillesa,potem była rehabilitacja,1 lutego 2007 roku operacyjne wydłużenie ścięgna Achillesa prawego.Obecnie jesteśmy w trakcie rehabilitacji w szpitalu rehabilitacyjnym.Mam problem,bo robi przeprosty w kolanach.Jeden lekarz twierdzi,że ortezy na przeprosty,czy buty ortopedyczne są narazie nie potrzebne,a inny zaś uważa,że są potrzebne.Już sama nie wiem co mam robić.Ja osobiście zbierając opinie uważam,że są potrzebne i buty i ortezy żeby mógł zacząć naukę chodzenia,czy wogule do tego żeby zaczął w końcu sam trzymać równowaę,nie mówiąc już o samodzielnym chodzeniu.Proszę o doradzenie mi co mam zrobić lub o kontakt z lekarzem który zajmuje się z tego typu schorzeniem.Mile widziane wiadomości od osób które miały lub mają doczynienia z polineuropatią czuciowo-ruchową.Pozdrawiam.
gość
25-08-2007, 20:29:00

Kochani dzieki bogu moj syn nie choruje na polineuropatie ... wyniki badan wskazuja na inna diagnoze . pozdrawiam wszystkich na forum i zycze zdrowka. KAROLINA 26)))) mama MAKSYMILLIANKA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Konieczność powtórzenia rezonansu głowy zalecona przez radiologa
Witam serdecznie, Miałam wykonany rezonans magnetyczny głowy bez kontrastu zwg na zaburzenia koncentracji i pamięci oraz wieloletnie przyjmowanie leków na depresję. Po około dwóch tygodniach dostałam telefon z informacją o konieczności powtórzenia badania, tym razem z kontrastem. Termin na za tydzień. Na pytanie dlaczego jest to konieczne- odpowiedź że tak zdecydował lekarz, niektóre obszary mózgu będą dzięki temu lepiej widoczne. Czy to standardowa procedura? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy dobrze myślę, że coś dostrzeżono i chcą się temu lepiej przyjrzeć?
Reklama: