Reklama:

podwójne widzenie (36)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-09-2007, 10:49:00

bardzo dziękuję za poradzenie mi.... zaraz wpiszę sugerowane AMD w inter. by dowiedziećsię co to jest. cześć
gość
10-09-2007, 14:30:00

a propos AMD .... ja miałem badane w - klinice ocznej - dno oka, czy w czasie tych badań również "samoistnie" wyjdzie badanie w kierunku ADM, czy to badanie powinno się wykonać osobno?
czy lekarz okulista w czasie badania powinien mi zlecić badanie w kier. jw. proszę o odpowiedz
gość
10-09-2007, 18:56:00

W linku jest wszystko opisane:

http://www.retina-forum.pl/amsler.html
gość
11-09-2007, 15:54:00

bardzo dziękuję za poradę...... istotnie - bez trudu- odnalazłem test, przeprowadziłem go i jak zwyle następne badanie wykazało brak odchyleń od normy. Po zasłonięciu na przemian oczu kontury siatki widziałem b. dobrze tak jednym jak i drugim okiem. Gdy popatrzyłem przez oba oczy widziałem dwie siatki i dwie kropki znacznie oddalone od siebie. Kochani pomóżcie mi co mam jeszcze zrobić ... klinika oczna twierdzi że to sprawa nerlologiczna a ta odsyła mnie z powrotem do kliniki ocznej i biznes rośnie szkoda żemi nic nie prztylko z każdym dniem czuję się gorzej do tego doszły zawroty głowy po zasłonięciu chorego oka.....szok!!!
gość
11-09-2007, 16:17:00

A badałeś dokładnie nerki i wątrobę ?
gość
12-09-2007, 12:17:00

odpowiadam... TAK w IV 2007r. miałem operację - wycięcie woreczka żółciowego - nie miałem żadnych dolegliwości sam fakt że zostały ujawnione w czasie badania profilaktycznego USG zmoblilizowało mnie abym póki co zrobił jak najszybciej operację metodą laparoskopową.... i właśnie po tym zabiegu wszystko się zaczęło, Z tego prosty wniosek że czasami nie warto " wyskakiwać przed szereg trzeba było czekać na pierwsze bóle i wtedy się poddać operacji"niestety stało się. Po prostu chciałem mieć to zgłowy a mam przez swoją nadgorliwość dziś same kłopoty.
w USG nie wykazanmo abym miał zmiany w wątrobie czy nerkach więc co TERAZ? bardzo dziękuję za pomoc. Zbigniew
gość
11-02-2008, 17:52:00

Polecam wszystkim Szczecin - tu przyjeżdżam na leczenie z powodu podwójnego widzenia. Noszę pryzmaty w których widzę pojedynczo, a w tej chwili jestem poddawana serii ćwiczeń, które mają nauczyć moje oczy patrzenia pojedynczego. Nie wiem czy się uda, ale to jedyne miejsce, w którym nie rozłożono rąk...
gość
10-04-2008, 20:48:00

Witam
Jestem ortoptystką - leczenie zeza i niedowidzenia- wspólpracuję z Wrocawskim Centrum Okulistycznym . Stosunkowo często trafiają do nas pacjenci z dwojeniem. Zwykle ta dolegliwość pojawia się u nich nagle (po wypadku, po ciężkiej chorobie, silnych przeżyciach, często nie potrafią podać przyczyny informując, że dolegliwość pojawia się nagle ). W takich przypadkach istotna jest dla mnie ocena ruchomości gaek ocznych, obuocznego widzenia na synoptophorze i czy istnieje wada wzroku. Trudno uogólniać jakie podejmujemy dzialania, ale podejmujemy ćwiczenia normalizujące obuoczne widzenie i pracę mięśni ocznych. Czasem sięgamy po szkla pryzmatyczne,które przesuwając obraz na plamkę żótą umożliwiają widzenie plamkowe obu oczu i znoszą dwojenie. Leczenie jest dość dlugotrwae. Powiem tak, trudno w krótkim czasie przywrócić prawidowe obuoczne widzenie zważywszy na fakt., że procesy które doprowadziy do tego stanu zwykle są rozciągnięte w czasie. Pozdrawiam i życzę prawidowego obuocznego widzenia
Początkujący
17-04-2008, 05:28:00

obecnie 64. Widzenie podwojne w lewo i w dol pojawilo sie ca 5 lat wstecz.
Okulista skierowal mnie do kliniki (zachod) na testy i ewntualna OP miesni oczu. Ordynator po odczytaniu wynikow optometrysty skierowal na MRT (magneto-rezosnans-tomografia)Znaleziono tumor (clivusChordom) podobno niezlosliwy i wolno rosnacy.
Neurolodzy-chirurdzy dali juz dwa terminy OP. Inny spokojny neurolog stwierdzi' "kazdy chcialby to operowac". Zapomnij o tym narazie, bo ten rodzaj rosnie juz jak pojawisz sie w lonie matki.
Jak zaczna sie mdlosci zaczniemy myslec. Inny spec. chirurg neurolog w Polsce "po OP napewno nie bedziesz w tej kondycji co teraz" wiec obserwuj dynamike rozrastania tumoru.
Sa dni,ze musze nosic ciemniejsze okulary - pomaga.
5 lat wstecz mialem tez uderzenie w lewe oko, ale do teraz osobne widzenie oczu jest OK oraz na wprost.
gość
15-06-2008, 14:52:00

Mnie też to spotkało. Jestem przerażona .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: