Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

Komentatorka
19-01-2012, 19:43:43

Marco widzę, że dalej sie nie dajesz zagiąć co do przepisów.
Co tam u ciebie w związku z prawkiem, jakieś postepy? Masz już kartę od lekarza?
Początkujący
19-01-2012, 19:47:51

marco- 2012-01-19 12:55:03 Możesz je zrobić poza WOMP. A WOMP musi je uznać. Oczywiście na własny koszt.
Czy jesteś w stanie przytoczyć jakąś podstawę prawną, która by to potwierdzała?
Wtajemniczony
19-01-2012, 20:03:36

Postępy, jak byłem 16 u lekarza, to był Sajgon, a dziś trochę mnie gardło bolało, katar i nie chciałem się doprawić.
Czyli zawaliłem termin wizyty.
Muszę teraz nową wizytę ustalić. Ale mi się nie spieszy, jak już pisałem jesienią, prawko planuje kwiecień/ maj 2012.
Po za tym coraz więcej pojawia się w necie informacji, że osoba chora na padaczkę dostała "zielone światło", najpierw od neurologa a potem od lekarza medycyny pracy. To cieszy.
Mi się nic nie stanie, jak jeszcze poczekam parę miesięcy, i zobaczymy jak będzie się rozwijać sytuacja.
Przypomnę, że jeszcze kilka miesięcy temu osoby chore na padaczkę przyjmujące leki p/padaczkowe miały zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Jeszce ostatnim x - em jest postawa organów wydających prawo jazdy.
W tamtym roku czytałem, że osoba, która odstawiła leczenie lekami p/padaczkowymi dostała od lekarza neurologa zaświadczenie(oczywiście nie kartę konsultacyjną neurologiczną), tylko w innej formie.
Lekarz uprawniony do badań lekarskich kierowców wydał zgodę, wiedząc o padaczce, a mimo to organ wydający prawo jazdy skierował do WOMP taką osobę.
Lekarz w WOMP orzekł negatywnie.
Ta historia miała miejsce przed wejściem w życie nowych przepisów.
To mnie interesuje, bo ja w 2009 na komisji wojskowej, zgłaszałem, że choruje na padaczkę.
Ale teraz przecież organ wydający prawo jazdy wie, że osoba ubiegająca się o prawo jazdy choruje na padaczkę.
Lekarz wysyła do organu wydającego prawo jazdy kopię orzeczenia.
A orzeczenie nie może być wystawione na dłużej niż 6 m-c wiec w urzędzie będą wiedzieć, że osoba jest chora na padaczkę.
"Marco widzę, że dalej sie nie dajesz zagiąć co do przepisów. "
Dzięki. Coś się tam wie.
marco
Komentatorka
19-01-2012, 20:12:49

Pewnie, że lepiej poczekać jeszcze trochę, tym bardziej, że jest teraz trochę zamieszanie, np. chodzi mi o testy.
Dobrze by też te nowe przepisy się utarły i sprawdziły, na początku zawsze jest młyn, choć już od wakacji troszkę minęło.
Wtajemniczony
19-01-2012, 20:22:06

Do bart87:
Podstawę prawną jeszcze poszukam.
Ale masz filmik lekarza medycyny pracy uprawnionego do badań lekarskich kierowców.
http://prawo-jazdy.zwolnienielekarskie.pl/Badania-kierowcow-wojewodzki-osrodek-medycyny-pracy
A jak mówiłem podstawę poszukam.
"Pewnie, że lepiej poczekać jeszcze trochę, tym bardziej, że jest teraz trochę zamieszanie, np. chodzi mi o testy."
Z testami, raczej tu chodzi o WORD- y niż o organy wydające uprawnienia.
"Dobrze by też te nowe przepisy się utarły i sprawdziły, na początku zawsze jest młyn, choć już od wakacji troszkę minęło.."
Nie zaszkodzi, jak jeszcze z dwa trzy miesiące upłynie.
Pójdzie się już na gotowiznę, a nie będzie się przecierać szlaków.
Choć już na forum tacy jak ja, czytałem post osoby, która zdała egzamin na prawo jazdy.
Także nie długo dokument do ręki.
marco
Początkujący
20-01-2012, 07:39:37

marco- 2012-01-19 21:22:06 Do bart87:
Podstawę prawną jeszcze poszukam.
Ale masz filmik lekarza medycyny pracy uprawnionego do badań lekarskich kierowców.
http://prawo-jazdy.zwolnienielekarskie.pl/Badania-kierowcow-wojewodzki-osrodek-medycyny-pracy
A jak mówiłem podstawę poszukam.
Jak sam pewnie zauważyłeś w odpowiedzi lekarza jest informacja, że orzeczenie wydaje lekarz uprawniony ale tylko ten zatrudniony przez WOMP. Ponadto my kierowani jesteśmy na badania przez starostwo, które kieruje zainteresowanych właśnie do WOMP.
Wtajemniczony
20-01-2012, 09:15:00

Ja mówiłem o badaniach psychologicznych, nie lekarskich.
Wszystkie badania lekarskie są przeprowadzane w WOMP.
Po za tym teraz do WOMP Cię nikt nie kieruje.
Teraz Ci nikt skierowanie nie wyda. Ty masz dostarczyć do WOMP dokumentację na podstawie, której zabrano Ci prawo jazdy.
Obecnie badania będziesz przeprowadzał z art. 122 ust.1 pkt 2 z ustawy prawo o ruchu drogowym(oczywiście do czasu wejścia w życie nowej ustawy).
A wcześniejsze badania przeprowadzałeś z art. 122 ust.1 pkt 4 ustawy prawo o ruchu drogowym.
Więc nikt Ci nie może na chwili obecnej skierowania do WOMP nie wyda.
marco
Początkujący
20-01-2012, 16:32:05

Skierowania może nikt mi nie wyda ale ktoś musi mi dać to zielone światło. Czyli co, sam jakoś wciskam się do WOMP na badania lekarskie (nie wiem, prywatnie?) i wykonuje niezbędne badania po czym WOMP stwierdza zdolność bądź nie zdolność do kierowania samochodami czy ide do ośrodka, który wykonuje badania kierowcom i takie badania dostarczam do WOMP?
Właściwie to we wtorek będę już raczej wiedział jak konkretnie będzie w mojej sytuacji.
Wtajemniczony
20-01-2012, 19:04:07

Najpierw poczekaj na neurologa, potem zabierz się za badania lekarskie w WOMP.
"Czyli co, sam jakoś wciskam się do WOMP na badania lekarskie (nie wiem, prywatnie?) i wykonuje niezbędne badania po czym WOMP stwierdza zdolność bądź nie zdolność do kierowania samochodam"
Dokładnie.
Podobny problem:
http://www.badania-na-prawo-jazdy-wroclaw.com/gdzie-i-jak-uzyska-ponownie2-skierowanie.html
marco
Początkujący
24-01-2012, 09:28:48

Póki co sprawe mam odroczoną na 3 miesiące. Neurolog powiedział żebym przyszedł za 3 miesiące to wtedy wrócimy do sprawy. Może dlatego, że od niedawna się u niego a właściwie u niej lecze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: