Ok. WOMP, przeprowadza główne badania lekarskie, ale zatrudniają też psychologów uprawnionych do badań lekarskich kierowców.
Więc można tam też przeprowadzić badania psychologiczne.
Tylko tego nie polecam. Jedynymi badaniami, które można dostarczyć do WOMP są właśnie badania psychologiczne i muszą je uznać. Koszt tych badań poza WOMP to 100 - 120 zł.
Żadne inne badania nie zostaną uznane, nawet głupie badanie cukru.
W WOMP przeprowadzą Ci jeszcze badanie cukru, próby wątrobowe(zbadaj je sobie prze badaniami w WOMP), badania na zawartość alkoholu, może nawet na narkotyki.
Potem z tego, co się doczytałem badaniu u lekarza uprawnionego, który Cię skieruje do neurologa, swoją drogą okulista i laryngolog.
Ale skoncentruje się na neurologu, z tego co też się doczytałem, to przedtem w WOMP neurolog opierał się na zaleceniach IMP w Łodzi.
Czyli, osoba chora na padaczkę może posiadać prawo jazdy amatorskie kat. B, pod warunkiem, że nie ma ataków i leczenie zostało odstawione od 2 - 5 lat temu.
Więc, chory pozostający w leczeniu neurologicznym lekami przeciwpadaczkowymi nie mógł posiadać prawa jazdy. I do tego zostało dośpiewane, że chorzy mają w Polsce zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Jeśli tego warunku się nie spełniało, to lekarza neurolog wystawiał negatywną opinię.
Teraz tylko i wyłącznie słyszałem o tym badaniu
EEG.
I nic więcej nie wiem.
Imp w lodzi, organizuje kurs dla lekarzy uprawnionych do badań lekarskich kierowców w sprawie nowych przepisów w sprawie badań lekarskich kierowców, 1 marca i 12 kwietnia 2012 roku.
Wiadomo, 10 stycznia 2012 Ministerstwo Zdrowia wydało nowe rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie badań lekarskich kierowców z 7 styczna 2004 i 15 kwietnia 2011 roku.
Ale to tam nie ważne.
Ważniejszy jest program tego kursu,
Zasady orzekania o zdolności do kierowania pojazdami silnikowymi przez osoby chore na padaczkę.
Zaplanowali na ten cel godzinę.