Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

Wtajemniczony
16-01-2012, 21:26:02

"dlatego, że w internecie dość trudno dotrzeć do takich informacji, które są dodatkowo aktualne i na temat"
Bardzo mało jest informacji na temat padaczka a prawo jazdy wg. nowych przepisów.
Trochę jest o badaniach w WOMP, ale mało.
Jeśli chodzi o badania u lekarzy w gabinetach prywatnych, to nie spotkałem się z żadnym przypadkiem takich badań.
A nie wieżę, że nikt chory na padaczkę nie był na tych badaniach po 29.06.2011 roku.
"Przypuszczam, że wydział komunikacji każe mi się zgłosić do WOMPu w celu umowienia terminu badań psychotechnicznych. "
Badań lekarskich. Jak będziesz miał zaświadczenie od neurologa, to zadzwoń tam i się zarejestruj.
Wszystko.
"Kiedyś juz tam dzwoniłem i niestety pani rozmawiała ze mną jakby siedziała tam za kare i nie spodziewam się, że po 2 latach nic sie wiele nie zmieniło."
Obsługa na najwyższym światowym poziomie. Miła, uprzejma.
marco
Początkujący
17-01-2012, 07:25:40

marco- 2012-01-16 22:26:02 "Przypuszczam, że wydział komunikacji każe mi się zgłosić do WOMPu w celu umowienia terminu badań psychotechnicznych. "
Badań lekarskich. Jak będziesz miał zaświadczenie od neurologa, to zadzwoń tam i się zarejestruj.
Wszystko.
W 2007 roku miałem robiony szereg badań łącznie z takimi jakby na inteligencje więc bede prawdopodobnie musiał je powtórzyć a przynajmniej na to sie nastawiam.
Wtajemniczony
17-01-2012, 09:44:15

Ok. WOMP, przeprowadza główne badania lekarskie, ale zatrudniają też psychologów uprawnionych do badań lekarskich kierowców.
Więc można tam też przeprowadzić badania psychologiczne.
Tylko tego nie polecam. Jedynymi badaniami, które można dostarczyć do WOMP są właśnie badania psychologiczne i muszą je uznać. Koszt tych badań poza WOMP to 100 - 120 zł.
Żadne inne badania nie zostaną uznane, nawet głupie badanie cukru.
W WOMP przeprowadzą Ci jeszcze badanie cukru, próby wątrobowe(zbadaj je sobie prze badaniami w WOMP), badania na zawartość alkoholu, może nawet na narkotyki.
Potem z tego, co się doczytałem badaniu u lekarza uprawnionego, który Cię skieruje do neurologa, swoją drogą okulista i laryngolog.
Ale skoncentruje się na neurologu, z tego co też się doczytałem, to przedtem w WOMP neurolog opierał się na zaleceniach IMP w Łodzi.
Czyli, osoba chora na padaczkę może posiadać prawo jazdy amatorskie kat. B, pod warunkiem, że nie ma ataków i leczenie zostało odstawione od 2 - 5 lat temu.
Więc, chory pozostający w leczeniu neurologicznym lekami przeciwpadaczkowymi nie mógł posiadać prawa jazdy. I do tego zostało dośpiewane, że chorzy mają w Polsce zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Jeśli tego warunku się nie spełniało, to lekarza neurolog wystawiał negatywną opinię.
Teraz tylko i wyłącznie słyszałem o tym badaniu EEG.
I nic więcej nie wiem.
Imp w lodzi, organizuje kurs dla lekarzy uprawnionych do badań lekarskich kierowców w sprawie nowych przepisów w sprawie badań lekarskich kierowców, 1 marca i 12 kwietnia 2012 roku.
Wiadomo, 10 stycznia 2012 Ministerstwo Zdrowia wydało nowe rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie badań lekarskich kierowców z 7 styczna 2004 i 15 kwietnia 2011 roku.
Ale to tam nie ważne.
Ważniejszy jest program tego kursu,
Zasady orzekania o zdolności do kierowania pojazdami silnikowymi przez osoby chore na padaczkę.
Zaplanowali na ten cel godzinę.
marco
gość
18-01-2012, 13:04:27

Z racji tego że byłem ostatnio na tych badaniach mogę wam powiedzieć co i jak.
Na samym początku mój neurolog do którego chodzę od xxx lat wypisał mi kartę ( dokładnie nie pamiętam jak się nazywała ) o przebiegu choroby . Takie podstawowe informacje kiedy był pierwszy atak ile już bez ataków i jakie lekarstwa przyjmowałem i przyjmuje. Następnie z tą kartką rejestrowałem się w ośrodku medycyny pracy. I tam standardowe badania na prawko wzrok ciśnienie i krew do badań. Także badanie u neurologa ( te podstawowe takie jak myśle każdy z nas ma na wizycie u swojego neurologa. odruchy, równowaga i zamknąć oczy i palcami do nosa (znam to na pamięć przez 8 lat to ćwiczyłem :D) Po tym wszystkim dostałem orzeczenie : Zdolny do prowadzenia pojazdów kat B :D . Z tą kartką do szkoły jazdy i można zdawać.
Jest jedno ale badanie wystawiane na pół roku przez 3 lata potem okres się wydłuża. No ale co zrobić takie życie , ważne że jest zaświadczenie.
Postaram się zaglądać na to forum jak macie pytania chętnie pomogę . Niech moc będzie z wami :]
gość
18-01-2012, 13:06:35

To wyżej to ja :D Zapomniałem o jeszcze jednym przed wystawieniem kartki od mojego lekarza robiłem eeg - wynik w normie
Wtajemniczony
18-01-2012, 16:24:18

"w ośrodku medycyny pracy"
Badania lekarskie robiłeś w WOMP?
marco
Początkujący
19-01-2012, 10:10:41

marco, badania musisz zrobić w WOMPie. Inaczej nie przejdzie.
Wtajemniczony
19-01-2012, 10:17:34

Nie koniecznie.
Badania w WOMP robisz, jak masz cofnięte prawo jazdy, ze względu na stan zdrowia. I chcesz je odzyskać.
Jeśli nigdy nie miało się dokumentu(prawa jazdy), to badania nie są obowiązkowe w WOMP. Możesz je zrobić u dowolnego lekarza.
marco
Początkujący
19-01-2012, 11:50:46

Jeżeli nie ma się prawka to owszem, nie trzeba w WOMP. Jeżeli cofneli uprawnienia to WOMP jest obowiązkowy. Ja np miałem robione badania w ciemni, na refleks, jakies pytania, zapamiętywanie itd ale jeżeli dobrze pamietam to mi wszystkich nie zrobili. Nastawiam się zatem na to, że ponownie będę miał te same badania chociaż wolałbym tego uniknąć.
Wtajemniczony
19-01-2012, 11:55:03

Możesz je zrobić poza WOMP. A WOMP musi je uznać. Oczywiście na własny koszt.
marco

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: