Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

Początkujący
05-01-2012, 07:16:15

Wczoraj zrobiłem rezonans magnetyczny (podobno najnowszej generacji), zobaczymy co ciekawego wykaże. Wyniki w poniedziałek. Teraz pozostaje czekać na wizytę u neurologa (za 11 dni) :)
gość
09-01-2012, 22:19:27

Padaczkę można zdiagnozować gdy napad pojawil się co najmniej 2 razy w zyciu. Jeden napad absolutnie nie świadczy o padaczce. Taki atak mozna praktycznie wywołać u każdego człowieka. Każdy z nas ma określony próg drgawkowy- jedni niższy, drudzy wyższy i po przekroczeniu go następuje napad. Ale to absolutnie nie świadczy o tym, ze dana osoba ma padaczkę.
gość
10-01-2012, 00:09:00

Witam wszystkich gorąco :)
Czytam ten post i trochę jestem zaskoczona jak my epileptycy sami lubimy komplikować sobie życie.
Bart czy ty zastanowiłeś się jaki jest Twój prorytet? Czy nim jest napewno użyskanie prawka jazdy? Zastanawiasz się czy lekarz neurolog wypisując Ci zaświadczenie o stanie zdrowia bierze odpowiedzialność. A czy zastanowiłaś się jak już otrzymasz to prawko i wsiądziesz do wozu z koleżankom lub dostaniesz atak kierując i walniesz np. wstojące dzieci na przystanku autobusowym. Czy masz tę świadomość. Ja zwielu rzeczy i marzeń musiałam z rezygnować i zapewniam wszystkich że żyję normalnie a przynajmniej staram się! I nie narażam ani własnego ani czyjegość życia w imię zasad i moich marzeń.
Początkujący
11-01-2012, 20:17:37

Przede wszystkim ja neurologa do niczego nie zmusze. Jeżeli nie wyda mi zaświadczenia to nie będę miał na to wpływu. On podejmuje decyzje i on za nią odpowiada. Co do napadów to może nie każdy ale ja wiem w jakich sytuacjach może wystąpić. Wiem co w moim przypadku najczęściej powodowało napady i robie wszystko aby nie dopuścić do tych powodów co w efekcie daje ponad 2 lata bez napadu. Co do własnej odpowiedzialności. Każdy indywidualnie wyznacza swoje priorytety, to co daje mu szczęście. Osoby niepełnosprawne jeżdzą samochodami i nikt z tego tytułu nie protestuje. Chciałbym zobaczyć statystyki porównujące spowodowanie wypadku przez napad padaczki a nieumyślność bądź nieumiejętność prowadzenia samochodu przez osobę zdrową. Nie ukrywajmy też, że wiele osób, które jeżdzą mają padaczke lecz nikomu nic nie mówią by nie stracić prawka. Jaki jest zatem stosunek powodowania wypadków przez epileptyków i osoby zdrowe? Może Tobie "Gościu" prawko nie jest potrzebne do szczęścia. Mi jest, moje objawy jeżeli już występują to nie w ciągu dnia i teoretycznie jestem w stanie przewidzieć kiedy może wystąpić dlatego też nie uważam aby było to na tyle groźne by z tego rezygnować. Niestety nie stać mnie na szofera. Padaczka ma tyle rodzajów objawów co chorujących na nią i uważam, że nie każdy rodzaj objawów musi przekreślać realizacje naszych marzeń.
PS. 50 lat temu ludzie żyli bez telewizji, telefonów, internetu i też żyli normalnie. Czy wyrzeczenie się tego w dzisiejszych czasach jest normalne?
Wtajemniczony
11-01-2012, 20:31:46

Człowiek jest istotą rozumną i myślącą, i niech każdy sobie sam decyduje.
Jak ktoś czegoś nie chce, to tego nie robi.
Jak ktoś coś chce, to do tego dąży. A jak jeszcze na to prawo zezwala, to czemu nie.
Niemniej i tak ostateczna decyzję podejmujemy sami.
Nie tylko w kwestii padaczka a prawo jazdy, ale też i w innych.
marco
Początkujący
11-01-2012, 21:44:24

Jak najbardziej. Sami jesteśmy kowalem swojego losu ;)
Mimo wszystko jednak ubolewam troche nad faktem, że każdy epileptyk wrzucany jest do tego samego worka mimo, że występują skrajnie różne objawy, o skrajnie różnych objawów pod względem niebezpieczeństwa. Niestety chyba już taki nasz los a jednego czego nie lubie najbardziej to sytuacje kiedy zdrowy próbuje postawić sie w naszej sytuacji.
Tak na marginesie to dziś odebrałem wyniki badań rezonansu magnetycznego. Wynik bez zmian od ponad 10 lat mimo upływu lat a orzeczenie pozytywne więc wydaje mi się, że powód do radości :)
Wtajemniczony
11-01-2012, 22:10:14

"orzeczenie pozytywne więc wydaje mi się, że powód do radości smile"
Tylko pozostaje się cieszyć, że badania wychodzą dobrze.
A. co do tego zaświadczenia od neurologa, to się nie martw. Z mojego własnego przypadku(rozmowy z lekarzem w 2011 roku), oraz z doświadczenia innych wiem, że z tym problemu nie ma.
Mi jeszcze lekarz nie wystawił takiego zaświadczenia, ale to kwestia terminu wizyty.
Planowo, to wizytę mam za kilka dni, tylko, że już tyle razy ją przesuwali; ach szkoda gadać o służbie zdrowia.
marco
gość
11-01-2012, 22:44:36

Gość 2007-08-02 09:09:00 MAM DLA WAS DOBRA WIADOMOSC : Komisja ds. Wydawania Praw Jazdy dla Osób Chorym na Padaczkę wraz Międzynarodowym Biurem ds. Padaczki uważa, że osoby ze sporadycznymi napadami przestrzegające podstawowych zasad ostrożności mogą prowadzić pojazdy mechaniczne i posiadać prawo jazdy kategorii B.
Victoria
Tak, ale pod warunkiem,ze będzie odpowiedni nadzór.i kontrole co jakiś czas. Wiadomo,że muszą uważać na drodze, bo szkoda jest tracić ludzkie życie z powodu nieuwagi kierowcy epilektyka,
gość
12-01-2012, 07:43:54

nie28 2012-01-11 23:44
Tak, ale pod warunkiem,ze będzie odpowiedni nadzór.i kontrole co jakiś czas. Wiadomo,że muszą uważać na drodze, bo szkoda jest tracić ludzkie życie z powodu nieuwagi kierowcy epilektyka,
epilePtyka - skoro epilepsja
nie wyciągaj starych postów sprzed 5 lat !
Początkujący
12-01-2012, 07:56:44

marco- 2012-01-11 23:10:14 "A. co do tego zaświadczenia od neurologa, to się nie martw. Z mojego własnego przypadku(rozmowy z lekarzem w 2011 roku), oraz z doświadczenia innych wiem, że z tym problemu nie ma.
Mi jeszcze lekarz nie wystawił takiego zaświadczenia, ale to kwestia terminu wizyty.
Planowo, to wizytę mam za kilka dni, tylko, że już tyle razy ją przesuwali; ach szkoda gadać o służbie zdrowia.
Ja chodze na karte medyczną zakładu pracy w którym pracuje więc tak jakby prywatnie natomiast czekać na wizyte trzeba póki co miesiąc. Na stronie lekarza medycyny pracy, którą podałeś znalazłem wirtualne badania, które przeprowadzane są w WOMPach i według wirtualnych wyników mieszczę się w normie pod względem reakcji na bodźce. Polecam sprawdzenie siebie ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: