Polska implementując do polskiego prawa dyrektywy 2009/112/WE 2009/113/WE, zmieniła rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 stycznia 2004 roku rozporządzeniem zmieniającym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 15 kwietnia 2011 roku w sprawie badań lekarskich kierowców.
Innych aktów prawnych nie ma.
Link do przepisów:
http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2011,nr,88/poz,503.html
Zapewne Konsultant Krajowy w dziedzinie medycyny pracy wydala zalecenia do nowych przepisów, które zakładają, że osoba chora na padaczkę może ubiegać się / posiadać prawo jazdy, pod warunkiem dobrego EEG oraz 24 m-c bez aktów.
Wątpię, aby kk wydał w zaleceniach, że okres bez napadów musi być o 3 lata dłuższy.
Nigdy imp ani kk nie wydawali zaleceń nie zgodnych z obowiązującymi przepisami.
Konsultant Krajowy zmienił 15 dni, po wejściu nowego rozporządzenia zalecenia w sprawi zawodowego prawa jazdy dla osób jednoocznych, z ostrości wzroku 0,8 bez korekcji na 0,6 z korekcja + - 8d.
Obecnie na ponowne badania nie musisz iść do womp
Miął bym jeszcze dwa pytania.
Czy miąłeś więcej niż jeden atak(pisałeś, że przed pierwszym atakiem zrobiłeś prawo jazdy), padaczkę stwierdza się po min. 2?
Ja dużych ataków miałem 3 a małych nawet nie liczyłem.
Oraz czy lekarz w WOMP wpisał Ci jakieś ograniczenia do prawka np. 05.05(jazda tylko w towarzystwie osoby posiadającej prawo jazdy)?
(Chodzi mi czy dobrze podejrzewałem, czy źle. To znaczy, czy lekarze będą chorym dodatkowo ograniczać prawo jazdy czy jak jest dobre EEG, to już zdolny do kierowania podjazdami, a jak jest złe badanie EEG, to jazda ale autobusem.)