Reklama:

Padaczka Rolanda (41)

Forum: Padaczka

gość
08-12-2015, 12:25:14

Gość 2015-12-08 13:10:45
A jakie leki wam zapisują na epi rolandyczną?
Zalecenia doboru leków przeciwpadaczkowych - w łagodnej padaczce rolandycznej - opracowane przez National Institute of Clinical Excellence (NICE):
Lek I rzutu: Karbamazepina, Lamotrygina, Kwas walproinowy, Okskarbazepina.
Lek II rzutu: Lewetiracetam, Topiramat.
gość
08-12-2015, 20:24:34

Depakine Ten lek nam pomaga córka nie ma ataku już prawie rok Ale ataki jak były to są coraz słabsze Jest duża poprawa
gość
01-03-2016, 17:31:11

Jako sam mialem doczynienia z ta padaczka, teraz mam 15 lat. Teraz juz nie mam objawow po dlugotrwalym leczeniu. Łacznie mialem 3 ataki. Pierwszy mialem w wieku 9 lat i kolejny wystepowaly okolo co pol roku. Jesli napady nie pojawiaja sie czesto i nie sa mocne to nie trzeba sie az tak przejmowac. Lecz trzeba uwazac na duze upaly i zmeczenie. Moga rowniez sie pojawic tak zwane napady czesciowe np. Tiki jednej strony twarzy. Przy odpowiednich lekach padaczka sie uspokoi i z czasem objawy nie beda sie pojawiac. W moim przypadku leki bralem przez 5 lat. Teraz nie mam zadnych objawów. Mam nadzieje ze to w jakis sposob pomoze. Pozdrawiam, Kuba.
gość
02-03-2016, 20:45:33

Witam a jakie leki brałeś
gość
17-05-2016, 20:52:18

Oxepilaks
gość
12-07-2016, 21:28:51

Ja dowiedziałam się niedawno. No sama się zglosilam na badania. Teraz boję się spać potym co przeczytałam. Ataków nie miał. A z resztą sama nie wiem. Boże teraz to dopiero się boję.
gość
26-01-2017, 07:40:06

Kochani ja właśnie czekam z synem na badania w szpitalu. Syn ma prawie 13 lat. Pierwszy atak pojawił się ok pół roku temu. Było to mocne latanie wargi oraz bardzo duży ślinotok, pojawiło się to ok. 2 godz po zaśnięciu. Potem długo, długo nic i następne coś takiego, że syn obudził się w nocy i był dziwny, jakiś obcy ale objawów podobnych do poprzednich nie było. Ostatnio prawie po pół roku znowu w nocy latająca warga, ślinotok i drętwienie ręki oraz nogi - taki i słabszy atak bez drętwienia kończyn powtórzył się dwa razy w ciągu trzech tygodni. Jestem przerażona. Czekam na badania. Boję się najgorszego a w tym wszystkim mam nadzieję, że może to właśnie ta łagodna postać epilepsji - rolandyczna. Czy wasze dzieci miały podobnie? Nie mam z kim porozmawiać o tym.
gość
09-02-2017, 23:14:17

Witam
Moja córka ma 5.5 lat
Pierwszy napad pojawił się gdy była chora zapalenie płuc, był to taki grymas twarzy na lewą stronę, tydzień po następny z grymasem na lewą stronę, następnego dnia dostała atak z drgawkami i slinotokiem, wezwałam pogotowie.
Trafiliśmy do szpitala eeg wskazało padaczke Rolanda, bierzemy leki Tegretol 2x9ml
Wszystkie objawy występowały we śnie ok 1-2 godz po zaśnięciu
gość
02-07-2017, 03:49:33

Witam, mija córka ma podobne objawy co opisane powyżej. Wykryto u niej padaczkę rolandyczną w wieku 6 lat teraz ma 8. Czy ktoś może jest rodzicem dziecka, które wyszło z tej choroby i może opisać kiedy ataki zaczęły ustępować i zapis eeg poprawił się. Z góry dziękuję i pozdrawiam
gość
04-08-2017, 20:22:11

Witam jestem mamą syna 7 lat pierwszy atak mieliśmy 9 m-cy temu o 5 nad ranem dziecko jeszcze spało obudziło nas charczenie tak jakby się dusił i dziwne prężenie rąk oczy zamknięte trwało to około 2-5 min po chwili było takie jakby odkaszlnięcie i zapadł w głeboki sen nie mogłam dobudzić go dopiero lekarz z karetki obudził syna ... wtedy zdiagnozowali zapalenie płuc ... mieliśmy również konsultacje neurologiem wyszły zmiany w robionym eeg we śnie... nie podali nam leków ale kontrole mieliśmy i powtórzone eeg ale w czuwaniu - wyszły dobre tomograf ok ... przez 9 m-cy zgłaszał co jakiś czas ból głowy po jednej stronie albo prawa albo lewa ... po 9 m-c mieliśmy powtorke syn miał kolejny atak chwila po zasnieciu w tym wypadku usłyszeliśmy charczenie oczy miał otwarte żerenice poszerzone przez około 3-5 min brak świadomości jak atak minął syn zwymiotował, zgłaszał ból głowy po prawej stronie.. również zabrało nas pogotowie ... powtórzono eeg w śnie wyszły zmiany i eeg w czuwaniu jest ok ... lekarz zapisał nam lek neurotop 300 czy ktoś z was podawał podaje ten lek ??? w jakich dawkach ??? jakie u was są objawy napadów?? zdrówka dla wszystkich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: