Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

Początkujący
25-04-2012, 10:33:51

Cześć wszystkim :) Dawno mnie nie było bo nie było żadnych nowości. Dziś jestem po wizycie u neurologa. Niestety moja pani neurolog poszła na macierzyński więc byłem u innego w zastępstwie. Na szczęscie poprzednio ustaliłem tak, że teraz dostanę kartę konsultacyjną i tak też się stało mimo, że byłem u innego lekarza. W przyszłym tygodniu idę do wydziału komunikacji bo w tym tygodniu raczej nie wyrobie się z czasem i pewnie następny etap to badania w WOMP. Ciekawe jaki jest czas oczekiwania na termin w WOMP :)
Początkujący
25-04-2012, 19:27:29

Gość 2012-04-23 09:00:54 Witam, podziele sie z wami moja historia ktora moze wam troszke rozjasnic sytuacje. Prawojazdy mialem 1,5 roku, po czym bylem u lekarza neurologa z tikami, a ten po eeg stwierdzil ze mam epi, wyslal odpowiednie pismo do starostwa po ktorym zostalo mi prawko odebrane. Dwa lata chodzilem do WOMP`u gdzie za kazdym razem stwierdzono mi przeciwwskazania. Raz sie odwolywalem i pojechalem na badania do innego miasta, tam tak samo stwierdzono ze nie dostane prawka i powiedziano mi ze nikt nie podpisze zaswiadczenia dopoki nie wyjda przepisy ktore im na to pozwola, ale nie powiedzieli ze wejda one w zycie za 1,5 miesiaca. Wiec czekalem kolejny rok. Po tym roku znowu bylem w WOMPI`e gdzie wreszcie otrzymalem moje uprawnienia spowrotem, oczywiscie z data badania kontrolnego.
Pozdrawiam, xyz
Mam pytanie, jakie badania wykonywał WOMP? Chodzi mi o poszczególne badania tyj. stereometr itd.
Chciałbym się chociaż teoretycznie nastawić na jakiś zakres :)
Wtajemniczony
25-04-2012, 22:42:56

Zakres jest bardzo szeroki.
Z tego, co wiem ale nigdy tem nie byłem.
Wiedza z internetu.
Najpierw rejestracja i opłata ok. 400 - 500 zł.
1. badanie krwi pod kątem:
cukier
proby wątrobowe
alkohol
możliwe, że i narkotyki
2. lekarz uprawniony
3. okulista
4. laryngolog
badanie równowagii, słuchu.
5. NEUROLOG
jaki zakres to już chyba się domyślasz.
6.lekarz uprawniony orzeczenie
marco
Początkujący
26-04-2012, 07:47:15

a co z innymi badaniami w stylu czasu reakcji badań iq itd?
Wtajemniczony
26-04-2012, 10:02:37

Ja Ci napisałem o badaniach lekarskich.
A ty się pytasz teraz o badania psychologiczne.
Te badania o których piszesz przeprowadzi Ci psycholog.
(oczywiście płatne ekstra)
Dlatego zamiast 300 zł + vat czyli 369zł
Zapłacisz ok. 500 zł.
marco
gość
26-04-2012, 17:35:28

___marco___ ....na co najmniej 2 lata?......
to nie będzie im potrzebna opinia lekarza prowadzącego ?
tylko na jakkimś lekarzu z" marszu branym" bedą się wzorować
Pasuje mi się nie wstawić nie wiem jakoś przeciągnąć troche :/
ale to jest wredna choroba nie znasz dnia ani godziny
Wtajemniczony
26-04-2012, 18:32:23

"to nie będzie im potrzebna opinia lekarza prowadzącego ?"
Będzie potrzebna.
"Pasuje mi się nie wstawić nie wiem jakoś przeciągnąć troche :/"
Kombinuj, ale czy to coś da. Trudno powiedzieć.
"ale to jest wredna choroba nie znasz dnia ani godziny "
Sama prawda.
NAJWAŻNIEJSZE:
Musisz mieć dwa lata bez ataków, potwierdzone to w formie opinii lekarza neurologa.
Nie wiem kiedy uzyskasz te dwa lata bez ataków, czy nie będą w najbliższym czasie występować ataki oraz jakie będzie podejście lekarzy w WOMP.
Mogą się czepiać np. o badanie EEG, możliwe, że będą chcieć b. dobrego wyniku nawet prawidłowego.
Dlatego napisałem co najmniej.
Na chwilę obecną jak tam pójdziesz to z urzędu odstaniesz orzeczenie negatywne na dwa lata(liczone od dnia ostatniego ataku).
Ale twój neurolog prowadzący Ci opinię wystawi nie z datą ostatniego napadu tylko z wpisem do karty.
Czyli jak pójdziesz np. jutro do neurologa, to twój neurolog liczył Ci będzie ostatni napad od wizyty a nie od faktycznej daty tego ataku.
Bo lekarz na wizycie pyta się ciebie czy miałeś ataki, zgłaszasz, że miałeś i taka data idzie do karty, czyli data wizyty.
Lekarz wystawie Ci opinię na podstawie katy leczenia, i nie wystawi Ci zaświadczenia jak od wizyty na której ma stwierdzone napady nie minie dwa lata.
Zaś WOMP będzie się sugerował zawiadomieniem lekarze ze szpitala, i tam pewnie jest napisane, że napadu padaczki dostałeś tego i tego dnia.
I od tego będą liczyć dwa lata.
Z deczka przekichane.
marco
Początkujący
27-04-2012, 12:55:05

Gość 2012-04-26 19:35:28
Pasuje mi się nie wstawić nie wiem jakoś przeciągnąć troche :/
Ja pare lat temu ciągnąłem sprawe przez rok, później zaczeli mi grozić sądem więc poszedłem na badania, zapłaciłem ponad 300 zł i uprawnienia cofneli :]
Byłem dziś w swojej sprawie w wydziale komunikacji. Niestety nie załatwiłem wiele i dowiedziałem się ciekawostki, która sprzeczna jest z informacjami zamieszczonymi na stronie małopolskiego WOMPu.
Mianowicie dowiedziałem się, że jadąc do WOMPu muszę mieć ze sobą komplet dokumentacji leczenia. Kobieta nie miała czasu więc nie wiem co przez to rozumie. Cała historia leczenia chyba byłaby bez sensu, kompletacja wszystkich k***? Liczę na to, że chodzi np o ostatnie badania EEG i RM a nie całą dokumentacje wstecz bo przecież trudno bedzie to zorganizować tym bardziej, że leczyłem się u kilku neurologów. Na stronie WOMPu z kolei nie ma informacji, że mam mieć jakieś dodatkowe dokumenty oprócz dowodu osobistego, decyzji starostwa/wydziału komunikacji i książeczki wojskowej. Póki co czekam na odzew ze strony wydziału komunikacji, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się coś wiecej ustalić. Swoją drogą myślałem, że wydział komunikacji to tylko formalność...
Wtajemniczony
27-04-2012, 15:11:55

"Mianowicie dowiedziałem się, że jadąc do WOMPu muszę mieć ze sobą komplet dokumentacji leczenia."
§ 9. 1.Badania lekarskie osób wymienionych w art. 122 ust. 1 pkt 2-5 ustawy przeprowadza się w wojewódzkich ośrodkach medycyny pracy.
2.W przypadku osób określonych w art. 122 ust. 1 pkt 2 ustawy do przeprowadzenia badania lekarskiego wymagane jest dostarczenie dokumentacji medycznej z badania, na podstawie którego wydano orzeczenie lekarskie, stanowiące podstawę do cofnięcia
uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym ze względu na stan zdrowia;
natomiast w przypadku osób określonych w art. 122 ust. 1 pkt 5 ustawy wymagane jest dostarczenie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
3.Dokumentację, o której mowa w ust. 2, dostarcza osoba badana.
Czyli dokumentacje na podstawie której cofnięto Ci prawo jazdy.
Wg. mnie wystarczy opinia od neurologa, tam wszystko pisze.
PADACZKA.
A jak pójdziesz to tego samego WOMP, co wtedy to zapewne mają twoją teczkę.
marco
Początkujący
27-04-2012, 17:34:04

W tym wszystkim najlepsze jest to, że ja nie miałem żadnych badań neurologa! Poszedłem na badanie, zrobili mi testy psychologiczne i to też nie w całości i na tej podstawie cofneli mi uprawnienia.
Nie przypominam sobie żeby było jakiekolwiek neurologiczne badanie. Na WKU dałem papierek ze szpitala, że miałem napad. WKU dalej do Starostwa, Starostwo mnie zmusiło do badań, które były tylko psychotechnicznymi (może dlatego, że padaczka była zdiagnozowana) W ramach czynności WOMPu nie było to według mnie potwierdzane jakimikolwiek badaniami w WOMP.
Ośrodek Medycyny pracy, w którym robiłem badania został przeniesiony do Krakowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zez potętniaku
Czy w Lublinie jest klinika leczenia zeza potępiaku tętnicy szyjnej
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
Reklama: