Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
22-03-2012, 06:18:09

Marco podaj numer wyroku jeśli możesz
Wtajemniczony
22-03-2012, 09:58:28

Muszę poszukać, ja ten wyrok czytałem w tamtym roku.
Nawet nie pamiętam, czy był to wyrok WSA czy NSA.
marco
Wtajemniczony
22-03-2012, 11:31:56

W piśmiennictwie dotyczącym omawianej kwestii podkreśla się, że cofnięcie uprawnień do prowadzenia pojazdów ma charakter par excellence prewencyjny, zabezpieczający, na co wskazują przyczyny uzasadniające decyzję o cofnięciu. Objęte są nimi sytuacje, w których jest wielce prawdopodobne, że kierowca - ze względu na stan zdrowia - nie jest w stanie kierować pojazdem w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę
Mi chodziło o tą sprawę, którą czytałem. Dość dawno temu:
http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/iii-sa-wr-334-07,uprawnienia_do_kierowania_pojazdami_ruch_drogowy,7b5112.html
marco
gość
18-04-2012, 11:50:18

jestem nowy tu.mam pytanie.bylem na badaniu w womp i dali do 2014 do lutego odmowe prowadzenia pojazdow. ostatni napad mialem po alkoholu bo niechcacy sie napilem( wiem moja wina).wczesniej zwykly napad mialem rok temu.moj neurolog prowadzacy napisal ze nie ma przeciwskazan zebym jezdzil.ale Ci z womp mi wydali orzeczenie o przeciwskazaniach na 2 lata.nawet eeg mi nie zrobili tam aktualnego.tylko sie tym durnym przepisem podpieraja.ze takie jest prawo itd. co teraz
gość
18-04-2012, 11:52:26

moge sie do lodzi do imp odwolac.tylko jak sie to pisze i czy ma ktos wzor ewentualnie? a jak nie bede chcial oddac prawa jazdy ? lekarz mi mowil ze tylko po alkoholu ten napad mialem a tak to juz moge jezdzic z glowa.tak tez robie.
gość
18-04-2012, 11:54:36

orzeczenie mam z 16 kwietnia to jeszcze sie zdarze odwolac.czytalem ze to moze odwlec proces zabrania prawa jazdy.ale to sila mnie zmusza zebym oddal czy kara wiezienia ? bo tego nie wiem.prosze o odpowiedz nawet na maila. janaszek_lukasz@interia.pl
gość
23-04-2012, 07:00:54

Witam, podziele sie z wami moja historia ktora moze wam troszke rozjasnic sytuacje. Prawojazdy mialem 1,5 roku, po czym bylem u lekarza neurologa z tikami, a ten po eeg stwierdzil ze mam epi, wyslal odpowiednie pismo do starostwa po ktorym zostalo mi prawko odebrane. Dwa lata chodzilem do WOMP`u gdzie za kazdym razem stwierdzono mi przeciwwskazania. Raz sie odwolywalem i pojechalem na badania do innego miasta, tam tak samo stwierdzono ze nie dostane prawka i powiedziano mi ze nikt nie podpisze zaswiadczenia dopoki nie wyjda przepisy ktore im na to pozwola, ale nie powiedzieli ze wejda one w zycie za 1,5 miesiaca. Wiec czekalem kolejny rok. Po tym roku znowu bylem w WOMPI`e gdzie wreszcie otrzymalem moje uprawnienia spowrotem, oczywiscie z data badania kontrolnego.
Pozdrawiam, xyz
gość
23-04-2012, 14:11:55

Nagmatwales , ale da sie wyprostowac . Wedlug nowych przepisow przywrocenie prawa jazdy osobie chorej na epilepsje nastepuje po 24 miesiecznym okresie bez atakow, potwierdzonym przez neurologa.
gość
24-04-2012, 19:27:03

Witam
w wieku 14 lat zachorowałem na padaczke przypuszczenie guza ale okazało się padaczka nabyta po wielu badaniach (lekkie napady) Mając 18 lat zrobiłem prawko wszystko ładnie pięknie . W tym roku miałem wypadek spowodowany chorobą lekarz w szpitalu nawet słowa ze mna nie zamienił tylko" kto Ci dał prawo do jazdy" i złożył wniosek o pozbawienie mnie pj a moj lekarz zalecił mi zmiane leków gdyz tamte przyjmowałem 12lat... teraz mam sie wstawić do Medycyny Pracy stracrace prawko ?????????????????
piszcie-------mam mało czasu PIOTR 27
mungo@poczta.onet.pl
Wtajemniczony
25-04-2012, 08:46:33

"teraz mam sie wstawić do Medycyny Pracy stracrace prawko ?????????????????"
Na co najmniej dwa lata tak. Jak będzie później, trudno powiedzieć.
Trudniej by był Ci zabrać zagraniczne prawo jazdy.
Lekarz ze szpitala musiał by tam wysłać pismo, i badanie miał byś tam robione. W zależności od kraju w jakim miałbyś prawo jazdy.
A gdyby lekarz nie wiedział jaki jest organ wydający Ci prawo jazdy np. w Niemczech/ Francji, to napisał by do starosty wg. miejsca zamieszkania a urząd by odesłał pismo, że żadnego prawa jazdy nie posiadasz.
Nawet gdybyś stracił prawo jazdy, to i tak tam musiał byś je odzyskiwać a nie tu z naszymi lekarzami medycyny pracy.
marco

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: