Reklama:

Niewykryty udar mózgu? (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
01-08-2013, 15:34:30

Szanowni Państwo,
zwracam się do Państwa z pytaniem dotyczącym swojego stanu zdrowia. Przez ostatnie kilka miesięcy przeżywałem bardzo trudny okres w życiu - silna nerwica lękowa z mocnymi objawami somatycznymi, jak schnięcie i schodzenie skóry z dłoni, bezsenność, ciągłe zaparcia, skurcze mięśniowe, nocne przebudzenia. Po ośmiu miesiącach życia w takim stanie pewnej nocy przebudziłem się z olbrzymim lękiem. Zerwałem się z łóżka, próbowałem coś z tym zrobić, jakoś z siebie zrzucić... Niestety, bezskutecznie.
W pewnej chwili poczułem bardzo silny ból głowy, mniej więcej w okolicach czoła. Był to ból, który dosłownie ściął mnie z nóg, zmusił do doczołgania się do łóżka. Następnego dnia rano, po wstaniu, czułem się bardzo dziwnie - czułem tętnienie w głowie, miałem opuchnięte czoło, czerwoną twarz. Jednocześnie objawy somatyczne nerwicy, o których napisałem wcześniej, zniknęły - pozostał "szum" w głowie i stopniowo normujące się problemy z wypróżnianiem. Doszły do tego jednak inne sprawy, jak brak uczucia głodu, zmęczenia, stopniowy zanik odczuwania emocji, obniżona temperatura ciała, zaburzenia słuchu, odczucie "ściśniętego" gardła, które jednak stopniowo przechodziło.
Z własnej głupoty, niestety, do lekarza udałem się dopiero 7 tygodni po tym wydarzeniu. Wykonano mi wówczas badania EEG i rezonans magnetyczny - żadne z nich nie wykazało nieprawidłowości. Pojawiła się diagnoza - być może przyczyną moich dolegliwości jest bardzo poważne, długotrwałe przemęczenie organizmu.
Nie daje mi spokoju jednak pytanie - czy możliwe jest, że przebyłem lekki (?) udar mózgu, którego badania nie wykryły z uwagi na długi okres od urazu do badania? Pytałem dwóch lekarzy o opinię w tej sprawie - ich zdania się różniły. Jeden kategorycznie stwierdził, że niemożliwe jest, żeby rezonans nie wykrył przebytych uszkodzeń mózgu, drugi stwierdził, że jest to możliwe. Dlatego zwracam się też z tym pytaniem do Państwa.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie,
Piotr
gość
01-08-2013, 18:17:13

Moim zdaniem trzeba do psychiatry skoro wyniki są w normie to może być rodzaja nerwicy, coraz więcej ludzi na to cierpi wydaje im się że zaraz umrą a to nieprawda. Biegają po lekarzach, robią dziesiątki wyników a diagnozy jak niema tak niema ??
gość
01-08-2013, 19:06:07

Byłem u psychiatry - stwierdził, że jego zdaniem są to po prostu nasilone objawy nerwicy i przepisał antydepresanty. Niektóre objawy jednak nie mieściły się w kręgu podejrzeń, więc zastanowiłem się nad kwestiami neurologicznymi.
gość
02-08-2013, 12:31:55

?
gość
02-08-2013, 12:50:37

No niestety nie da się rozwiązać wszystkich kwestii psychicznych i leki wszystkiego też nie rozwiążą. Może konsultacja u innego neurologa coś da?? Bo nie mówię nie daj boże że wszystkie te obiawy siedzą w głowie, choroba między czasie też mogła sie pojawić lub chorobie towarzyszy depresia. Polecam położenie się do szpitala i przebadanie!!!
Początkujący
03-08-2013, 12:43:40

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ale prosiłbym jeszcze o jedną odpowiedź na konkretne pytanie:
Czy możliwe jest, żeby rezonans i EEG nie wykryły przebytego uszkodzenia mózgu?
gość
03-08-2013, 15:25:47

Piotrze, zeby bylo uszkodzenie mozgu musi najpierw nastapic udar niedokrwiennny lub krwotoczny.
Skoro nie straciles przytomnosci a nastepnego dnia wstales o wlasnych silach to badz pewny nie mial miejsca u Ciebie udar mozgu.Nie bede pisac o skutkach udaru , jako , ze skutkiem jest porazenie np. jednostronne a wczesniej utrata prztomnosci.Rezonans magnetyczny wykonuje sie nie po to zeby potwierdzic udar niedokrwienny , lecz po to aby wykluczyc inny niz krwotoczny np. guz. U Ciebie nie nastapil zaden z udarow ani niedokrwienny ani krwotoczny.RM nie wykaze czegos czego nie bylo.
Mam nadzieje , ze wszystko obecnie jest w porzadku , nie wiem jak dawno miales badania .
EEG wykonuje sie celem stwierdzenia padaczki lecz to odrebny temat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: