Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
19-11-2020, 09:19:38

Kasiu, chciałabym żeby to było tylko układanie się kręgosłupa. Niestety już 3 miesiąc dokucza coraz bardziej lędźwiowy. Nie pozostaje mi nic jak tylko zacząć ćwiczyć systematycznie. Wzmocnilam trochę szyjkę, wiec już nie mam obaw z ćwiczeniami. Mam następna rehabilitację na styczeń i bede chodzić co 3 miesiące, nie ma innego wyjscia
Nataleo, cieszę się, że moje posty pomagają. Zresztą wynika to też z mojego charakteru, zwariowana optymistka Zresztą 3 lata bólu robi swoje, już wolę te po zabiegach, bo wiem, że to minie, niż męczyć się z uciskami, bo to nie mija
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
19-11-2020, 13:59:35

Dorka podnosisz nas wszystkich na duchu ) przed i po operacji. Masz tę moc hihi
Mateusz jak się czujesz? Jak gardło?
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
gość
19-11-2020, 14:43:22

2 listopada 2020 r. przeszłam discektomię na poziomie C5C6. Podczas operacji doszło do wylania płynu mózgowo rdzeniowego. Jestem już dwa tygodnie po operacji, od kilku dni nawróciły te same objawy, rozrywające bóle głowy, mdłości, zaburzenia równowagi. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia za sobą? Czy takie sytuacje będą się powtarzać w przyszłości?
Początkujący
19-11-2020, 15:20:41

KasiaSwiebodzin 2020-11-19 14:59:35
Dorka podnosisz nas wszystkich na duchu ) przed i po operacji. Masz tę moc hihi
Mateusz jak się czujesz? Jak gardło?
Hej, dzięki za pamięć! : - ) u mnie niestety słabo, o problemach z przełykaniem już zdążyłem zapomnieć, ale od 2.5 dnia gorączkuje i ciężko to zbić. CRP wyszło dzisiaj 40, jutro jadę na ponowny test na COVID (jeden PCR miałem jeszcze w szpitalu - negatywny). Dostałem tez antybiotyk i dzisiaj zacząłem kuracje, wiec trzymajcie kciuki bo takiej złośliwej gorączki nie pamietam jeszcze u siebie. Leje się ze mnie niesamowicie. Sam kręgosłup trochę boli, ale tylko trochę, mobilność co ciekawe tez jest już całkiem niezła.
Wtajemniczona
19-11-2020, 15:41:34

Dorka1616 2020-11-19 10:19:38
Kasiu, chciałabym żeby to było tylko układanie się kręgosłupa. Niestety już 3 miesiąc dokucza coraz bardziej lędźwiowy. Nie pozostaje mi nic jak tylko zacząć ćwiczyć systematycznie. Wzmocnilam trochę szyjkę, wiec już nie mam obaw z ćwiczeniami. Mam następna rehabilitację na styczeń i bede chodzić co 3 miesiące, nie ma innego wyjscia
Nataleo, cieszę się, że moje posty pomagają. Zresztą wynika to też z mojego charakteru, zwariowana optymistka Zresztą 3 lata bólu robi swoje, już wolę te po zabiegach, bo wiem, że to minie, niż męczyć się z uciskami, bo to nie mija
Umów się może na wizytę do dobrego terapeuty manualnego lub osteopaty, żeby dał Ci ćwiczenia do domu. Kręgosłup to całość i nie da się raz rehabilitować jednego kawałka a potem drugiego. Odpowiednie ćwiczenia wdrożone równocześnie pomogą Ci utrzymać stabilność całości. W przeciwnym wypadku skupiając się tylko na szyi kompensujemy odcinkiem lędźwiowym i odwrotnie. Pierwszy raz operują nawet chętnie, ale każda re-operacja jest trudniejsza i dla lekarza i dla pacjenta.
W skrócie najważniejsze to: wzmocnienie przodu szyi, rozluźnienie pleców, karku i tyłu szyi z równoczesnym wzmocnieniem mięśni brzucha i dna miednicy. I to wszystko plus oczywiście prawidłowe nawyki i jak najmniej siedzenia narazie.
Kilka wizyt (czasem 2-3) u takiego specjalisty potrafi zdziałać cuda.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
19-11-2020, 15:49:31

Ktoś pisał o problemach ze wstawaniem i kładzeniem się.
Siadamy na brzegu łóżka, kładziemy się na boku i dokładamy nogi i dopiero można obrócić się na plecy. Wtedy obciążenie szyi jest najmniejsze. Wstawanie w odwrotnej kolejności.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
19-11-2020, 16:59:12

Rupafin, dokładnie tak jak piszesz, trzeba działać na cały kręgosłup. Chciałam sobie teraz wzmocnić szyję i zniwelować bóle łopatek i innych przkurczow. Przed zabiegiem nic nie ćwiczyłam, miesiac przed zabiegiem miałam taki stan ostry, że ledwo funkcjonowałam. Teraz góra juz ok, biorę sie za całokształt. Cwiczenia praktycznie znam na pamięć, wiesz 3 lata rehabilitacji jednak człowiek zapamiętuje. Pisałas też o re operacji, ja na szczęście mam takiego doktora, który zna mój kręgosłup bardzo dokladnie obie operacje robił on. Już przed pierwszą ustaliliśmy, ze musimy to rozłożyć na dwa razy, wiec na szczęście nie mam z tym problemu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
19-11-2020, 17:04:07

Mateusz, nie fajnie to u Ciebie wygląda. Może to jakieś mocne przeziebienie, wiesz, jednak organizm osłabiony. Ale zrób ponowny test, będziesz pewny co to jest, teraz to nie wiadomo.
Gościu, skoro masz takie dolegliwości, skontaktuj sie koniecznie ze swoim operatorem i zgłoś dolegliwości. Mógł Ci się jakiś krwiak zrobić w tym operowanym miejscu. Zrób to jak najszybciej, bo nie wiesz jakie są przyczyny. Takich objawów nie powinno być.
Wtajemniczona
19-11-2020, 18:33:35

Mateusz trzymaj się, akurat teraz coś się musiało przyczepić...oby zwykła grypa i szybko przeszła!
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Początkująca
19-11-2020, 19:34:26

Byłam dziś u neurochirurga.
Stwierdził, że jest gorzej niż przed operacją. Że gdyby nie płyta po operacji, stwierdzilby, że operacji nie było. Operacja wykonana u nas? Aaaa
Na początku powiedział, że nie ma takiej możliwości, żeby sama sobie przez bruksizm "wydusiła" przepuklinę...na początku...potem zwątpił...
Usłyszałam nie pierwsze w życiu...NIGDY Z TAKIM CZYMŚ NIE MIAŁEM DO CZYNIENIA...pokaże te zdjęcia u nas na oddziale...żeby się uczyć...powiedział Docent, Ordynator oddziału neurochirurgii we dużym mieście...
Potem stwierdził, że skoro nie mam rwy barkowej po lewej stronie nie ma potrzeby operacji.
To nieprawda, że od kręgosłupa boli mnie
-głowa,
-migreny nie są od tego
-szumy uszne nie są od tego...
W między czasie powiedział...jeśli będzie rwa barkowa i nie będzie wyjścia, osobiście panią zoperuję, bez kolejki.
Ale to będzie duża i poważna operacja. Tam się wszystko zrosło, trzeba rozwiercić i wyrwać wstawiony implant...założyć śruby i blachę...bardzo niebezpieczne...
Mam się śmiać czy płakać?
Na poziomie discectomii osteofity tylnych powi. trzonów kręg. C5 i 6,zwłasz. po stronie lewej,z cechami przyśrod/lewob rewypukliny resztkowego k/k, z ucis. na rdzeń szyjny i korzeń nerwu rdzeni. C6 po stronie lewej. Do korelacjiz objawami klinicznymi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: