Znalazłam opisy ćwiczeń, które dostałam na rehabilitacji po zabiegu do wykonywania dwa razy dziennie. Wysyłałam je kolezance, wiec sa w formie żeńskiej. Może komuś się przydadzą.
Na krześle przed lustrem:
1. W pozycji siedzącej skorygowanej (tzn. nogi na szerokość bioder, plecy proste, barki luźno, głowa wyciągnięta do góry, broda nisko, cofnięta)
- skręty głową w lewo i prawo po 10 x,
- do przodu zgięcie krótkie (broda do dołu, czubek głowy do góry) 10x,
- do przodu zgięcie długie (tak jakbyś chciała położyć czoło na półce) powoli i powrót po kręgach od dołu,
- ćwiczenie izometryczne szyi 10x (kciuki pod brodą i delikatnie naciskasz brodą tak 15% siły, bez ruchu, tylko nacisk
- izometria plus ruch 10 x, czyli jak wyżej z delikatnym ruchem w dół i oporem kciuków przy powrocie
- ćwiczenia ze szpałułką lub łyżeczką rozciągające mieśnie podpotyliczne. Szpatułka przed ustami i wypychasz mocno językiem do przodu 5 x po 5 sek i tak samo w lewo i prawo.
- ćwiczenia izometryczne na mięśnie podpotyliczne: usta zamknięte i naciskasz językiem na górne przednie zęby 5x po 5 sek i potem z lewej i prawej też 5x 5 sek
- gazik na język i siłujesz się z językiem (tzn wyciągasz a on się chowa ) 10 x
No niektóre są śmieszne ale jakiś cel mają
- ręce złożone jak do modlitwy ale pod kątem prostym i naciskasz rękami na siebie bez angażowania szyi 10 x
2. ćwiczenia w pozycji stojącej:
- rozciąganie mieśni uda: opierasz sie tyłem o ścianę stopy na szerokość bioder, odsunięte od ściany na odległość stopy i zjeżdżasz powoli po ścianie(ja robię to na drzwiach bo sa śliskie)w dół i się podnosisz 10 x
- rozciąganie łydek: stoisz przodem do ściany na której opierasz dłonie. Jedna noga do tyłu, pieta na podłodze i przenosisz ciężar ciała na ugiętą nogę przednią 10 x musisz czuć rozciąganie łydki
- ćwiczenie rozciągające mięsień czworoboczny grzbietu:
potrzebna jest taśma gumowa thera band (są na allegro) ja ćwiczę na zielonej. stajesz na taśmie, oba końce taśmy naciągnięte w dłoniach i lekko unosisz ramię w górę i bardzo powoli w dół rozciągasz - to jest dobre jak ktoś unosi odruchowo barki tak jak ja 10x każdy bark
- ćwiczenie mobilizujące poziom C7/Th1 - dłonie lekko uniesione po bokach, głowa lekko do przodu, jeden kciuk w górę, drugi w dół i patrzysz na ten który jest w dole i powoli zmieniasz stronę i kciuki - delikatne ćwiczenie a fajnie działa 10x
3. Ćwiczenie na materacu rozciąganące dolne partie kręgosłupa. Siadasz w rozkroku, nogi proste, paluszki zadarte i robisz skłony do każdej nogi i na środku po 10 razy zwracając uwagę, żeby broda nie szła pierwsza tylko czubek głowy (żeby nie robic żółwika )