Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
24-03-2014, 07:16:50

Kabernet
do pracy wracam pod koniec sierpnia, więc rehabilitacja będzie przed.
Trzymaj się
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
24-03-2014, 07:47:24

Dyskobolko Aniu, to ja jednak muszę też wziąć na wstrzymanie.
Dzięki i dobrego dnia.
Początkujący
24-03-2014, 08:58:47

Do Bety
"Mam jedno pytanie do tych po. Wiem, że gdzieś już o tym czytałam na forum, ale nie mogę odnaleźć. Czy zwolnienie musi mi za każdym razem wypisywać prowadzący operator?"
Dla mnie zwolniene wypisywał lekarz rodzinny ,zero problemu z każdej strony , Wizyty kontrolne zależą od lekarza prowadzącego, raz w miesiącu jeśli wszystko ok. wystarczająca
Pozdrawiam wszystkich
Dawno nic nie pisałem, ale czytam caly czas
Właśnie wróciłem z prewencyjnego wyjazdu do sanatorium Gdańsk Sobieszewo (tragedia jeśli chodzi o rechabilitacje).Zus tak mnie wyleczył że wracam za 3 tygodnie do pracy (fizycznej), 11miesięcy strzeliło jak nic.
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich, tych przed i po.
Piękna sprawa to forum, moje gratulacje.
Forumowiczka
24-03-2014, 10:04:49

Z tymi zwolnieniami to wszystko zalezy od lekarzy.
Teoretycznie rodzinny może je wypisywać, tylko oni tego nie chcą robić, bo mówią, że nie znają przebiegu leczenia i to nie oni decydują o tym, czy jest już zakończone czy nie.
Jeżeli operator da ci karteczkę do rodzinnego i tam napisze, ze L4 co najmniej do .... to na podstawie tej karteczki rodzinny nie powinien robić problemu z wypisaniem chorobowego. bez zaleceń operatora - możesz mieć problem, zależy od przekonań rodzinnego.
Moja lekarka rodzinna powiedziała mi, że bez informacji od operatora nie wystawi L4.
Ja i tak po 3 miesiącach wróciłam do pracy, a do szpitala na kontrolę miałam około 40 minut samochodem więc już tam jeździłam. Jak ktoś musi dojechać 100-200 km, to lepiej poprosić o jakieś informacje dla rodzinnego.
Asia
Początkująca
24-03-2014, 10:20:27

Pracowity wtorek, środa i piątek się zapowiada.Oczywiście trzymamy kciuki każdego dnia.
Doroto - oczywiście, że musi być dobrze cieszę się, że masz takie nastawienie - tak trzymaj!! Co do sprzeciwów żołądka - to chyba większość z nas trochę straciła na wadze w związku ze stresem przedoperacyjnym i rzeczywistością pooperacyjną.
Życzenia i buziaki przekazałam - była mile zaskoczona.
Dziewczyny pamiętajcie, żeby zgłaszać - pielęgniarce czy lekarzowi - nudności. Dzięki zastrzykom p. wymiotnym można uniknąć sensacji albo chociaż je złagodzić.
Co do pozycji po operacyjnej - mi lekarze zalecali leżenie na wznak lub na boku ale trzeba wtedy pamiętać o złączonych nogach i nie zwijaniu się w embrionka. Warto poprosić jeszcze przed operacją o instruktaż jak się bezpiecznie przekręcać, a później pionizować.
Kabernet z powrotem do pracy to bardzo indywidualna sprawa - mi lekarz wstępnie zapowiedział, że jak będzie okey to będę mogła wrócić do pracy po 3 miesiącach . To zależy przede wszystkim od stanu zdrowia, ale też od:
- planowanej rehabilitacji - niektórym udaje się zaklepać termin zaraz po skończeniu zwolnienia, ale w większości przypadków trzeba czekać dłużej- więc wraca się do pracy a na rehabilitację idzie się później (na zwolnieniu lekarskim lub bez niego)
- od ilości wykorzystanego łącznie (tj. przed i pooperacyjnego) zwolnienia- max jest 182 dni bo potem ewentualnie można się starać o świadczenie z ZUS. Są na forum też osoby (z dłuższym stażem ), które już przed operacją, lub niedługo po są już na świadczeniu rehabilitacyjnym np. 3, 6 lub nawet 12 miesięcznym - więc powrót do pracy mają z góry zaplanowany po jego zakończeniu.
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Początkująca
24-03-2014, 10:49:36

piotr19 2014-03-23 23:46:25 dobry wieczor moze noc wszystkim przed i po czy w trakcie.Baśka -procentowa-wiecej wiary w siebie.A tak poza tym to myslisz ,ze co to sprzatanie to coś nagannego ,moja zona przez wiele lat sprzątała i to w niczym jej nie ubyło ani mnie.praca prywatna -wille ,domy wczasowe tez.
Bo tak w życiu bywa.Ważni to my jesteśmy reszta to dodatek.U mnie bez prawie zmian -plecy zabolaly i jutro do
rodzinnego i ortopedy-niemam pojecia co jest 2 poziomy nizej jak by ktoś mnie pobil w plecy gdy oddycham ,czy robie cos szybko. pozdrawiam wszystkich ...piotr..
Witam cieplutko wszystkich!
Piotr,u mnie naprawiony odcinek tez bez zmian ale objawy o których piszesz mogą sugerować,że piersiowy się buntuje.Mam podobnie,tyle,że u mnie doszły bóle w klatce i duszności przy oddychaniu.Neurolog zlecił rtg kręgosłupa Th-cyt.wynik-kręgosłup piersiowy nieznacznie skrzywiony prawostronnie,zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa piersiowego ( sklerotyzacja płytek granicznych,małe osteofity na krawędziach trzonów,węższe przestrzenie miedzykręgowe środkowo-dolnego odc.Th ). Tyle wiem ze zdjęcia a za tydzień wizyta kolejna i zobaczymy co dalej.
I tak to już z tym naszym rusztowaniem jest.Nikt ze zdrowym kręgosłupem nie zrozumie nas,z dyskopatią,często wielopoziomową jak moja np.
Schizy można czasem dostać od tych ograniczeń
.
Pozdrawiam i mimo pochmurnego miłego dzionka!
baszas Operacja:16 marca 2013 Discektomia C5/C6 i C6/C7 Stabilizacja:PEEK
Początkująca
24-03-2014, 11:19:00

Witajcie kochani mam pytanko jutro już szpital badania pytania potem może operacja wg neurochirurga koszyk przy C5 sekwestracja dysku ale ogólnie wielopoziomowa dyskopatia od C2/ doC7 stenoza kanału kręgowego od pazdziernika 2013 zwolnienie lekarskie od 28.02 2014 koniec umowy o pracę mam przyznane 6 miesięcy rechabilitacyjnego zasiłku a pytanie dotyczy ile dni będę w szpitalu co mi wolno i kiedy np mycie okien obieranie ziemniaków zakupy no może bez dzwigania ale chlebek smarowidło do chleba
a propo alkoholu to regularnie ale bez ciągów- przez lata mojej pracy zawodowej (30)nigdy pod wpływem nie szłam do pracy po prostu weekend 2-setki alkoholu tylko od 2 lat może ze względu że nie boli żeby zapomnieć żeby wracać do życia z optymizmem jako takim dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą co utrudnia mi kontakt miałam aparat koszt 3000 zł zepsuł sie nie stać na nowy w 2011 przyznany i troszku refundowany to drugie ucho94% ubytku więc aparat nie skutkował dlatego załamkai ucieczka w %częściej niż inni
Wtajemniczona
24-03-2014, 15:21:27

Witam wszystkich,
ale sie ruch zrobił. chyba raze z nową porą roku niektórzy chcą miec nowe szyjki i, mam nadzieję, nową jakość życia:)
trzymam za Was kciuki. naprawdę, nie taki diabel straszny...
c do tych wymiotów po, mnie anestezjolog podczas wywiadu i ankiety zapytał, czy mam skłonność do wymiotów i czy zgadzam sie na leki p/wymiotne. zgodziłam się i nie działo się nic. myślę,ze warto o coś takiego poprosić, bo sama sytuacja przedzabiegowa już jest stresująca. po co sobie dokładac? w końcu takich leków nie bierze się na co dzień.
procentowa, dobra sugestia z tą zmianą nicku. po co sie etykietkami oklejać? nasz mózg wszystko zapisuje ;) trzeba powiedzieć anestezjologowi o tym Twoim upodobaniu. to ważne.co do powrotu do czynności domowych to na początku pracujesz głównie palcem wskazującym i oszczędzasz się. implant zarasta do pół roku. i trzeba sie oszczędzać:) poczytaj wcześniejsze wpisy, jest sporo informacji na ten temat. i nie miej obiekcji odnośnie sprzątani. praca jak każda inna. i w żaden sposób nie określa Ciebie jako człowieka. a jak ktoś myśli inaczej to jego problem :) trzymaj się jutro i daj znać, jak już będziesz po.
mi L4 wypisuje operator. nie wiem, czy rodzinna by wypisała, ale chyba tak. uznała, ze to bardzo poważna sprawa. no i lekarz na kontroli w ZUSie też mówił, ze jak najbardziej długie L4 jest zasadne.
wszystkim przed życzę siły i wprawnej ręki operatora :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Wtajemniczony
24-03-2014, 15:22:12

Cześć peryskopki mam wynik Mri
WYNIK
Badanie kręgosłupa szyjnego i pogranicza szyjno-piersiowego(FSE,obrazy T1 i T2 zależne,przekroje strzałkowe i poprzeczne)
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wyprostnym jego ustawieniem.
Zmiany degeneracyjne krążka m/k c5/c6 i c6/7 pod postacią obniżenia wysokości i intensywności sygnału w obrazach T2 zależnych.
Na poziomach tych widoczna rozległa pośrodkowo-lewoboczna szerokopodstawna posrodkowo-lewoboczna wypuklina krążka m/k wpuklająca się na głębokość 4mm z cechami ucisku worka oponowego i zwężeniem światła lewego otworu międzykręgowego z potencjalnym konfliktem z korzeniem rdzeniowym.
Brak cech stenozy kanału kręgowegoi i otworów miedzykręgowych.
Rdzeń szyjny nie ucisnięty o prawidłowej intensywności sygnału.
Pogtanicze czaszkowo szyjne w normie.
Początkująca
24-03-2014, 15:48:49

Pierwsze L4 po operacji dostałam w szpitalu w dniu wypisu,na niespełna miesiąc.Ostatniego dnia zwolnienia byłam u lekarza rodzinnego i bez problemu wystawił następne.Do rodzinnego zaniosłam ksero wypisu ze szpitala i tam było wszystko napisane co lekarz potrzebowal żeby bez żadnych wątpliwości i strachu wystawić kolejne L4.Pozdrawiam SZYJKI i PERYSKOPKI te przed i te po
Krysia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: