Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-05-2016, 10:31:15

Witam, prowadzę badania na temat możliwości opieki z zastosowaniem telemedycyny nad pacjentami z różnymi chorobami.
Proszę o pomoc w wypełneniiu krótkiej anonimowej ankiety.
http://goo.gl/forms/ZCwZ4niXwd
gość
17-05-2016, 10:17:20

Witam czy miał ktoś z was operacje przepukliny w Otwocku Ja mam za tydzień i troche się boje.
gość
23-05-2016, 08:12:13

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
Początkująca
25-05-2016, 10:12:54

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
W kwietniu tego roku również wykryto u mnie przepuklinę odcinak lędźwiowego. ( Opis MR tutaj: Na poziomie L4/L5 widoczna przepuklina jądra miażdzystego, która uciska worek oponowy i zwęża kanał kręgowy w wymiarze strzałkowym do szerokości 6 mm. dodatkowo mam jeszcze skoliozę )
Piszę gdyż nie wiem już co mam robić.
Po wykonaniu rezonansu, udałam się do ortopedy i polecił mi spróbować ćwiczenie nową metodą Mckenziego, jak to nie pomoże to operacja.
Na początku oczywiście Pani rehabilitantka pokazała mi podstawowe ćwiczenie tej metody. Przez ok. 2 tygodnie nie mogła nic robić, dosłownie. Ćwiczenia co 2 h i cały dzień leżałam. Po tym czasie muszę przyznać, że rzeczywiście ból w dużej mierze zelżał i było coraz lepiej. Jednak od momentu kiedy starłam się już normalnie funkcjonować problem wrócił, szczególnie przy siedzeniu. Po kolejnej wizycie u rehabilitantki, dostałam zestaw ćwiczeń rozciągających oraz wzmacniających moje mięśnie. Jednak poprawy jak nie było tak nie ma, mam wręcz wrażenie, że było gorzej po tych ćwiczeniach.
Udałam się więc na konsultację do neurochirurga, który odradził mi operację i stwierdził, że przy moich objawach powinnam kontynuować ćwiczenia, zwracać większą uwagę na to jak wykonuje codzienne czynności oraz uzbroić się w cierpliwość.
Obecnie ból jest prawie zawsze jak rano wstaje, do lewej nogi, gdy chodzę na spacery często nie mogę nawet poruszać dobrze biodrami gdyż ból mi to uniemożliwia, ponadto ból nasila się gdy siedzę (nawet z podkładką pod plecy).
Mam 24 lata i na prawdę nie wiem już co mam robić, słyszałam o laserach, a także blokadach jednak żaden z lekarzy mi tego nie proponował, nawet nie wiem jak się to stosuję. Nie wymagam cudów, chciałabym po prostu móc znowu w miarę normalnie funkcjonować, wiem, że pewnie ból będzie mi już towarzyszył do końca życia ale chcę choć trochę go pokonać.
Proszę napiszcie, jeżeli mieliście podobne problemy i udało wam się je pokonać, oraz co byście mi radzili.
Pozdrawiam wszystkich !!!!
gość
25-05-2016, 18:03:51

STOSOWANA TERAPIA I JEJ EFEKTY SĄ ADEKWATNA DO SKUTECZNOŚCI TYCH METOD, 6MM TO NIE WYROK, CHOĆ JEST TO WSKAZANIE DO OPERACJI TO NIE JEST BEZWZGLĘDNE, WYJŚCIE Z OBJAWÓW WYMAGA PRACY A PACJĘCI Z 10MM TEŻ WYCHODZĄ BEZ ZABIEGU Z TEGO, NA POCZTĘ WYŚLĘ INFORMACJE
gość
10-06-2016, 13:40:12

czy ktos był operowany w otwocku na krengosłup na przepukline i kregozmyk21
gość
10-06-2016, 13:44:04

odpowiedzi prosze na poczte szkop998@wp.pl czy sie podac na operacje w otwocku bedzie mnie operował doktor krauze17
gość
13-06-2016, 15:53:31

Witam wszystkich zastanawiających się co zrobić otóż pisałam tu dokladnie 17 maja tego r.a obecnie jestem juz po operacji przepukliny l5s1 i właśnie jutro juz wychodzę do domu .Zostałam operowana przez Dr.Weglarza w Otwocku super specjalista .Jak ma ktos jakies pytania to odpowiem
gość
02-07-2016, 10:17:25

Operacje kręgosłupa w Poznaniu
http://www.szpitalswwojciecha.pl/choroby-kregoslupa/leczenie-operacyjne-kregoslupa.html#box-bar
gość
13-08-2016, 11:41:35

Jestem świeżo po operacji przepukliny kręgosłupa na odcinku L5S1 i chciałabym pocieszyć wszystkich mających stracha przed taką decyzją. Po pierwsze jeśli wasi lekarze sugerują Wam takie rozwiązanie to z pewnością nie dla kaprysu czy dla tego, że lubią sobie podłubać w człowieku! Są przepukliny z którymi da się żyć i faktycznie sama rehabilitacja pomoże, ale nie wszyscy mają takie szczęście. Ja walczyłam z bólem ponad 5m-cy i ani farmakologia ani rehabilitacja nie przyniosły efektu dlatego zdecydowałam się na zabieg i nie żałuję bo ulga w bólu jest natychmiastowa, pozostało jeszcze delikatne mrowienie w nodze i stopie, ale lekarz mówi, że może tak być jeszcze nawet kilka tygodni gdyż nerwy regenerują się 5 razy wolniej niż mięśnie. W szpitalu spędziłam 3 doby.na drugi dzień po zabiegu wstałam na nogi, mogłam iść swobodnie do toalety, na krótki spacer po korytarzu, na siedząco zjeść posiłek (dodam, że chodzi się o własnych siłach bez balkoniku czy kul-da się!) I na kolejny dzień do domku (o ile oczywiście np.rana się nie sączy).wyszłam normalnie nawet po kilku schodach.mam nadzieję, że dodam komuś otuchy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: