Jest jakieś forum lub prosze link o tym temacie do sob które mają implanty lędźwiowe....jAK SIE CZUJA ILE LAT JUŻ Z NIMI CHODZĄ...
pozdrawaiam
Gość 2012-02-13 18:28:40
kolejne badanie z dnia 08,02,2012
l5 -s1 szeroka wypuklina krążka miedzyjręgowego obustronnie dochodząca do korzeni nerwów.
l4-l5 szeroka wypuklina krążka modelujaca worek oponowy i obustronnie dochodząca do korzeni nerwowych. dehydratacja i niewielkie zwężenie w/w krążków. Osteofity trzonów kręgów l5-s1. Obszary zwyrodnienia szpiku w przyległych trzonach tych kręgów. Głęboki guzek schmorla w górnej płytce granicznej l1. Spłycenie lordozy. zaostrzenie kąta krzyżowo- lędzwiowego.
prosze o pomoc w interpretacji czy mocno mi sie ten stan od 2009 roku pogorszył. nic mi te nawzwy nie mówią. może ktoś zna się na tym opisie.??
Gość 2017-09-28 00:39:18
To moj opis z ostatniego rezonansu
Badanie MR kregosłupa L/S, sekwencje FSE, SE, obrazy T1-, T2-zal, T2-tirm, T2-spc w dwóch
płaszczyznach wykazało:
-lordoza ledzwiowa spłycona***
-zaznaczone zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na krawedziach powierzchni stawowych trzonów i w
stawach m-k w odcinku dolnym z przewezeniem otworów mk na poziomie L5/S1.
-krazki m-k L3.4,L4.5,L5/S1 z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci obnizenia sygnału i
wysokosci
-stozek koncowy rdzenia kregowego zachowany prawidłowo.
-centralna dystalnie sekwestrujaca przepuklina krazka mk L3/4 z modelacja worka oponowego,
przewezeniem otworów mk
- tylna wypuklina krazka mk L4/5 z modelacja worka oponoweog, przewezeniem otworów mk
- okrezna nieco prawostronnie lateralizujaca wypuklina krazka mk L5/S1 z modelacja worka
oponowogo, przewezeniem otworów mk bardziej prawego z modelacja korzenia nerwowego.
- zaznaczone zmiany zwyrodneiniowo-przeciazeniowe w przyległych powierzchniach trzonow
L4/5,L5/S1.
-ostre ustawienie kosci krzyzowej***
Rok temu miałam operacje,wypadł mi dysk odcinek L4-5.praktycznie przez cały rok miałam ból pleców.Teraz od miesiaca jestem na zwolnieniu ,na silnych lekach i nadal mam ból pleców ze jak wstaje to nie moge sie wyprostowac,Czy siedze czy leze czy stoje po dłuzszym czasie odczuwam straszny ból.Chciałabym wiedziec co wskazuje opis rezonansu,czy czeka mnie kolejna operacja?Dziękuje za kazda odpowiedz,Pozdrawiam
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.