Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-08-2007, 08:43:00

A jeśli chodzi o respirator, to mama miała ostatnio krwotok z miejsca gdzie jest rurka tracheotomijna. Z powodu trzustki i wywołanej nią cukrzycy nie mogli zatrzymać krwawienia. Wówczas rurka trafiła z powrotem do ust, a teraz znowu prosto do tchawicy przez gardło. Od tamtej pory mama gorzej oddycha. Więc na razie chyba jej nie odłączą
Agniecha
Forumowiczka
16-08-2007, 12:13:00

Agniecha, nam powiedzieli, że pacjent do rehabilitacji nadaje się wtedy jeśli spełnia jakieś polecenia, inaczej można mówić tylko o przyłóżkowej rehabilitacji biernej.
Jeśli chodzi o respirator, to zapytajcie się czy o oddycha za mamę, czy też tylko wspomaga jej oddech, to ważne. [addsig]
Aniaiania
gość
16-08-2007, 17:07:00

Wspomaga. Po tym numerze z krwotokiem mama wróciła do oddychania mechanicznego, ale teraz znowu ma swój, wspomagany oddech.
Co to zmienia?
Agniecha
gość
16-08-2007, 20:24:00

hej!
No wlasnie martwi mnie ten krwotok. otoz zawsze zwalic na cos do czegol lekarze sie nie dotkneli. poprostu bezpieczniej dla nich. moj tato bedac kilka dni po upadku stopniowo odlaczony byl od respirarora i jakos powoli sobie radzil. do czego daze?
otoz, bedac juz 2 miesiace bez respiratoram bez wspomagania, trafil tylko na noc do polskiego szpitala i od razu OIOM I RESPIRATOR: tak wlasnie kontroluje sie u nas takie stany. tato podczas transportu 20 godzinnego nie potrzebowal wspomagania a tu prosze jedna noc i wszystko od nowa. az mnie ciarki przechodza jak do tego wracam. ja osobiscie jestem przerazona ich leczeniem.
Agniecha dlatego dowiedz sie jaki jest procent wspomagania bo mozna by stopniowo co jakis czas wycofywac sie z tego. wiadomo, ze z takim schorzeniem sami z dnia na dzien nie zaczynaja nagle oddychac, tylko powoli stopniowo. a to jest podstawa do dalszego leczenia.

ania poczytalas juz o tym elektrostymulatorze? cos ci to pomoglo, bo jak cos to pytaj. a co u michala?

magda a co u ciebie i twojego taty. nie odzywasz sie?

kochani piszcie troche

pozdrawiam
agnieszka
gość
16-08-2007, 21:16:00

Witam wszystkich!!!
Długo nie pisałam bo bylam na urlopie.Przepraszam wszystkich którzy do mnie pisali ze nie odpisywałam na maile.
Byłam dzisiaj zobaczyc ta klinike w Mielnie Euromed.Trudno powiedziec czy jest ona dobra gdy sie tam nie jest przez dłuższy czas.Główne metody tej kliniki to Bobath, NDT,Vojta a najbardziej metody z zastosowaniem kombinezonów tzw.ADELI, która ta metoda została stworzona przez rosyjskich lekarzy.Rehabilitacja trwa tam od rana do pory obiadowej.Tak jak ktos pisał wczesniej trzeba najpierw wysłac dokumentacje i lekarze decyduja o przyjeciu.Koszt 12 tys 900zł za 4 tyg. pobyt łacznie juz z osoba towarzyszącą(która musi byc obowiązkowo)Niewiem czy jest dobra i warta tych pieniedzy, najlepiej polegac na opiniach ludzi ktorzy tam byli

A u taty nie jest lepiej niestety odkąd przyjechał do domu zrobił sie nerwowy i nie chce zabardzo cwiczyć.Niewiem tak sobie mysle że moze nas nie chce sluchac, w domu czuje sie zbyt swobodnie, ze nie musi niczego robic ćwiczyc itp.A w klinice jednak obcy ludzie gdzie jednak wie ze musi sie choc troche podporzadkowac i wspołpracowac.Nie mam pojęcia

pozdrawiam serdecznie
magda
gość
17-08-2007, 11:48:00

Czy ktos ma może do pożyczenia albo do odsprzedania książke prof. Talara p.t. Urazy pnia mózgu. Bo nigdzie nie mogę tego dostać a Chętnie bym ja przeczytała, bo nie wiem co jeszcze mam robić jak pomóc mężowi.
Chciałam żeby był stymulowany prądem ale to odpada bo mąz ma zastawke po przebytym wodogłowiu i lekarze nie zalecają uzywania pradu nawet nie moge uzywać golarki elektrycznej. Ula
gość
17-08-2007, 12:58:00

Czy ktoś z Was próbował wybudzać ze śpiączki za pomocą psychiatry??? Właśnie koleżanka mi powiedziała, że jej dziadek był w śpiączce 3 miesiące, lekarze nie dawali mu szansy... Ktoś wpadł na pomysł aby sprowadzić psychiartę. Po tygodniu podobno ten Pan normalnie mówił. Koleżanka mówi, że to był chyba wylew. Interesujące
Majka
gość
17-08-2007, 19:42:00

Niewiem jak wyglada to z pomocą psychiatry, ale słyszałam cos o hipnotyzerach.Może jakis dobry mógłby cos pomóc?No ciekawe

Magda
Początkująca
19-08-2007, 09:31:00

Przykro mi bardzo. Mój chłopak jest w spiaczce od prawie trzech tygodni miał wypadek i ma stłuczony lewy pień mózgu wiem co czujesz
Katarzyna Frasik
gość
20-08-2007, 11:23:00

Czy był ktoś w ośrodku w Konstancinie "Konstancja" - bo mam zamiar wysłac tam męża, ale nie wiem jak tam jest? Czy lepiej dalej mieć go w domu i dokupić dodatkowe rehabilitacje ? Narazie rehablitujemy go 1 godz. dziennie + nasze jakieś tam działania. Prosze napiście jakie macie doświadczenia. Ula

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: