Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (976)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-04-2010, 18:53:52

Jak boli caly czas zrob rezonans magnetyczny moze masz konflikt nerwowo-naczyniowy ,nie napisales gdzie jest bol czy boli Cie cala glowa czy tylko z jednej strony . Bardzo Ci wspolczuje ja meczylam sie 15 lat na poczatku byly to bole napadowe co 2 lub co3 tygodnie i trafilam do kliniki gdzie przecieto mi nerwy w glownym pniu od ktorego odchodza 3 glowne galazki nerwow . Zbolu wylam nie moglam zyc nic nie pomagalo , teraz tego nie robia ,bo powoduje jeszcze wiekszy bol. dopiero w tym roku dokladnie w lutym mialam z kolei 10 lub 11 operacje ( tak tyle przeszlam ) wszczepienia stymulatora bolu i jestem jak na razie szczesliwa . Prosze nie przecinaj nerwow bo bedzie jeszcze gorzej pozdrawiam MICA
gość
18-04-2010, 16:32:36

Muzykoterapia na to działa, słuchajcie lini melodycznej i sie na niej koncentrujcie, spiewajcie sobie w glowie, nie wiem dlaczego ale bol ustepuje od razu.
Początkująca
25-04-2010, 19:36:34

Witam!Teraz znowu miałam problem.Nudności,wymioty ,nadcisnienie i bóle po prawej stronie ...nie tylko głowy ale ręki ,barku,nogi....przemieszczający się no i oczywiście ta słabość prawostronna .10 dni temu w nocy atak bólu głowy ale po lewej i waliło mi nadcisnienie200/115. Neurotop i wypoczynek pomógl.Co to za dziwna neuralgia? A podobno neuragia atakuje coraz to inne nerwy? Moze ktos ma podobne problemy.Denissaa.
gość
08-05-2010, 22:32:05

Ja mam nerwiaka. Bylem naswietlany Gamma Knife ponad 4 lata temu. Przed naswietlaniem i jakies 6 m-cy po naswietlaniu nie mialem zadnych boli twarzy. Po tym czasie zaczely wystepowac efekty uboczne GK min. potworny bol?- pieczenie, dretwienie w jamie ustnej i czesci jezyka po stronie naswietlanej. Na zewnatrz twarzy bylo w miare przyzwoicie. Podraznienie bylo permanentne, nic mi nie pomagalo. W konsekwencji stracilem zeba bo przypuszczalem, ze bol od niego pochodzi. Tak mnie trzymalo chyba ponad rok i jakby sie troche zmniejszalo ale teraz taki bol wystepuje na zewnatrz twarzy i na czesi ust. Pomagam sobie tabletkami Gabapentin 3x300 mg i smaruje twarz 1% Lidokaina. Troche lagodzi na pewien czas bol ale jest on caly czas. Wiem, ze moj nerwiak naciska na nerwy w kanale usznym, stracilem sluch na jedno ucho z okiem sa problemy i wiele innych. Pisze do Was, moze mi ktos cos zasugeruje. Lacze sie w bolu... Janusz
gość
19-05-2010, 09:32:55

witam! mam pytanie do Deniss. neuralgie mam odczuwalna najbardziej w zębie '7' na którym chciałabym zawiesic most.tylko bije się,czy sobie nie zaszkodze? bo na razie ból nie jest az tak bardzo uciężliwy. moj e-mail jaaisa@wp.pl
gość
19-05-2010, 18:32:07

Hej
Nie bralam do tej pory udzialu w tym watku, ale tez mam problem z neuralgią ( tkami sie wydawalo). Bole mialam calej prawej strony twarzy ( galezi szczękowej) oraz - w okresach "beznapadowych" - bolesnosc w punkcie nad górną piatką. Obecnie jestem w trakcie leczenia kanalowego piatki i dolegliwosci znacznie, o jakies 90% sie zmniejszyly. Dentystka jest pewna ze to byl ząb ( zgorzel, zaleczona ale nie do konca). Radze wszystkim dokladnie sprawdzic zęby, zwlaszcza te co byly juz leczone.
Betty
gość
27-05-2010, 09:26:28

Dzień dobry. Przeczytałam większą część wątku ale nie spotkałam opisu bolu związanego z neuralgią nerwu trójdzielnego. Mój chłopak od kilku dni odczuwa bol podobny do tego towarzyszącego zapaleniu ucha. Poprzednim razem gdy to miał byliśmy przekonani, że to właśnie ucho. Ty razem wybrał się do lekarza, a ten zasugerował zapalenie nerwu i zalecił ketonal100 3 razy dziennie. Wydaje mi się, że to bardzo duża dawka jak na pierwszy raz. Ból jest napadowy, opisuje to jako mocne kłucie za uchem promieniujące do szczytu głowy. Czy to jest właśnie ten rodzaj bolu? i jak leczyć przy takich - porównując do opisu innych chorych - łagodnych obiawach? Czy bol może się nasilić i występować częściej? Dziękuję za pomoc
gość
14-06-2010, 22:17:27

Witam !!! Miewam bole NT od pewnego czasu i chcialem sie zapytac czy ktos korzystal z zabiegu zamrazania nerwu trojdzielnego zwie sie to Kriochirurgia..
gość
21-06-2010, 06:30:13

Witam! Odpisałam w sprawie zęba przez pocztę.

Janusz- ja też mam problem z językiem i gardłem.Mam drętwe,boli przy przełykaniu i piecze prawa strona języka. Strzela na szyi na wysokości migdała. Teraz odstawiam leki- neurotop 300. Pomogło ale na jak długo? Denissaa
gość
04-07-2010, 15:17:23

Dwa i pół roku temu miałam mikrodekompresję nerwu trójdzielnego u dr.Tomasza Mandata w instytucie onkologicznym na Ursynowie. Odbarczył drugą i trzecią gałąź nerwu trójdzielnego od naczynia krwionośnego teflonem. Na początku ból był jak przed operacją ,ale spowodowane było procesem gojenia się nerwu odbarczonego owym teflonem. I powiem jedno - lekarz ,który to zrobił specjalizuje się w leczeniu tego nerwu. Zrobił to perfekcyjnie. Teraz nareszcie nie mam żadnych bóli ,ale trzeba było być cierpliwym i odważnym ,żeby poddać się takiej operacji. Ja jednakże nie myślałam w ogóle ,byłam zdeterminowana ,żeby wygrać z tym straszliwym bólem...i wygrałam. Dzięki doktorowi Mandatowi i własnemu samozaparciu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: