Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
26-12-2015, 14:59:44

Witam,
Ja mam nieco podobnie (chociaż ciągle nie jestem pewna czy to aby na pewno neuralgia) - to znaczy czasem bywa, że odczuwam ból ciągły, a za chwilę zmienia się w taki kilkusekundowy. Myślę, że jeśli neurolog Tobie tak stwierdził to coś w tym może być - a w którym miejscu odczuwasz ból i jaki on ma charakter?
gość
31-12-2015, 23:51:33

Gość 2015-12-25 21:37:43
Gość 2014-06-07 07:52:07
Witam serdecznie,
2 dni temu lekarz neurolog oświadczył mi że mam właśnie neuralgię nerwu trójdzielnego. Nie przepisał mi jeszcze żadnych leków, czekam na rezonans.
Ból jest stały tępy mocny, boli od rana do wieczora. Na "mądrych" stronach internetowych wszędzie widnieje informacja że jest to ból mocny i krótkotrwały. Czy ktoś z Państwa miał taki ból o charakterze ciągłym i zdiagnozowaną neuralgię?
pozdrawiam
Łukasz

Witam, mam zdiagnozowana neuralgie nerwu trojdzielnego - typ: samoistna, brak konfliktu naczyniowego itd. Ataki, ktore zaczely sie u mnie ponad rok temu mialy charakter ciagly- znaczy to ze bol trwal od kilku minut do kilkudziesieciu nawet a czasami ponad godzine. Zapytalam profesora neurologii we Wroclawiu dlaczego tak sie dzialo? Otoz bywa cos takiego jak napad za napadem bolu i wyglada to jak ciagly atak trwajacy w nieskonczonosc :( nawet teraz jak biorek leki odczuwam kilkugodzinny bol, ktory nie jest porownywalny juz do tej tortury, ktora przeszlam w grudniu 2014 ale nadal jest to bol.... biore gabapentin 400mg trzy razy dziennie czyli 1200mg na dobe. Skutki uboczne sa ale do zniesienia, czasami zmniejszam dawke do 300mg x3 gdy juz mam dosc zawrotow glowy i mdlosci ale bol staje sie na maxa meczacy i znowu zwiekszam dawke na tydzien dwa.
Wytrwalosci zycze sobie i innym z ta okropna choroba <3
gość
01-01-2016, 01:07:37

Ja biorę 3600 mg gabapentyny na dobę Plus inne leki. Mam ból stały z napadowym
gość
01-01-2016, 01:18:07

Gość 2015-09-29 14:31:37
Znalazłem informację na stronie Pani Katarzyny o stosowaniu antydepresantów w leczeniu neuralgii: http://boltwarzy.blogspot.com/2012/02/lek-antydepresyjny-nie-tylko-na-depresje.html.
Czy ktoś stosował jakieś antydepresanty na ten ból i czy pomogło?

To prawda, pomagają. Biorę wenlafaksyne 150 mg dziennie i gabapentin i mam spokój!
gość
01-01-2016, 01:28:00

Gość 2015-12-07 22:21:56
Czyli ludzie lykaja zmyslone historie osób z fikcyjnymi kontami a ten kto ma prawdziwe to jego dane nie sa bezpieczne. i jeszcze wiekszosc nie ma neuralgi trojdzielnej ?! To ja dziękuję za taką grupę wsparcia "trojdzielni"!
Ja tam przestałam wchodzić bo dla mnie to nie jest grupa wsparcia. Tam się można zdolowac tylko. To mój lekarz mi daje nadzieję że będzie lepiej a ludzie tam Ci ja odbierają i opowiadają rzeczy które nie pokrywają się w ogóle z prawdą, sami sie diagnozuja i zalecaja dawki lekow. Szok! Ludzie! Lepiej czerpać wiedzę z wiarygodnych źródeł! Na prawie 200 użytkowników tylko kilka osób pisze. Sam założyciel tej grupy prawie w ogóle się nie udziela.
gość
08-01-2016, 11:51:43

zdiagnozowac, miedzy sobą, pisza o lekach, metodach leczenia, wydaja sobie zalecenia w zakresie przyjmowania lekow, ze sami sobie dawkuja itd., jakies cudowen terapie. Chorzy karmia sie takimi nowinkami i pozniej okazuje sie, ze Ci ludzie wcale nie maja neuralgii nerwu trojdzielnego tylko co innego. dlatego ta grupa trojdzielni to jakas pomylka. ja tam nie pisze i przestalam tam wchodzic juz i czytac te wiesci dziwnej tresci.
gość
21-01-2016, 10:30:26

Tu A.
U mnie bez zmian, boli, boli, boli. Raz mocniej, raz lzej, ostatnio coraz mocniej. Jest mi tak zle, nie wiem co zrobic, zeby bylo mi lepiej. Znikad nie widze ratunku. Tylko pousuwac bolace zeby i wlozyc tam implanty?!Skad wziasc na to odwage, zdrowie i pieniadze? Mam chore stawy zuchwowe-skroniowe i bardzo trudno to sie leczy. Jest mi strasznie zle, nie umiem juz nawet mowic ludziom o tym bolu, bo on stal sie czescia mnie, boli non stop, ja nie wiem juz jak to jest zyc bez bolu.
gość
23-01-2016, 06:19:34

Tak mi jest Ciebie szkoda A. Na obecną chwilę u mnie jest dużo lepiej. Chodzę na akupunkturę i chyba ona mi pomaga.
gość
27-01-2016, 16:47:35

Dzień dobry. Proszę o poradę. Potrzebna jest mi klinika stomatologiczna dla dzieci Kraków lub gdzieś w okolicach. Zależy mi na bardzo miłym personelu i domowej atmosferze. http://3gdentist.eu/oferta/stomatologia-dla-dzieci/ może tu ?
gość
27-01-2016, 21:19:19

Powiem bardzo szczerze miałam neuralgię nerwu trójdzielnego , pisałam bardzo dużo co się działo przez co przeszłam , a było tego dość sporo między innymi wszczepianie 2 stymulatorów bólu . Operacja głowy niemalże za operacją wszystko dzięki decyzji jednego mądrego prof. który przeciął mi pień nerwu trójdzielnego i tym samym neuralgia zmieniła się w neuropatię ból nie do zniesienia , pieczenie , rwanie , kłucie , dzień i noc leki brałam wszystkie możliwe łącznie z psychotropami . Ostatnio jeszcze w 2015 chyba we wrześniu zaczęłam brać LYRICĘ i o dziwo zadziałała zmniejszyło się pieczenie , teraz jest dostępna ZENTIVA ten sam skład , a dużo tańsza . Tylko nie wiem czy wiecie , że leki p/ padaczkowe niszczą kręgosłup .Mam już stabilizowany i usztywniany odcinek od kości ogonowej po wyżej pasa ,teraz czekam na usztywnienie chyba po samą szyję lecę bezwładnie na lewą stronę krzywo chodzę i ból następny . Neuralgię można wyleczyć jest tyle sposobów , ale neuropatię już się nie da zwłaszcza u mnie dlatego proszę nie przecinajcie nerwów choćby obiecywali nie wiem co przeszłam przez wszystkie etapy , odpowiem na każde pytanie . Dobrej nocy bez bólu . MICA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: