Tu A.
Tak, ja mam ten sam dylemat. Czy boli mnie skonczony kanalowo zab, czy zostal on naruszony (to raczej pewne), ze byc moze pekl i teraz to sie przejawia bolem, czy to nerwy?! Moim zdaniem wszystko po trochu, ale glownie widze tu wine lekarza, ktory mi zniszczyl dwa zeby. Wczesniej nigdy nie odczuwalam takich boli po tej stronie twarzy, ani tym bardziej zebow! Zeby zaczely mnie masakrycznie bolec po wyrwaniu nerwow przez pierwsza dentystke, wczesniej mnie nie bolaly. Tez mam ochote usunac te zeby, choc lekarze mi odradzaja. Ta jedna wredna to mi powiedziala- jakby to bylo od zeba, to juz by pani spuchła. Niestety endodonta, taki bardziej zorientowany na leczenie kanalowe, wyjasnil mi, ze zab podczas zabiegow endodentycznych mozna uszkodzic w taki sposob, ze moze dojsc do mikro pekniecia i tego nie widac na zdjeciu, a moze bolec, bo tam wchodza bakterie i tak jak kazdy organ jak zostaje nadszarpniety to boli. Tak tez bylo w dolnym zebie, co z gornym to sie nie dowiem, bo zostal skonczony kanalowo i boli. Mam w jednym kanale dolnego zeba, taka ranke z kanalu wychodzi skorka (widzialam na zdjeciu, bo ten ostatni lekarz robi cyfrowka zdjecia) i to jeden z powodow dla ktorych zab boli. Lekarz wierzyl, ze po jego leczeniu kanalowym bol mi minie. Niestety bol nie minal, a 1,5 godzinne obciazenie szczeki spowodowaly ogromne bole calej twarzy. Wiec ja do niego zadzwonilam, on kazal przyjecach, wymienil oaptrunek i ten zab zaczal mnie bolec juz stale i bardzo silnie. I tak sobie chodze. I jeszcze uszkodzony nerw... Zal mi watroby na te leki, szczerze ja bym brala ten ibuprom garsciami, bo mi po nim ewidentnie troche lepiej. Niezbyt pomaga na bol umiejscowiony w gornym policzku, ale na ten dolny pomaga i na bol glowy, ktory bardzo czesto towarzyszy bolom zeba. Bardzo mi przykro, ze po tak dlugim czasie nadal przezywasz te katusze, bo mi lekarz mowi- potrzeba czasu. A ja wiem, po historii tak podobnej do mojej, ze bolec nie przestanie. Tak, jak bardziej mnie boli, budze sie w nocy, nad ranem i nie idzie zasnac. Mam nadzieje, ze u ciebie tylko lepiej, czego ci serdecznie zycze.