Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-12-2015, 13:01:59

Dobrze tak zrobię. Mnie bolą głównie zęby, ale bywa że ten ból koncentruje się także na policzku lub idzie w stronę oka. Skonsultuję się jeszcze z innym dentystą żeby mieć pewność czy to faktycznie nie od zęba, niedawno miałam robiony rezonans magnetyczny mózgu, ale nie znam jeszcze wyników.. Czy ty bierzesz jakieś leki na to - pomaga Ci coś? Przeciwbólowe mi nie pomagają w ogóle..
Początkująca
13-12-2015, 13:04:22

Dobrze tak zrobię. Mnie bolą głównie zęby, ale bywa że ten ból koncentruje się także na policzku lub idzie w stronę oka. Skonsultuję się jeszcze z innym dentystą żeby mieć pewność czy to faktycznie nie od zęba, niedawno miałam robiony rezonans magnetyczny mózgu, ale nie znam jeszcze wyników.. Czy ty bierzesz jakieś leki na to - pomaga Ci coś? Przeciwbólowe mi nie pomagają w ogóle..
gość
14-12-2015, 15:26:31

Tu A.
Tak, ja mam ten sam dylemat. Czy boli mnie skonczony kanalowo zab, czy zostal on naruszony (to raczej pewne), ze byc moze pekl i teraz to sie przejawia bolem, czy to nerwy?! Moim zdaniem wszystko po trochu, ale glownie widze tu wine lekarza, ktory mi zniszczyl dwa zeby. Wczesniej nigdy nie odczuwalam takich boli po tej stronie twarzy, ani tym bardziej zebow! Zeby zaczely mnie masakrycznie bolec po wyrwaniu nerwow przez pierwsza dentystke, wczesniej mnie nie bolaly. Tez mam ochote usunac te zeby, choc lekarze mi odradzaja. Ta jedna wredna to mi powiedziala- jakby to bylo od zeba, to juz by pani spuchła. Niestety endodonta, taki bardziej zorientowany na leczenie kanalowe, wyjasnil mi, ze zab podczas zabiegow endodentycznych mozna uszkodzic w taki sposob, ze moze dojsc do mikro pekniecia i tego nie widac na zdjeciu, a moze bolec, bo tam wchodza bakterie i tak jak kazdy organ jak zostaje nadszarpniety to boli. Tak tez bylo w dolnym zebie, co z gornym to sie nie dowiem, bo zostal skonczony kanalowo i boli. Mam w jednym kanale dolnego zeba, taka ranke z kanalu wychodzi skorka (widzialam na zdjeciu, bo ten ostatni lekarz robi cyfrowka zdjecia) i to jeden z powodow dla ktorych zab boli. Lekarz wierzyl, ze po jego leczeniu kanalowym bol mi minie. Niestety bol nie minal, a 1,5 godzinne obciazenie szczeki spowodowaly ogromne bole calej twarzy. Wiec ja do niego zadzwonilam, on kazal przyjecach, wymienil oaptrunek i ten zab zaczal mnie bolec juz stale i bardzo silnie. I tak sobie chodze. I jeszcze uszkodzony nerw... Zal mi watroby na te leki, szczerze ja bym brala ten ibuprom garsciami, bo mi po nim ewidentnie troche lepiej. Niezbyt pomaga na bol umiejscowiony w gornym policzku, ale na ten dolny pomaga i na bol glowy, ktory bardzo czesto towarzyszy bolom zeba. Bardzo mi przykro, ze po tak dlugim czasie nadal przezywasz te katusze, bo mi lekarz mowi- potrzeba czasu. A ja wiem, po historii tak podobnej do mojej, ze bolec nie przestanie. Tak, jak bardziej mnie boli, budze sie w nocy, nad ranem i nie idzie zasnac. Mam nadzieje, ze u ciebie tylko lepiej, czego ci serdecznie zycze.
Początkująca
14-12-2015, 20:06:08

Hej!
Ja miałam już sporo zębów wyleczonych kanałowo i muszę przyznać, że żaden z nich mnie wówczas nie bolał. Te dziwaczne bóle zaczęło się niedawno - wskutek nich usuwałam górną szóstkę po lewej stronie, która właśnie parę lat temu była kanałowo leczona - podobno to martwy ząb, więc nie powinien mnie boleć a jednak bolał.. Ząbek został usunięty, jednak po jego ekstrakcji odczuwam dziwaczny ból , coś w rodzaju dmuchania zimnym powietrzem, mam nadzieję, że to przejdzie, bo rana się jeszcze całkowicie nie zagoiła. A druga boląca szóstka nie była leczona, jest tylko zaplombowana, mam ochote ją usunąć, ale boję się, że to pogorszy sprawę.
Co do twoich problemów stomatologicznych, a może neurologicznych to czy miałaś wykonywane zdjęcie RTG tych bolących , podobno wyleczonych zębów? Najlepiej takie w 3D, bo na zwykłym płaskim zdjęciu nie wszystko widać. Jeśli chodzi o leczenie kanałowe, to najlepiej żeby było przeprowadzane mikroskopowo, wtedy jest bardziej skuteczne. Jeżeli ten ząb Ci tak dokucza to może warto pójść do jakiegoś dobrego dentysty, wykonać szczegółowe badania i może on coś na to poradzi konkretnego? Wiesz czasem zęby bolą jakiś czas po leczeniu, a potem ból mija, nie wiem jak długo to u Ciebie trwa? Jeśli ponad miesiąc to fatalnie. A jeżeli dentysta nie pomoże, to może warto wybrać się do neurologa, może pomogłyby leki na zapalenie nerwu?
Ja wciąż mam nadzieję, że przejdą mi te dziwne bóle.. Z jednej strony chciałabym pójść do dentysty, by zrobił coś z tymi zębami , a znów z drugiej boję się , że każda ingerencja stomatologa skończy się jeszcze większym bólem..
gość
20-12-2015, 10:28:22

Pisałam już tu wcześniej miałam straszne bóle po leczeniu kanałowym górnej 5 gdzie nastąpiło przepchnięcie materiału w rezultacie wyrwałam zęba, i trafiłam do neurologa który stwierdził neuralgie dostałam wit B i tegretol 3x 200, źle się po nim czuje boli mnie brzuch , mam nudności,zaparcia brak apetytu i senność, nie dostałam skierowania na żadne dodatkowe badania typu TK , MRI czy EMG pytałam o jakąś rehabilitacje powiedział że bezskuteczna a jak czytam to wielu osobom to pomaga choć trochę, to już 4 tyg męczarni , leki od 2 tyg biorę i bez zmian, Ja jestem z Zawiercia czy jest tu może ktoś z okolic kto mógłby mi polecić sprawdzonego w tej sprawie neurologa?
Asia
ps. wysłałam na FB prośbę o dołączenie doTrójdzielnych i cisza ...
Początkująca
20-12-2015, 12:03:15

To może zmień neurologa najlepiej, leków na neuralgię jest dosyć sporo - może na inne reagowałabyś lepiej? Poza tym są jeszcze inne metody walki z neuralgią, fizjoterapia, zastrzyki z alkoholem, itp. Swoją drogą ja mam mieć teraz leczoną górną 7 i boję się, że ktoś mi coś uszkodzi..
gość
20-12-2015, 12:11:48

wlasnie robie rozeznanie co do neurologow,nie chce znów trafić do kogoś niespecjalnego... Ja robiłam ryb panoramiczne i też nam do kanalowego dolna 5 i boje sie strasznie ,myślałam o leczeniu Kan. pod mikroskopem ale 500zł kosztuje
Asia
Początkująca
20-12-2015, 12:20:11

Lepiej się zdecydować na dobre jakościowe leczenie niż potem cierpieć..
gość
25-12-2015, 20:37:43

Gość 2014-06-07 07:52:07
Witam serdecznie,
2 dni temu lekarz neurolog oświadczył mi że mam właśnie neuralgię nerwu trójdzielnego. Nie przepisał mi jeszcze żadnych leków, czekam na rezonans.
Ból jest stały tępy mocny, boli od rana do wieczora. Na "mądrych" stronach internetowych wszędzie widnieje informacja że jest to ból mocny i krótkotrwały. Czy ktoś z Państwa miał taki ból o charakterze ciągłym i zdiagnozowaną neuralgię?
pozdrawiam
Łukasz
gość
25-12-2015, 20:40:18

Gość 2014-06-07 07:52:07
Witam serdecznie,
2 dni temu lekarz neurolog oświadczył mi że mam właśnie neuralgię nerwu trójdzielnego. Nie przepisał mi jeszcze żadnych leków, czekam na rezonans.
Ból jest stały tępy mocny, boli od rana do wieczora. Na "mądrych" stronach internetowych wszędzie widnieje informacja że jest to ból mocny i krótkotrwały. Czy ktoś z Państwa miał taki ból o charakterze ciągłym i zdiagnozowaną neuralgię?
pozdrawiam
Łukasz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: