Reklama:

MR kręgosłupa ledzwiowego operacja czy rehabilitacja (32)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
10-01-2015, 18:51:50

Stew66:
Mam jeszcze pytanie czy miałeś operację wykonaną klasycznie czy metodą endoskopową?
"Olfen -pomaga :)"
Początkujący
11-01-2015, 02:31:53

Witaj
Moja operacja była wykonana metodą mikrodyscektomi.
Początkująca
17-01-2015, 13:43:23

Dzień dobry. Jestem studentką fizjoterapii. Obecnie jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat rehabilitacji w dyskopatii odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Bardzo chciałabym prosić Was drodzy forumowicze o wypełnienie mojej ankiety. Ankieta jest anonimowa, jej wypełnienie nie zajmie Wam dużo czasu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Oto link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/171776/rehabilitacja-w-dyskopatii-odcinka-ledzwiowegokregoslupa.html
Początkujący
21-01-2015, 17:11:02

Wypełniona:)
Początkujący
21-01-2015, 17:44:07

Ankieta wypełniona
Początkujący
25-01-2015, 22:13:28

Stew66 pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Odezwę się po operacji i dam znać jak to wszystko wygląda.
Początkujący
30-01-2015, 20:28:52

Więc jestem cały i zdrowy,witam wszystkich.
Operacja przebiegła 27 stycznia w szpitalu na banacha,operował dr.Wojciechowski.Poziom operowany L5-S1.L4-L5 nie ruszają z powodu braku objawów,taka dziwna metoda?.
Bez powikłań aczkolwiek stan był fatalny.
Jak to powiedział doktor zbita i napchana maxymalnie przepuklina uciskała korzeń kulszowy.Musieli odchylać nerw przez pachwinę przez co jest nieco podrażniony.Wygoi się kwestia czasu.Czas trwania operacji 2h.Metoda klasyczna.
Narkoza jakaś dziwna,pstryk i zostałem wyłączony i ponownie włączony:)
Zaraz po operacji zero jakiegokolwiek bólu,mrowienia,szczypania.
Zjadłem obiad i wypiłem dwie szklanki herbaty na co lekarz zwrócił mi uwagę lecz skutków ubocznych nie miałem.
Drugiego dnia obchód lekarzy i prośba o przewrócenie się na bok w celu sprawdzenia chyba opatrunku a pozniej piononizowanie.Ból straszny ale dałem radę.
Tego samego dnia co ja "kolega po fachu"miał zaraz po mnie operację na tym samym poziomie przeprowadzoną przez tego samego doktora tym samym sposobem.
Wstał 4 godziny po przewiezieniu na salę:szok:)
Jak ja mu tego zazdrościłem,widziałem,że go boli ale wstał więc postanowiłem i ja spróbować sam wstać.
Wstałem powolutku ,złapałem za chodzik i zrobiłem kilka kroków,zrobiło się przyjemnie.Więc mówię spróbuję bez chodzika i tym sposobem przeszedłem korytarz dwa razy przy poręczy.
Następnego dnia jeszcze lepiej,godzinę chodziłem i prysznic z pomocą Żony.
Dzisiejszego już sam dałem radę.Ciepła woda sprawia olbrzymią ulgę.
Jednak żeby nie było za pieknię pojawił się ból mieśni(uda,łydki)jakby zakwasy w końcu od połowy pazdziernika praktycznie większość czasu leżałem.
Mam nadzieję,że szybko rozchodzę.
No i co jeszcze hmm łóżko mam twardsze w domu przez co odczuwam dyskomfort.
Generalnie rzecz biorąc jestem zadowolony z operacji.
Zupełnie inne życie którego mi bardzo brakowało.
Za 10 dni zdjęcie szwów,pózniej rehabilitacja.
Oszczędne życie w sensie wysiłku ponieważ przepuklina niestety może się nawrócić.
Zmiana pracy -nie wiem jak to będzie ale tym będe się pózniej martwić po wyzdrowieniu;)
Początkująca
30-01-2015, 20:41:58

Hej, fajnie że już jessteś po. Czytałam wszystkie twoje wypowiedzi i zastanawiałam się czy po już się odezwiesz. Trzymam kciuki żeby już wszystko było jak najlepij
Początkujący
30-01-2015, 21:24:11

Kolego @casion, cieszę się że już jesteś po operacji. Wszystko będzie ok tylko trzeba czasu i rehabilitacji. Jak sam doswiadczyles, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ja przechodzenia teraz kolejny etap rehabilitacji zalecony przez lekarza, czyli pływanie na basenie oraz dużo chodzic.
Pozdrawiam i życzę rychłego powrotu do zdrowia.
Początkujący
31-01-2015, 23:28:11

Dziękuję i również życzę wszystkim Dużo zdrowia i pogody ducha.
W poniedziałek planuję mały,samodzielny spacer:)
Mam nadzieję,że przejdą do tego czasu bóle mięśni nóg .
Stew66 jeszcze małe pytanko:
czy endoskopowo odrazu naprawili u Ciebie trzy poziomy o których wspominałeś?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: