Reklama:

migrena (70)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-12-2007, 15:17:00

Brałam takie leki jak sumamigren i ceine nie pomogły bo ataki wracały czasem ból głowy ustąpił ale po podaniu dodatkowo leku przeciwobrzękowego. Ja polecam taki lek na bole Topiramat.
gość
12-12-2007, 13:18:00

witam
dziś byłam u neurologa wypisał mi na migrenę "divascan" czy ktosjuż brał i jakie są wasze opinie?
pozdrawiam
daria
gość
24-04-2008, 21:09:00

Witam
Mnie mniej męczą objawy migrenowe, tylko nie do wytrzymania jest sam ból głowy. Odczuwam to jako ból mózgu.
Najdłużej trzymał mnie 1 tydzień. Byłam skłonna nawet jechać do psychiatryka, gdyby tam mieli mi pomóc. Zaczęły się wizyty u neurologów i badania, które nic nie wykazały. Najpierw miałam na spróbowanie 1 tabletkę Imigranu, która miała mi natychmiast pomóc; nic z tego , ból nie ustępował. Nadmienię, że ten "lek-cud" kosztuje w zależności od dawki ok. 130 lub 150 zł. za 1 tabletkę (w naszej aptece). Potem dostałam od neurologa robiony syropek, w skład którego wchodził narkotyk i to rzeczywiście pomagało. Po 15 min. ani śladu bólu, jednak trzeba jakiś czas leżeć, nie ma mowy o prowadzeniu samochodu i pracy w tym czasie itp. Jest się wyautowanym. Syropek jako robione lekarstwo i ze względu na swój skład też nie jest tani.
Teraz metodą prób i błędów, na zasadzie tonący brzytwy się chwyta znalazłam dobry i tani lek (jednak za granicą). Skutkuje i to najważniejsze. Jeżeli ktoż w potrzebie, to proszę o kontakt ze mną qaswed2@onet.eu
Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
29-10-2008, 21:04:00

JA MAM MIGRENE OD 25 LAT.BRAŁAM JUZ WSZYSTKO;SUMAMIGREN I DIVASKAN I CO TYLKO.I NIC.ZAPISANO MI PYRALGIN Z CORHYDRONEM DOZYLNIE W RAZIE BOLU.I NIC.ROBIONE MIAŁAM EEG KILKA RAZY,TOMOGRAF.I NIC.KIEDY MAM ATAK BÓLU TO JEST NIE DO WYTRZYMANIA,WTEDY MAZ DZWONI PO POGOTOWIE ALE ONI TEZ BEZRADNI .BÓLOWI TOWARZYSZA TEZ WYMIOTY I OGOLNE OSŁABIENIE.CZASEM SIADAJA MI PRZY TYM NERWY I DOSTAJE PARALIZU TWARZY I KONCZYN.PO PROSTU JESTEM MARTWA!CO ROBIC???????????????POMOZCIE
gość
13-08-2009, 09:55:00

Tak brałam Depakine Chrono na migrenę przez pół roku. Skutek był rewelacyjny. Dwa lata darowanego, normalnego życia. Teraz znowu zaczynają troszkę częściej pojawiać się bóle, ale to nic, powtórzę kurację, może nawet krócej np miesiąc. Zobaczymy co z tego będzie. W każdym razie, na migrenę cierpiałam przez 20 lat. Po 2 - 3 dni leżałam nie mogąc funkcjonować. Teraz po kuracji Depakiną i przy okazjonalnym wsparciu tryptofanami - znowu ŻYJĘ.
Barbara
gość
13-08-2009, 09:57:00

Tak brałam Depakine Chrono na migrenę przez pół roku. Skutek był rewelacyjny. Dwa lata darowanego, normalnego życia. Teraz znowu zaczynają troszkę częściej pojawiać się bóle, ale to nic, powtórzę kurację, może nawet krócej np miesiąc. Zobaczymy co z tego będzie. W każdym razie, na migrenę cierpiałam przez 20 lat. Po 2 - 3 dni leżałam nie mogąc funkcjonować. Teraz po kuracji Depakiną i przy okazjonalnym wsparciu tryptofanami - znowu ŻYJĘ.
Barbara
gość
22-08-2009, 15:33:00

brałam divascan bardzo dlugo i niestety nie pomógł!
Wtajemniczona
23-08-2009, 10:55:00

Hej, ktoś pytał się o Divascan, ja go brałam i niestety nie pomógł, a nawet zwiększył ilość i nasilenie bólu. Obecnie jestem przy leku, który bierze się podczas napadów Nefopam. Wzięłam tylko 2 tabletki, a cała noc nieprzespana i suchość w ustach-takie są skutki uboczne. Jednak pomógł w bólu. Inne NLPZ nie reagują na ból, brałam też zaldiar ( wktórego skład wchodzi morfina), ale z powodów skutków ubocznych wolę tego nie brać. W moim przypadku jednak leczenie neurologicznie nie przynosi rezultatów. Podczas jednej z wizyt lekarz kazał zrobić mi badanie dna oka (wynik dobry) podczas którego wykryto diplopię pola widzenia, więc czekają mnie badania okulistyczne. Nie wiem czy to ma wpływ na bóle głowy, ale ta diplopia daje znaki podczas napadów. Zobaczymy...mam jednak nadzieję, że zrobią mi podstawowe badania okulistyczno-neurologiczne.
Początkująca
23-08-2009, 19:57:00

ja przez długi czas myślałam, że męczy mnie migrena i zażywałam środki przeciwbólowe garściami a okazało się, że miałam problem z kręgami szyjnymi i z tego ten ból. Radzę wszystkim zrobić dokładne badania bo w moim przypadku przez niewiedzę i te wszystkie tabletki przeciwbólowe ucierpiał mój żołądek.
Początkująca
23-08-2009, 19:59:00

ja przez długi czas myślałam, że męczy mnie migrena i zażywałam środki przeciwbólowe garściami a okazało się, że miałam problem z kręgami szyjnymi i z tego ten ból. Radzę wszystkim zrobić dokładne badania bo w moim przypadku przez niewiedzę i te wszystkie tabletki przeciwbólowe ucierpiał mój żołądek.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama:
Reklama:
Reklama: