Reklama:

EPILEPSJA A CIĄŻA- POLECANY LEKARZ (40)

Forum: Padaczka

gość
02-10-2011, 22:22:42

Czy ktoś z Was mógłby mi polecić specjalistę, który zajmuje się ciężarnymi kobietami z epilepsją ? choruję od 9 lat, od 5 nie mam ataków i bardzo chcę zajść w ciążę, ale podobno nie powinnam teraz odstawiać leków, mój lekarz zresztą bardzo niechętnie chce z nich rezygnować.
z góry dziękuję za podpowiedzi.
Komentatorka
03-10-2011, 18:11:28

A jakie leki bierzesz? I czemu ich nie chce odstawić? No i musisz podać miejscowość bo tu pisze cała Polska- i nie tylko.

Jeżeli będziesz chciała popisać na ten temat -ciąży- to chętnie odpowiem bo ja również planuję maleństwo.
gość
15-10-2011, 20:03:44

Leki przeciwpadaczkowe a ciąża

Kobiety przyjmujące leki przeciwpadaczkowe muszą starannie planować zajście w ciążę i przygotować się na to wydarzenie razem ze swoim lekarzem.

Leki przeciwpadaczkowe a ciąża Zmiana leków lub/ ich dawek jest konieczna PRZED ZAJŚCIEM W CIĄŻĘ, ponieważ działanie uszkadzające płód ma miejsce we wczesnej fazie rozwoju zarodka (w pierwszych dniach po zapłodnieniu) - o czym wiedza nie jest powszechna. Najczęstsze wady rozwojowe występujące w związku z lekami przeciwpadaczkowymi to:

rozszczep wargi i podniebienia,
wady serca,
niewielkie defekty dłoni i stóp ,
wady kręgosłupa.

Uważa się, że ryzyko to wynosi około 6-7%, czyli jest dwu- trzykrotnie większe niż w populacji ogólnej.

Rolą lekarza jest tak dobrać leczenie przeciwpadaczkowe, aby wybrać leki i dawki dające najmniejsze ryzyko wad i nieprawidłowego rozwoju płodu, a jednocześnie najskuteczniej kontrolujące napady padaczkowe u matki.

Jeśli ciąża nie była planowana i jest rozpoznana w drugim czy trzecim miesiącu, wówczas nie jest już zalecana zmiana leczenia - pacjentka nie może dokonywać samodzielnie żadnych zmian w zakresie leczenia: nagle odstawienie leku może spowodować napady padaczkowe groźniejsze dla matki i dziecka w swych konsekwencjach niż sam lek.

Niezwykle pomocną rolę w ocenie wpływu leków przeciwpadaczkowych na ciążę, rozwój płodu i dziecka spełniają prowadzone na całym świecie rejestry kobiet w ciąży, stosujących leki przeciwpadaczkowe. Tu trzeba pamiętać, że leki przeciwpadaczkowe przyjmują nie tylko osoby z padaczką, ale także leczące się z powodu bólu przewlekłego lub schorzeń psychiatrycznych (np. choroba afektywna dwubiegunowa). Zasady, o których wspomniano powyżej - dotyczą także tych osób.

W obecnym stanie wiedzy, pomimo licznych prowadzonych badań i rejestrów nie umiemy odpowiedzieć na pytanie, który lek jest najbezpieczniejszy. Każdy lek przeciwpadaczkowy obarczony jest ryzykiem działania teratogennego.
Wiemy natomiast, że ryzyko wystąpienia wad płodu zmniejsza się, jeżeli pacjentka jest leczona jednym lekiem i jak najniższą dawką dobową. Ponadto każda kobieta planująca ciążę powinna co najmniej 3 mies. przed zajściem w ciążę przyjmować kwas foliowy. Dawka kwasu foliowego powinna być ustalona przez lekarza.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
17-10-2011, 14:11:47

Cieszę się ,że masz takie chęci aby zajść w ciąże.
Odwaga też się liczy.Konieczne to do tego pięknej zmiany w Tobie będzie opieka lekarza. Najlepsi są w Krakowie , Warszawie.Na pewno nie możesz działać impulsywnie , gdyż każdy Twój nerw jest narażony jest w tak ważnym dla Ciebie momencie:)
gość
15-01-2012, 08:30:40

Przyjmuje depakine chrono 300 . Jedna tabletke dziennie.lekarz nie chce odstawic, Bo gdy to zrobil po 4 latach bez napadow, praktycznie po miesiacu wystapily trzy ataki. Jestem z Warszawy, chetnie zmienilabym lekarza, na takiego ktory ma doswiadczenie w prowadzeniu kobiet w ciazy.
gość
14-02-2012, 19:12:41

Gość 2012-01-15 09:30:40 Przyjmuje depakine chrono 300 . Jedna tabletke dziennie.lekarz nie chce odstawic, Bo gdy to zrobil po 4 latach bez napadow, praktycznie po miesiacu wystapily trzy ataki. Jestem z Warszawy, chetnie zmienilabym lekarza, na takiego ktory ma doswiadczenie w prowadzeniu kobiet w ciazy.
W Warszawie przy szpitalu Orlowskiego jest specjalna poradnia ginekologiczna dla kobiet z epilepsja gdzie prowadza ciaze i bardzo dobra fachowa opieka, tam tez mozna rodzic, jest super oddzial. Oni sie w tym specjalizuja. Zraszta jest tam tez jeden z lepszych oddzialow epileptologicznych. W obecnej generacji lekow nie trzeba nic zmieniac. Oczywiscie monitoruja poziomy lekow, napady, robia dodatkowe badania, itp. Takze polecam.
gość
13-03-2012, 18:46:59

maja258258 2011-10-03 20:11:28 A jakie leki bierzesz? I czemu ich nie chce odstawić? No i musisz podać miejscowość bo tu pisze cała Polska- i nie tylko.
Jeżeli będziesz chciała popisać na ten temat -ciąży- to chętnie odpowiem bo ja również planuję maleństwo.
Nie wolno odstawic lekow, leki obecnej generacji nie szkodza dziecku, mozna nawet karmic piersia. Odstawienie lekow i napady w czasie ciazy sa bardziej szkodliwe. Jesli porozmawiasz z douczonym neurologiem i ginekologiem to sie wszystkiego dowiesz.
Komentatorka
14-03-2012, 18:04:16

Ja wiem wszystko co powinnam wiedzieć, już tyle lat drążę ten temat z lekarzami więc co nie co wiem.
Lecz nie zawsze jest tak jak się chce.
W moim przypadku jest tak, że próbowałam kilku leków i tylko depakina na mnie działa a okazało się, że te tabletki szkodzą mi w sprawach ginekologicznych jeszcze bardziej niż by się mogło wydawać.
Mam PCOS (policystyczne jajniki) i ciężko mi zajść w ciążę a depakine nasila bardziej objawy choroby.
Krótko mówiąc lekarka powiedziała, że jak chcę zajść w ciąże to muszę odstawić tabletki chociaż na 1 trymestr a później stopniowo wrócić do nich.
Co prawda obniżyłam dawkę o połowę i widzę, że dalej już nie mogę bo epi "próbuje" na nowo wrócić w moje życie więc zaprzestałam obniżać dawkę ale jej nie podnoszę wyżej bo może akurat wystarczy tyle by skutki uboczne tabletek zmalały na tyle, że uda mi się zajść w ciążę.
Więc nie mów drogi gościu, że nie wolno odstawiać tabletek. Owszem, też jestem tego zdania, że bez potrzeby nie warto tego robić ale skoro lekarz mi tak zalecił, stwierdził, że jest to bezpieczne i to jest moja jedyna szansa .... to skorzystam, może nie w 100% ale jednak.
Znam swój organizm, jestem już po 1 próbie odstawiania tabletek więc wiem co mnie czeka, nie namawiam nikogo i sama nie chcę wracać do tego co było, wiem co robię i wiem ile mój organizm może wytrzymać.
gość
27-03-2012, 08:07:41

ja choruje na padaczke od 6 lat od 3 lat nie mialam ataku. mam dwojke dzieci i w kazdej ciazy bralam leki przeciwpadaczkowe a moje dzieci urodzily sie duze i zdrowe i ci najwazniejsze moglam je karmic piersia podczas gdy bralam leki.
gość
01-05-2013, 20:07:55

Jesli warszawa to na pewno prof. Jedrzejczak w szpitalu przy czerniakowskiej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
gość
Grasica przetrwala
Dzien dobry czy to forum jest jeszcze aktywne. Szukam porady ,chcialam porozmawiac
gość
Dziwne bóle głowy i szyii
Witam piszę do was z zapytaniem ponieważ może ktoś przechodził coś podobnego i dalej mi podpowie co robić. Około dwa miesiące temu zaczęła boleć mnie głowa z tyłu po prawej stronie ból nie jest mocny raczej lekki po tabletce przeciwbólowej ustępuje na cały dzień lecz najbardziej męczące jest to iż trwa co dzień od rana aż do położenia się w łóżku wtedy ustępuje. Byłam u kilku neurologów którzy nie stwierdzili objawów neurologicznych każdy "szedł" w kierunku napięcia mięśni potylicznych barkowych ogólnie mięśni znajdujących się w tym obrębie. Robiłam rtg które wykazało zniesienie lordozy szyjnej oraz boczne lekkie skrzywienie kręgosłupa korzystałam z kilku różnych fizjoterapii (tylko jedna przyniosła ulgę ból zniknął na dwa tygodnie) gdy pojawił się ponownie postanowiłam wykonać rezonans odcinka szyjnego który wykazał zniesioną lordoze (rezonans był niskopolowy 0,4 T zastanawiam się czy nie był zbyt słaby i czegoś nie przeoczył) ostatnio ból zniknął samoistnie na kilkanaście dni ale wczoraj się znów pojawił czasami promieniuje za ucho do skroni zdarzyło się też do oka ale zazwyczaj odczuwam go w jednym miejscu z tył głowy bardzo nisko czasami czuję jakby mrowienie w karku i ciągnięcie zdarza się także iz ból pojawia się w innych częściach głowy ale jest to kilkusekundowy ból kłujący który szybko mija obecnie czekam na rezonans głowy ponieważ zaczęłam się zastanawiać czy to nie jakiś guz myślę s gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny może ktoś przechodził coś podobnego. Będę wdzięczna za rady.
Konieczność powtórzenia rezonansu głowy zalecona przez radiologa
Witam serdecznie, Miałam wykonany rezonans magnetyczny głowy bez kontrastu zwg na zaburzenia koncentracji i pamięci oraz wieloletnie przyjmowanie leków na depresję. Po około dwóch tygodniach dostałam telefon z informacją o konieczności powtórzenia badania, tym razem z kontrastem. Termin na za tydzień. Na pytanie dlaczego jest to konieczne- odpowiedź że tak zdecydował lekarz, niektóre obszary mózgu będą dzięki temu lepiej widoczne. Czy to standardowa procedura? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy dobrze myślę, że coś dostrzeżono i chcą się temu lepiej przyjrzeć?
Reklama: