Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
29-01-2015, 19:46:41

mmaarr..., zwyczajnie czytaj forum pod kątem tego co można zrobić by skończyło się na straszeniu. Poszukaj dobrego fizjoterapeuty, który nauczy Cię jak "poprawnie" żyć, bu dolegliwości usunąć, czy zmniejszyć. Leki nie bardzo pomogą, te pieniądze lepiej wydać na fizjo. Skąd jesteś? Może tu na forum Ktoś da Ci namiar na sprawdzonego terapeutę manualnego.
Skąd zmiany....???? No wiesz, mawiają życie ;) Ja w wieku 34 lat już byłam po operacji...Ale mi pierwsza fizjoterapeutka powiedziała tak: "Jest pani młoda, można dużo zmienić"...A ostatni fizjoterapeuta po 1 badaniu, rzekł: " Gdyby miała pani dużo lat, to bym nie próbował leczenia zachowawczego, ale jest pani w wieku gimnazjalnym, więc będzie lepiej". Nie pomylił się :) Jest lepiej, mimo, że mam poważne zmiany i w zasadzie jestem po operacji, dwukrotnym zabiegu chemicznego odbarczania stawów...I mam ucisk na rdzeń...Masz zmiany wielopoziomowe, więc warto zadbać o siebie, ćwiczenia, manualna, spora odpowiednia dawka ruchu...To tak standardowo dla każdego, a osobiste rady da dobry, sprawdzony terapeuta lub lekarz, czego Ci życzę :)
Pozdrawiam
Początkująca
01-02-2015, 17:06:11

Dobry wieczór wszystkim chciałam dopowiedzieć codo operacji kręgosłupa szyjnego na przykład u mnie neurochirurdzy dwóch niezależnie wypowiedziało się że operacja konieczna i wstawi sie koszyk jednak po "otwarciu "szyi okazało się ze możliwe jest tylko wstawienie czopu tytanowego zbyt duze zmiany na wszystkich poziomach.Zmieniłam neurologa który zlecił rtg barku i emg barku no bo boli bardzo co się okazało mam zespół bolącego barku jest coraz gorzej ostatnio nie potrafię sama się ubrać zasiłek rehabilitacyjny się kończy neurolog wypisał wniosek na rentę.Miał to zrobic operator ale w dniu kiedy miałam termin wizyty miał dyzur a mnie nikt nie powiadomił zapisana zostałam dopiero na 9.02 a zasiłek mam do 4.03 2015.Nie wiem czy na czas oczekiwania na komiję Zus zarejestrowac się do Urzędu Pracy czy ewentualnie dostałabym zasiłek dla bezrobotnych (mam ponad 30 lat pracy) a czynsz muszę płacić mąż ma SM ale jakoś jeszcze pracuje.Trochę mam żal do ortopedy byłam z tym bolawym barkiem przed operacją zrobił badanie emg w kierunku cieśni ( tą miałam operowaną w 2002 r)cieśni nie wykazano a tylko nieprawidłowości w fali F sugerujące na odcinek C kręgosłupa no i ortopeda odesłał do neuro.no a bark jak bolał tak boli w miarę możliwości ćwicze to co na rehabilitacji i co z netu liczę na podpowiedzi pozdrawiam
Początkująca
02-02-2015, 13:34:09

Witam.
Mam 27 lat. Kilka dni temu odebrałam rtg kręgosłupa. Wyszło m.in. dyskopatia c4_c5, c5-c6 i zniesiona lordoza kręgosłupa szyjnego.
11 lutego idę do neurologa. Od ortopedy dostałam skierowanie na rezonans (termin na listopad) i fizjoterapię (sierpień).
Od ponad roku cierpię na niemal codzienny ból głowy. Od pewnego czasu doszły też bóle odcinka szyjnego, najbardziej przy poruszaniu, trudno mi znaleźć w nocy pozycję do spania żeby nie bolało. Wcześniej kark bolał mnie od czasu do czasu, ale pamiętam, że już od dawna miałam sztywny i obolały.
Podejrzewam, że ból głowy pochodzi od kręgosłupa szyjnego, tak przynajmniej sobie wmawiam, mam nadzieje że neurolog to potwierdzi. Tak długo zwlekałam z wizytą u niego gdyż bardzo boję się, że to może być jakiś rak mózgu :(
Jakość mojego życia znacznie się osłabiła przez te bóle, ciężko mi wykonywać prace domowe, sprawować opiekę nad dziećmi. Najchętniej bym cały czas leżała, nie mam na nic siły ani ochoty. Jeszcze trochę i znowu wpadnę w depresję...
Jak Wy sobie radzicie z bólem kręgosłupa, czy miewacie też bóle głowy, w jakich okolicach. No i jaką poduszkę kupić żeby tak nie bolało?
Początkujący
02-02-2015, 21:46:01

Witam cie serdecznie bóle glowy akurat sa nieodłącznym elementem zwiazanym z kregoslupem szyjnym , dziś mamy luty a ty masz rezonans na listopad to sie idzie wykonczyc jezeli masz troszke finansów to zawsze możesz sobie zrobic prywatnie za jakies 350 zloty sam robilem w ciagu tygodnia byly wyniki i ja uważam zebys z tym poszła do neurochirurga a nie do neurologa z mojego doswiadczenia wiem ze neurolog bylem u dwóch lub trzech zaden nie oglądał mojej plyty z rezonansu tylko co mi dolega i jakies lieki ktore mi nie pomagaly bo przyczyna byla inna ale skad oni mogli wiedziec nie ogladajac płyty, co do poduszki polecam pojechac do Jysk i tam maja duzy wybór ja mam taka taką za chyba 75 zloty i jestem zadowolony bo moja szyja w nocy odpoczywa . Życzę powrotu do zdrowia i pozdrawiam
gość
02-02-2015, 22:04:26

Co do przedłużania świadczenia, to składałam nie całe 4 tyg. przed końcem i to wystarczyło, więc masz m-c powinno być dobrze. Mi pierwszy wniosek wypisywał ortopeda (nie był mym lekarzem nawet prowadzącym), a drugi lekarz rodzinny i to przypadkowy, więc to nie ma znaczenia jaki lekarz wypisze. Orzecznik i tak swoje myśli i robi...(myśli to taki drobny żart sytuacyjny ;) )
linkaaa4 jak coś człekowi dolega i nawet to by był rak, to trzeba to leczyć, a nie się bać ;) Tak łatwo na raka mózgu się nie zapada. Działaj! Czytaj o terapii manualnej w leczeniu bólów głowy, wydaj kasę na wizytę u fizjoterapeuty, uważam, że to najlepsze co możesz zrobić już dziś. Nie ma co czekać na neurologa itd. za wiele Ci nie powie...tyle co już wiesz...że masz dyskopatię...70 osób na 100 ma zmiany dyskopatyczne, to pociecha zawsze jakaś...Potrzebujesz ulgi w bólu i musisz sobie pomóc...Napisz skąd jesteś, a nuż kogoś znamy z Twego regionu :)
Powodzenia!
Wtajemniczona
03-02-2015, 14:47:01

Linko na bòl głowy pochodzący od kręgosłupa dobrze robi zmiana poduszki, akupunktura i sprawdzony rehabilitant ( trochę tych poduszek było zanim znalazłam tę jedyną), wiem co przeżywasz, więc wspòłczuję bo ja w poszukiwaniu ulgi
trafiłam do poradni leczenia bólu.
Ból w okolicach potylicy jest typowym objawem dyskopatii szyjnej, w porę nie wytłumiony rozrywa całą głowę, bolą nawet oczy przy poruszaniu Posłuchaj buraczka i szoko, poszukaj rezonansu, może w innej
pracowni. Jest taka stronka w necie która pokazuje najkrótsze kolejki na badania, może warto tam sprawdzić?
Pozdrawia
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
03-02-2015, 14:50:14

Przepraszam Pawika pomylonego z Buraczkiem
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
gość
03-02-2015, 19:10:12

Aniu...no nie wiem jak można pomylić pawika (motylka) z Buraczkiem :D :D :D...no nie wiem :) ale...wybaczam ;)
Uśmiałam się :)
A na poważnie to miałam dwa razy robione TK głowy właśnie z powodu bólu, neurolog zaproponowała właśnie poradnię bólu przewlekłego, a fizjoterapeuta rozprawił się z bólami (ostrymi) o których piszesz w dwie wizyty...Miałam w pewnym takie momencie takie bóle, że głowy na poduszkę nie mogłam położyć, każdy ruch rozwalał mi głowę...wystarczyły dwie wizyty u dobrego fizjoterapeuty (chyba 5 z kolei)...Ból wraca czasem ale nie taki silny i w zasadzie nawet bez fizjo się wycofuje. I operacja na to nie pomogła....
Także warto sobie pomóc...
Pozdrawiam
Forumowiczka
05-02-2015, 16:52:00

pomylić pawika z buraczkiem ........ hmmmm.... ciekawe..... :)
ja byłam w styczniu na szkoleniu, wykręcałam trochę nienaturalnie głowę w bok, o czym się dowiedziałam jak już mnie mięśnie w szyi zaczęły bolec, potem nocowałam w hotelu na PASKUDNIE twardym łóżku i ..... efekt jest taki, że długo potem czekałam az mi się te rózne niepotrzebne napięcia mięśniowe w szyi "rozejdą".
Nawet teraz, juz prawie miesiąc po szkoleniu jeszcze troszeczkę mi się to odzywa.
Tak więc - dyskopaci muszą uważac dosłownie cały czas. A siedzieć zawsze na wprost do osoby, której się słucha :)
następnym razem juz o tym nie zapomnę :)
całuski dla wszystkich - dla kochanego "motylka" w szczególności!
Asia
Początkujący
05-02-2015, 19:30:02

Witam, wszystkich forumowiczów, prośba o interpretacje badania MR odcinka szyjnego :
jednofazowe badanie RM odcinka szyjnego kręgosłupa w obrazach T1 i T2 zależnych, w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Wielopoziomowa dehydratacja krążków mk obniżenie wysokości przestrzeni mk i osteofitoza krawędzi trzonów kręgów w odcinku C4-C7.
Na poziomie C4/C5 otwory mk nieznacznie zwężone przez osteofitozę, bez cech ucisku nn. rdzeniowych C5.
Na poziomie C5/C6 osteofitoza i tylno-prawoboczna pjm modelujące worek oponowy i uciskające prawy korzeń C6.
Na poziomach C6/C7 i C7/Th1 niewielkie wypukliny krążków mk nieznacznie modelujące worek oponowy. Dodatkowo widoczne są drobne, dotrzonowe pjm na obu poziomach.
Poza tym zarysy kanału kręgowego gładkie, pozostałe otwory mk bez istotnych zwężeń.
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym typowej szerokości, o gładkich zarysach i niezmienionym sygnale.
- mam 37 lat
- Czy jest bardzo źle? jest szansa obycia się bez operacji?
- problemy zaczęły się wiosną 2014r gdzie pojawiły się bóle w okolicach barku, łopatki oraz ręki (wcześniej też sporadycznie miałem bóle.. więc pewnie stopiniowo choroba postępowała..) kilkukrotnie uczęszczałem na masaże całego kręgosłupa.. raczej lekkie rozluźniające/wzmacniające mięśnie oraz zabiegi typu : prądy, lasery, kiroterpaia, pole magnetyczne, indukcja itp. i nie dawało to zbytniej poprawy... może dlatego że były wycelowane bardziej w bark/łopatkę, bo tam mnie głównie bolało
- od później jesieni oprócz bóli pojawiły się dolegliwości neurologiczne : czyli praktycznie dzień w dzień drętwienie barku i całej prawej ręki i palców : kciuk oraz I i II palec przy zwykłych czynnościach dnia codziennego : jak jazda samochodem, siedzenie dłuższy czas w jednej pozycji (muszę się wiercić żeby odciążyć) - takie przepływanie prądów, drętwienie mrowienie, osłabienie czucia itp. - rozumiem że min.powodem jest ucisk na nerw c6?
- mam jeszcze drętwienia skóry twarzy - czy można to powiązać z tym wynikiem
- sporadycznie zdarzają się bóle głowy oraz np. jak na zabiegach leżałem z 10 minut w pozycji płaskiej to jak wstałem to były lekkie zaburzenia równowagi, braku koncentracji jakbym był po setce % :)
- odczuwam też większą sztywność szyi/karku oraz trzeszczenie/mielenie przy skrętach szyi prawo-lewo
- przyczynę choroby raczej znam, siedzenie od rana do wieczora w komputerze z wyciągniętą prawą ręką.. od zeszłego roku jestem na L4 z przerwą 61-dniową i staram się oszczędzać, jesli coś zacznę więcej dźwigać lub intensywnie popracować z wyciągniętą ręką itp. to zaraz ma większe podrażnienie
- zażywanie diclacu i mydocalmu.. niewiele wnosi.. tylko lekko maskuje
- na razie się leczyłem u lekarza od rehabilitacji.. więc pewnie da skierowanie do neurologa lub neurochirurga na konsultacje.
- ewentualne jakiego neurochirurga lub neurologa polecacie w Łodzi, który specjalizuje się w odcinku szyjnym? słyszałem że dr. Papierz z Barlickiego jest dobry.
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: