Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
17-01-2015, 18:24:27

witaj szoko, w jakim mieście jesteś w Anglii, bo ja w Londynie. Mnie lekarz zaproponował blokadę w szyję, ze względu na ucisk na nerw i ból całej ręki i barku, a jak to nie pomoże to kwalifikuje się do operacji. W takim razie co Ci lekarz zaproponował, bo chyba nie zostawił Cię bez pomocy? Zawsze mozesz wrócic do GP , powiedzieć ze jestes niezadowolony i poprosić o zmianę lekarza, szpitala itp.
Początkująca
17-01-2015, 18:26:37

Wolałabym operacje niż blokade. Wstawili mi w kolano i tylko pogorszyli sprawe.
[url=http://www.artresan.pl/artresan-optima.html]Artresan[/url]
Początkująca
17-01-2015, 20:36:51

Dsowa chyba nie wiesz co mówisz. Operacja kręgosłupa szyjnego a zastrzyk, wogóle nie ma co porównywac.
Początkujący
17-01-2015, 21:35:39

Anulka 66 wiec to jest tak w polsce dwóch lekarzy mnie zakwalifikowalo do operacji ale nie mam ubezpieczenia polskiego wiec czekam tu w anglii (birmingham) na decyzję lekarza dwa lata , GP odsylal z kwitkiem bo patrzac na mnie mówił ze mi nic nie dolega doslownie wiec zrobiłem rezonans na własny koszt i wszystko wyszlo duzy ucisk na korzenie i rdzeń kregowy poszedlem wiec do pani magister rehabilitacji i powiedziała mi to samo tylko operacja bo tam nie ma co rehabilitowac tylko ktos moze mi uszkodzic rdzeń a nie chciałbym zostac inwa*** w wieku 37 lat
Wtajemniczona
17-01-2015, 21:53:59

Do Szoko
Rok temu miałam podobny dylemat co Ty
Wybrać ruchomy czy sztywny, na jednym poziomie czy na dwóch.
To lekarz powinien zdecydować, może idź do jeszcze jednego, dwòch, przegadaj sprawę, może diagnoza któregoś się potwierdzi z diagnozą poprzednika?
A pròbowałaś rehabilitacji. Czasem dzieje się tak, że po reh stan się poprawia na tyle, że można zapomnieć o zabiegu.
Operacja to ostateczność. Kwalifikacja do zabiegu powinna być jednoznaczna. Ja np wybrałam implant ruchomy i generalnie czuję się dobrze, ale mam 4 kręgozmyki w samym szyjnym kręgosłupie które po operacji się pogłębiły. Muszę żyć b. ostrożnie żeby znowu nie wylądować na stole. Wiem, że tym razem skończyłoby się to na całkowitym usztywnieniu k.szyjnego.
Implanty ruchome za kasę są często proponowane ale nie zawsze przeprowadza się należytą kwalifikację. Potem problem jest tylko Twòj a naorawy nikt nie chce się podjąć. Także bądź czujna
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
17-01-2015, 21:56:46

Przepraszam za pomyłkę płci
Początkujący
17-01-2015, 22:44:02

Aniu dziekuje za podpowiedz ale rehabilitacja nie wchodzi w gre bo dysk jest tak mocno wysuniety ze przy jakichkolwiek próbach rehabilitacji mógłby uszkodzic rdzeń wiec tak jak ty chyba wybiorę ruchomy bo czytałem że jest duzo lepszy pozdrawiam
Początkująca
18-01-2015, 08:17:16

Szoko, idz do GP z wynikiem rezonansu, teraz napewno skieruje Cię do specjalisty , nie wierzę, że przy takim wyniku tego nie zrobi.U mnie tez była długa droga zanim zostałam zdiagnozowana.
Wtajemniczona
18-01-2015, 19:49:17

Szoko
Tu nie chodzi o to czy lepszy tylko czy Ty stanem swojego kręgosłupa kwalifikujesz się na jego założenie. Myślę, choć mój lekarz tego mi nie powiedział, że u mnie to nie był najlepszy pomysł, ze względu na istniejącą niestabilność kręgosłupa. Przed operacją miałam stwierdzoną niestabilność tylko na poziomie c3-c4. Trzy miesiące po operacji okazało się, że kręgozmyki są już na wszystkich poziomach od c2 do c6 ( również na poziomie operowanym). Także nie należy sugerować się tylko nowoczesnością, bo czasami w kręgosłupie nadruchomym implant ruchomy tylko pogłębia jego niestabilność. Przed operacją koniecznie musisz mieć wykonane rtg czynnościowe Twojego kręgosłupa, aby wykluczyć niestabilność. Bez tego kwalifikacja jest niepełna. Dopilnuj tego, abyś w przyszłości uniknął powikłań. I pamiętaj to są przemyślenia na podstawie moich doświadczeń. Mam kręgosłup po dużym urazie, więc niekoniecznie u Ciebie jest podobnie. Niestabilność kręgosłupa jest typowa dla ludzi po wypadkach samochodowych. W przypadku zmian zwyrodnieniowych występuje rzadko.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Początkujący
18-01-2015, 20:01:49

Dziekuje serdecznie za podpowiedzi i mysle ze zrobią mi to jak najszybciej i bedzie po wszystkim i bede mógł wrócić do aktywnego zycia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: