Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-04-2012, 16:01:58

Byłem dziś u prof. neurochirurga na konsultacji - ot tak poszedłem dowiedzieć się nieco o mojej szyi a tym samym rozwiać dręczące mnie pytania. Teraz mam więcej pytań i mętlik w głowie. Oczywiście w moim przypadku mowy nie ma o żadnej operacji. Na pytanie o terapię manualną stanowczo odradził strasząc mnie że różnie bywa. Zalecił maść voltaren !!!. Oczywiście nie negował moich rehabilitacji TENS, Solux i laser, stwierdził, że mogą pomóc. Ogólnie zaproponował mi zastrzyk w szyję - (blokadę) który może pomóc jeśli po miesiącu moje bóle karku nie przejdą.
Jestem już skołowany. Miał ktoś kiedyś z was takie zastrzyki ? Są skutki uboczne ? Pomaga to w ogóle ?
Na pytanie o ćwiczenie powiedział mi żeby nie ćwiczyć tylko żyć jak żyję. Ogólnie więcej ruchu no i unikać sytuacji gdzie mogę ogólnie nadwyrężyć kręgosłup.
No teraz już *** do reszty.
Jakieś komentarze ?
Forumowiczka
13-04-2012, 16:46:53

Miałam blokadę stawu łokciowego, pomogło na chwilę, później było jeszcze gorzej, blokady niszczą stawy, lekarz powinien ci o tym powiedzieć.
Zdaje się, że blokadę w szyjny kręgosłup miała nasza Zosia, może coś napisze.
Spinka
Początkująca
13-04-2012, 17:14:45

Jo,
dobrze, że wróciłaś. Cieszę się, że objawy neurologiczne ustępują i oby się wyniosły na zawsze.
Ja czytałam na siedząco z książką położoną na pulpicie do nut, czasem używałam ( do tej pory używam) też pulpitu stawianego na stole - mam takie cudo w domu jeszcze od czasu liceum. Sprawdza się też "copy holder" - podstawka do dokumentów do komputera lub po prostu gruba ksiązka podłożona pod aktualnie czytaną, tak żeby była wyżej i pod kątem.
Ale to sprzątanie łazienki , to sobie daruj
Wracaj do zdrowia!
Joanna
Forumowiczka
13-04-2012, 19:44:16

sensson
Na pytanie o ćwiczenie powiedział mi żeby nie ćwiczyć tylko żyć jak żyję. Ogólnie więcej ruchu no i unikać sytuacji gdzie mogę ogólnie nadwyrężyć kręgosłup.
Jakieś komentarze ?
Komentarz ogólny :) ciesz się z tego co masz (stan nie do operacji) i NIE PRZECIĄŻAJ kręgosłupa, nawet ćwiczeniami. Mój neurochirurg jest BARDZO przeciw wszelkim intensywnym ćwiczeniom przy dyskopatii. Za każdym razem słyszę jedno i to samo - proszę pływać na plecach, z innymi ćwiczeniami bardzo ostrożnie. Czyli podobne stanowisko jak twojego.
A czy przeanalizowałeś swój codzienny tok czynności i swoje stanowisko pracy?Tutaj masz duże pole do popisu i na tym się skup. Nic ci nie da rehabilitacja, jeżeli po niej wracasz do 8h zginania głowy do komputera lub dźwigasz ciężary.
i do Asieńki (Joa):
"Mam zapas książek przy łóżku, ale nie mogę sobie znaleźć pozycji do czytania, cierpną mi ręce i nic z tego nie wychodzi. Jak Wy poradziliście sobie z czytaniem?"
Joa ja czytam leżąc na boku. Za jakiś czas dostaniesz odszkodowanie - kupiłam za to tableta i czytam książki w pdf z chomików :)
I bardzo się cieszę, że już jesteś w domu !i że czujesz się lepiej. A ze sprzątaniem naprawdę przystopuj - Joa ty jeszcze nie przeszłaś przez etap obrzęku pooperacyjnego - to jeszcze przed tobą, nie dokładaj sobie to tego dodatkowo konsekwencji powysiłkowych bo potem wpadniesz w panikę jak ci się nałoży wszystko na siebie. A dotąd niekwestionowaną największą panikarą byłam ja, więc niechętnie ci potem będę ustępować to miejsce (pamiętasz jak sobie ubzdurałam że mam operowany inny dysk niż trzeba? - to było w czasie narastania obrzęku)

Asia
Forumowiczka
13-04-2012, 20:24:11

Joan-na a jak długo jesteś już PO? wstyd się przyznać ale jakoś mi to uciekło z pamięci..... a imienniczki powinnam przecież pamiętać :)
Asia
Początkująca
13-04-2012, 21:03:15

18 października - więc za tydzień obchodzę pół roku PO
Jakoś tak niedługo po Tobie Asiu, prawda?
Joanna
Forumowiczka
13-04-2012, 21:56:41

tak, ja 4 października :)
już świętowałam pół roku :)
Forumowiczka
14-04-2012, 07:45:55

buraczek 2012-04-13 21:44:16 Za jakiś czas dostaniesz odszkodowanie - kupiłam za to tableta i czytam książki w pdf z chomików :)
Asia
Asiu o jakim odszkodowaniu wspominasz?
Spinka
Forumowicz
14-04-2012, 07:58:04

Jeśli chodzi o blokady ja ich kilka otrzymałem ale mój neurochirurg nie był z tego zadowolony gdyż po blokadach robią się zrosty i w razie potrzeby operacji jest utrudniony dostęp .
Spineczko w końcu po zimowej przerwie przyleciałaś z ciepłych krain Mam nadzieje że zagościsz z nami dłużej bo jak pewnie czytałaś na księdzu psy wieszają a to ze kupił sobie nowego laptopa i nie odprowadził tacowego Do kurii Biskup wściekły , a to że komuś szkodzę ot takie bzdety którymi się nie przejmuje .
Pozdrawiam Wszystkich miłej soboty
ks Janusz
gość
14-04-2012, 09:48:40

zanzibar 2012-04-14 09:58:04 Jeśli chodzi o blokady ja ich kilka otrzymałem ale mój neurochirurg nie był z tego zadowolony gdyż po blokadach robią się zrosty i w razie potrzeby operacji jest utrudniony dostęp .
Czyli rozumiem że na stałe ci nie pomogły ? Domyślam się że to jakieś doraźne rozwiązanie ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: