Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-11-2008, 18:56:00

Dakardo
Leczenie dyskopatii to poganicze neuro i orto . Istnieją specjaliści obejmujący te dwie dysypliny. Moim zdaniem odbarczanie nerwów i subtelność tego zagadnienia raczej skłania do opinii neurochirurga .I też warto zasiegnąć języka kto w danej placówce zajmuje się operacjami odcinka szyjnego .
Ja wielokrotnie pisalam że bardzo ważne jest odczucie pacjenta po konsultacji odnośnie efektów konsultacji. Podejmując decyzję powinnismy być calkowicie przekonani o jej słuszności .Jesli masz niedosyt informacji albo wątpliowści to zrób tak jak nakazuje intuicja.
Z rad praktycznych jeśli nie dostałas dokładnych wskazówek jak przyjmowac Sirdalud to radzę brać tuż przed zaśnięciem-potrafi nieźle osłabić i lepiej przespać szczyt działania .

U mnie dziś MRI
-szerokopodstwna wypuklina L4-L5
-wypuklina L5-S1 zbaczajaca na lewo
To już chyba wiem skąd promieniowanie do nogi i pozostałe nie mniej atrakcyjne objawy .
Oj nudzić to ja się nie będę . Trzeba powalczyć żeby to co jest wypukliną nie rozlazło się na amen i galatera nie wyskoczyła
Rehabiliatcja będzie gonić rehabilitację

Pozdrawiam Wszystkich Zosia
Początkująca
19-11-2008, 19:13:00

Pani Zosiu, od czego nam tak te kręgosłupy "padają"? Jestem po wizycie u neurologa. Nic specjalnego się nie dowiedziałam. Jedynie to, że po obejrzeniu płyty neurolog twierdzi, iż mam mielopatię i to mnie zdziwiło, bo jeśli dobrze zrozumiałam opis, to wykluczono mielopatię w badanym odcinku. Doktor dała mi skierowanie do neurochirurga i twierdzi, że bez operacji raczej się nie obejdzie. Do neurochirurga idę w sobotę na prywatną wizytę. Nie chcę już dłużej czekać z tym moim problemem. Pozdrawiam wszystkich "pokrzywdzonych przez los" kregosłupami prostymi inaczej
gość
24-11-2008, 21:23:00

czy ktoś wie coś na temat neurochirurgii w warszawskim Instytuci e Psychiatrii i Neurologii na Sobieskiego 9. Czy może ktoś był tam operowany? jak "jakość" operacji? jak rechabilitacja ? dzieki za szybką podpowiedż .
gość
27-11-2008, 21:29:00

W czwartek ( 04.12) czyli za tydzień mam mieć operację na C2-C3. Operować będzie prof.Słoniewski. Tym razem nie na klinikach w Gdańsku, tylko w szpitalu MSWIA. Pomimo, że jestem weteranką kręgosłupową mam dużego stracha. Jadę do Gdańska z Wrocławia. Trzymajcie za mnie kciuki. Po powrocie odezwę się z relacją. Pozdrawiam, Bożena
Bożena
gość
28-11-2008, 08:31:00

bedziemy trzymac
creepek
gość
28-11-2008, 17:26:00

halo
gość
28-11-2008, 17:26:00

halo
gość
28-11-2008, 17:29:00

Witam serdecznie
U mnie zaczęło się silnymi zawrotami głowy i oczopląsem. Błędniki ponoć zdrowe, wynik rtgkręgosłupa ; zniesienie lordozy, zwężenie c 5 c 6 . Proszę o pomoc.KAMA
gość
28-11-2008, 18:30:00

Z dodatkowych objawów : uczucji sztywności z tyłu szyji. Czy mam poszerzyć diagnostykę szyjnego kręgosłupa, co myślicie o opisie tego kręgosłupa. Proszę o radę.
gość
28-11-2008, 19:03:00

BOŻENKO, wróciłam do Twoich poprzednich postów z marca i wtedy nie było jeszcze mowy o poziomie c 2-3 . Ależ galopuja te zmiany . A co z uciskiem na rdzeń operowanych poziomach?
Bożenko , przetrwasz dzielnie operację i rekonwalescencję wedle zasady co nas nie zabije to nas wzmocni . Nie pora teraz na trucie -oszczędzaj się , czego jak pamiętam nie czyniłaś poprzednio.
Za jakiś czas staraj się o dobre wyjazdowe ośrodki rehabiliatcyjne tak ,żebyś mogła odrwać się od wszelkiego obciążenia.
Pozdrawiam Cię serdecznie w tym trudnym czasie.
Do następnęgo kontaktu po ,,remoncie''

KAMA
Większość z nas początkowo również sama przecierała szlaki diagnostyczne.
Zwężenie c5-6 świadczy o dyskopatii ale szczegółowy obraz ewentualnych ucisków można uzyskać jedynie na podstawie MRI.
Jesli do tego czujesz niepokój z powodu objawów to warto wykonac to badanie.
Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: